10 milliós CSOK tetőtér-beépítéssel, emeletráépítéssel létrejövő új lakás építéséhez

Nagyon sok kérdést kapok az új CSOK-ról és főként a 3 gyermeket vállalók számára kiírt 10+10 milliós támogatásról. Ezek közül a legérdekesebb, hogy bővítésre igénybe lehet-e venni a 10 milliós állami támogatást. Alapvetően a bővítésre a sima CSOK jár, de amennyiben egy teljesen új lakás jön létre, úgy igénybe vehető rá az új lakásokra kapható 10+10 milliós támogatás is.

Többen megkerestek azzal, hogy akár vállalnák azt is, hogy külföldről hazaköltöznek és vállalnak 3 gyermeket, hogy a szülők családi háza fölé a tetőtér bővítésre igénybe vehessék a 10 milliós állami támogatást. (Másik verzió, hogy a meglévő házuk tetőterét bővítenék) A hagyományos tetőtér beépítésre nem jár a 10 milliós támogatás, csak abban az esetben, ha ezzel egy teljesen új lakás jön létre: külön közmű, külön lépcső és bejárat, külön helyrajzi szám, vagyis a ház társasházzá alakul.

UPDATE:

Az új rendeletben már az is szerepel, hogy “tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, (…) újabb lakás jön létre.”

Vagyis, nem elég egy lakást ráépíteni a családi házra, legalább kettőt kell. Ez a legtöbb családi ház esetében nem kivitelezhető, mert a minimális négyzetméter (60m2) hasznos alapterület egyszerűen nem fér el, figyelembe véve a tető dőlésszögét.

Erről egy jó összefoglaló itt:

http://www.penzcentrum.hu/otthon/csok_20_ezt_kerdezi_most_mindenki_aki_csaladi_hazban_el.1047711.html

“Új lakás – a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével – az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles.

Erről jogszabály itt: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100256.KOR

Tegyük fel, hogy az új lakást úgy alakítod ki, hogy az megfeleljen ezeknek a követelményeknek. Vigyázz, mert másik buktató is vár, amit nagyon nagy szívás, ha nem veszel számításba már a legelejétől. A legfontosabb, hogy számolnod kell a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben foglaltaknak, miszerint minden olyan épület, ami CSOK támogatásból épül, már most meg kell feleljen azoknak az energiahatékonysági követelményeknek, amik egyébként csak 2018-tól lesznek hatályosak. Ez jelentősen megdrágítja az építkezést, és különösen kellemetlen, ha utólag derül ki, hogy még pár milliót rá kell költened az ingatlanra.

Ha jól tudom, az energetikai besorolásokat továbbá nem lakásokra, hanem házakra adják ki, így a tetőtér beépítés esetén nem csak az újonnan épített lakrészt kell majd ultra modernre megcsinálnod, de a korábban épült házat is előfordulhat, hogy fel kell újítanod.

Ezt követően azon is érdemes elgondolkodnod, hogy a támogatás érdekében vállalod-e, hogy 10 évig ebben a lakásban fogsz lakni. Ha szüleid laknak alul, te pedig pároddal és 3 gyermekkel fent, az elég kellemetlen lesz egy idő után. Biztos ilyen gyermekkort akarsz az utódoknak? Biztosan nem lesz jobb megoldás? Szüleidnek nem lesz kellemetlen, hogy még egy generáció fel fog nőni a fejük felett?

Ha saját házadat tervezed így feltuningolni – mert ugyebár ez is lehetséges, hiszen lehet másik ingatlan tulajdonod – akkor viszont ott a veszély, hogy kapsz egyszer egy ellenőrzést. Elég kínos lehet, ha kamatostul kell visszafizetned az állami támogatást, mert kiderül, hogy valamelyik családtag lent lakik. 

Ez a lehetőség inkább társasházaknak járható út, ahol kihasználatlanul áll a legfelső szint, nem pedig arra, hogy új lakrészt hozz létre a már meglévő ingatlanodhoz. Arra is kaphatsz CSOK támogatást, csak nem a 10 milliósat.

Személyes véleményem, hogy ha nem tudod a szívedre tenni a kezed és elmondani, hogy becsületesen, trükközés nélkül használtad fel az állami támogatást, akkor már csak a lelkiismereted miatt sem szabad belevágnod az egészbe. Nyugodj bele, hogy neked nem jár, vagy elégedj meg a kevesebbel, de kár a nagy pénz miatt megrészegülve olyan felelőtlen döntést hoznod, amit később megbánsz. És nem csak te, de az egész családod, és a gyerekeid is.

Ha ezek után is érdekel, íme a menete

A 10+10 milliós CSOK kérelmeket a bankok várhatóan februártól fogják befogadni. Ha a hitelt is igényled, akkor ugyan annál a banknál érdemes a CSOK-ot és a hitelt igényelni. Ha nincs meg a 3 gyermeked, akkor a banknak kockázatot jelent odaadni neked a hitelt, hiszen lehet, hogy nem tudod / akarod betartani. Így megfelelő önerő vagy gyermek hiányában az is lehet, hogy elutasítanak. Ekkor a másik 10 milliót sem fogod értelemszerűen megkapni, mert az állami támogatást csak az önerő és a banki hitel felhasználása után fizetik ki.

