Kereskedés befektetési alapokkal

Egyik ügyfelem kérte, hogy javasoljak olyan befektetési alapokat, amikkel jól tudna kereskedni. Stratégiája, hogy vesz egy alapot, megvárja míg néhány százalékot emelkedik, majd “realizálja a nyereséget”. Erre leesett az állam, és hirtelen azt sem tudtam, hol kezdjem el a mondanivalómat.

A befektetési alapok egy adott befektetési stratégia mentén fektetnek különböző eszközökbe. Ha kötvény alapról beszélünk, akkor az kötvényekbe fektet, ha részvény alapról, akkor az részvényeket vásárol. Az, hogy mikor milyen részvény van az adott alapban időről időre változik aszerint, hogy az alapkezelő mit tart jó megoldásnak.

Megjegyzem, hogy az alapkezelők úgy általában nem sok hozzáadott értéket tudnak teremteni, pedig a legprofibb szakemberekről van szó. A befektetésed hozamát és kockázatát sokkal jobban befolyásolja a befektetési stratégiát, és az eszközosztályok, amiket kiválasztasz, mint az alapkezelő tudása. Itt éves néhány százalékról beszélünk, amivel még ha az alapkezelő meg is tudja verni a piacot, akkor is abból maximum az alapkezelési díjad jön vissza. Hosszú távon azonban nem sok alap képes erre sem.

Kereskedés befektetési alapokkal: mi a gond vele?

A befektetési alapok esetén befektetési jegyeket tudunk vásárolni, ami leképezi nekünk a befekteti alap portfólióját. Ez nem állandó. Amit egy hete megvettél befektetési jegyet az másik portfólió volt, mint amit ma eladsz. Konkrétan a befektetési alap arra való, hogy megveszed, és az alapkezelő kezeli a benne tartott pénzt az alap stratégiája szerint, és ezért néhány százalékos költséget fizetsz.

A lényeg, hogy nem kell figyelned a kötvénypiacot, hogy melyik ország állampapírja hány százalékot fizet, nem kell ismerned a cégek osztalékfizetéseit, stb.,  és meg tudod osztani a 10.000 forintodat is több eszköz között.

Most képzeld el azt, hogy fogalmad sincs, hogy éppen aktuálisan mi van az alapban, és Te random időközönként eladogatod, és random másik alapot veszel.

1. Nincsen semmi értelme, ebből nem fogsz nyerészkedni

2. Rengeteg költséget generálsz, az alapok nem erre valók

A legtöbb alapnál nem csak az alapkezelési költséget kell megfizetni, hanem a vételi és eladási jutalékot is, ami még olcsóbb helyeken is 1,5%. Elég évi 2 váltást csinálnod és buktad az éves hozamodat.

Arról nem is beszélve, hogy a befektetési alapok esetén az elszámolás sokszor T+4 napos, azaz hiába látsz “jó beszállási pontot”, mire teljesül a tranzakció, már rég máshogy áll az árfolyam. Így nem csak a befektetésed tartalma random, de még az időpont is amikor veszel / eladsz, és teszed ezt szép magas jutalékok mellett.

Aktív kereskedés általában

Egyébként sem tudod a grafikon alapján megmondani, hogy merre fog menni az árfolyam. Tegyük fel emelkedik az alap árfolyama 3%-ot. Mit csinálsz? Eladod? Minek? Hiszen jól hoz. Realizálod a nyereséget? Inkább eladod a jól hozó befektetési alapodat. Elkezd zuhanni, és esik 5%-ot? Mit csinálsz eladod? Minek? Lehet pont most fog elindulni felfelé, Te meg elszenveded a bukást.

Meg kell érteni, hogy a múltbéli grafikonokon könnyű okosnak lenni, de most hiába nézed, hogy hogy áll, nem fogod tudni biztosra megmondani, hogy merre megy az árfolyam. Senki sem tudja, hogy merre fog menni. Esetleg esélyeket lehet mondani, technikai elemzésekkel meg lehet próbálni a többi befektető pszichológiájából kiindulni, de ez mindig nagyon kockázatos, és soha nem fog 1,5%-os kereskedési jutalékot kitermelni. Mire Te információhoz jutsz a piac már rég beárazta azt, és mindig későn cselekszel.

Ez olyan, mint amikor hozzá nem értő ember azt mondja, hogy most Apple részvényt kell venni, mert az biztosan felfele fog menni. Miért menne felfele? A jelenlegi árban már benne van az összes potenciál, ami az Apple-ben van, azaz kb 20-30 évnyi növekedés. Ha ez egy pillanatra is megtörni látszik, simán zuhanhat 30-40%-ot is. Nem azért ennyi az Apple részvény, mert most ennyit ér a cég, hanem mert a befektetők azt várják, hogy ennél sokkal többet fog érni, és ez benne van a jelenlegi árában is.

Mindig azért annyi az árfolyam amennyi, mert a piacon ezen az áron gondolják ugyan annyian, hogy emelkedni fog, mint ahányan azt, hogy esni. Ugyan annyi az eladó, mint a vevő. Ezért van ára a dolgoknak: Ha kevesebben akarnak eladni, mindenki venni akar, akkor felmegy az ár. Mire észbe kapsz, már rég felment.

Úgy általánosságban igaz, hogy az aktívan kereskedett portfóliók alul teljesítik a piacot, hiszen a kereskedésnek még profi szinten is van némi költsége.

A lényeg: úgy vegyél befektetési alapot, hogy meghatározod a kockázattűrő képességet, kiválasztasz min. 3-4 alapot, amelyeknek elolvasod a stratégiáját, megnézed a költségeit, megnézed az 5-10 éves szórását, maximális árfolyamveszteségét, és végül a múltbéli hozamát. Olyan portfóliót alakítasz ki, amelyre ha nem nézel rá, akkor is nyugodt vagy, és végig várod az időtávot, amire befektettél. Nem nyúlsz hozzá, bármi történik is.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

 

2017-02-13T21:14:23+00:00 február 23rd, 2015|Befektetés|0 Comments