A szocpolkérelmet építkezés esetén a jogerős építési engedély és a szükséges dokumentumok birtokában, de még a használatbavételi engedély kiadása vagy a használatbavétel tudomásulvétele előtt kell benyújtani.

A támogatást részletekben folyósítják, ahogy halad az építkezés. A hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át számlával kell igazolni. Ha az építkezés során bontott anyagokat is felhasználtok, akkor ezeknek a felelős műszaki vezető által igazolt értékéig a 70%-os számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető. E csökkentés mértéke nem haladhatja meg a számlával igazolandó bekerülési költség 20%-át.

A számlákat legkésőbb a támogatás utolsó részfolyósításáig be kell mutatni. Csak olyan számla fogadható el, melynek kibocsátója a számla benyújtásának időpontjában a NAV honlapján közzétett működő adóalany nyilvántartásban szerepel.

A támogatás akkor folyósítható, ha a támogatáson és az esetleges banki kölcsönön kívül a saját erőt már felhasználtátok az építés finanszírozására. A folyósításhoz szükséges és elért készültségi fokot a hitelintézet műszaki szakértője állapítja meg.

Magáról a tetőtér beépítésről itt találsz infót: http://ezermester.hu/cikk-5893/Tetoter_beepites_vagy_emeletraepites_

Itt tudsz utána nézni a jogszabályoknak:

 • 12/2001 a lakáscélú állami támogatásokról
 • 256/2011 a lakásépítési támogatásról
 • 341/2011 az otthonteremtési kamattámogatásról

Azért azzal vigyázz, hogy mit vállalsz be, és figyelj a fent leírt szabályoknak való megfelelésre. Azért ne vállalj be gyerekeket, hogy megkapd rájuk a támogatást. Nem így kezdődik egy boldog család története. Ha a tetőtér helyére építesz új lakást, akkor abban a lakásban kell laknod majd 10 évig. 3 gyermekkel menni fog? Ha ezért költözöl haza külföldről, esélyed sem lesz újra kiköltözni. Ezekkel is számolj!

2016-02-24T08:36:30+00:00 január 7th, 2016|Pénzügyek|6 hozzászólás

6 hozzászólás

 1. Kovács József január 14, 2016 at 4:32 du. - Reply

  Szia!
  Fent írod:
  ‘Ha saját házadat tervezed így feltuningolni – mert ugyebár ez is lehetséges, hiszen lehet másik ingatlan tulajdonod – akkor viszont ott a veszély, hogy kapsz egyszer egy ellenőrzést. Elég kínos lehet, ha kamatostul kell visszafizetned az állami támogatást, mert kiderül, hogy alul nem lakik senki.’
  Miért baj az, hogy alul nem lakik senki? A felső, kialakított új lakásra veszem fel a támogatást,és abban lakom. Az alsó is az én nevemen van, de ha az nem érintette a CSOK-kal,akkor kinek mi köze hozzá, hogy nem ott lakom?
  Köszi
  Józsi

  • Szendrei Ádám január 14, 2016 at 6:10 du. - Reply

   Nekem oké. De azért az lássuk be, hogy nem erre van kitalálva 🙂

 2. Géza január 29, 2016 at 12:03 du. - Reply

  Rosszul tudod, az energetikai tanúsítványt lakásra adják ki, nem házra. Ha egy társasházi lakást el akarsz adni, és ehhez szükséges energetikai tanúsítvány, akkor sem mérik fel az egész házat.

  “Elég kínos lehet, ha kamatostul kell visszafizetned az állami támogatást, mert kiderül, hogy alul nem lakik senki. ” éppen az a baj, ha valaki a családból lent lakik, nem az újonnan épített részben. A lentit kiadhatod, berendezheted ott a céged irodáját, vagy állhat tök üresen is.

  • Szendrei Ádám január 29, 2016 at 12:05 du. - Reply

   Oké köszi. Nekem egy ismerős mondta ezt aki sokat foglalkozott ezzel, de simán lehet, hogy igazad van.

   Valóban, elírtam. KÖszi javítottam!

 3. gábor augusztus 24, 2016 at 12:31 du. - Reply

  Üdv.
  Egy dolog érdekelne, de az nagyon: Egy olyan Ikerházban lakom, ami társasházzá van nyilvánítva.A földszinti házunk/lakásunk mellett van egy garázs,ami nem a földszinti lakrész szerves része.
  Az emelet 190cm magasságban kb 49nm-t tesz ki, ehhez jön hozzá a lépcsőfeljáró 5nm-e és a garázs 16nm-e. azaz 70nm lenne a fenti lakás,ha az emeletet beépítjük…de társasház emeletének beépítése esetén is kell a két , különálló bejárattal rendelkező lakótér szabályainak betartása a CSOK 10+10 milliós igényléséhez? Emailben is kérném a választ, köszönöm!

 4. Marti március 23, 2017 at 11:53 du. - Reply

  Az otthon melege program (a még beépítetlen tetőtérben szigetelés, nyílászárócsere, (esetleg napelem)) és ez a tetőtér-beépítés (bővítés) mehet együtt egyszerre? Mindkettőhöz kb 50% önerő kell, esetünkben mindkettő kb 1,5 M Ft-ot ad, lehet őket kombinálni? (E-mailben is kérném a választ. Köszönöm.)

Leave A Comment