Alkohol és cigaretta: Magyarország vezet

Általánosságban igaz, hogy egy ország minél fejlettebb, a fizetések annál kisebb aránya fordítódik élelmiszerekre. Ezt egyszerű belátni, hiszen ha a fizetésünk duplájára nő, attól nem fogunk kétszer annyit enni. Minél jobban keresünk a fizetésünk annál nagyobb része költhető szórakozásra, utazásra, és egyéb extrákra.

Ez kultúránként változhat, és nem minden esetben, hanem általánosságban igaz. Természetesen a magasabb fizetés először magával hozza a magasabb minőségű ételek fogyasztását is, de általánosságban, ha valaki szegény, akkor a fizetése jelentős részét kénytelen élelmiszerre költeni. A következő táblázat megmutatja, hogy mennyit is költünk mi, magyarok élelmiszerekre, cigarettára és alkoholra.

Megtakarítás és fogyasztás

Látható, hogy ha nem számítjuk a dohányárut és az alkoholos italokat, akkor sokkal előkelőbb helyen helyezkednénk el, valahol Kína és Franciaország között. Viszont elsők vagyunk alkohol és cigarettafogyasztásban, legalább is, amit egy háztartás a fizetése arányában erre költ.

A háztartások a bevételük 10%-át költik erre a két káros szenvedélyre, ami azért elgondolkodtatóan magas. Bár sokan azt gondolják, hogy ha jobban keresnének, akkor félretennének, több kutatás is bizonyította már, hogy a megtakarítási hajlandóság nem a bevétel nagyságától függ. Egy magasabb keresetű embernek jóval többet kell eltennie forintban, ha a fizetése 10%-át akarja megtartani.

A megtakarítás inkább életstílus, kultúra és nevelés kérdése. Éppen ezért szoktam hangsúlyozni, hogy a helyes pénzügyi nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni, és rendkívül fontos.

Megtakarítási hajlandóság országonként

Megtakarítási hajlandóság magyarországon grafikon

Megtakarítási hajlandóság Magyarországon grafikon

Ebből az ábrából is láthatjuk, hogy egyáltalán nem számít, hogy hol, milyen jól élnek az emberek, hiszen Dániában szinte alig tesznek félre, míg Kínában és Indiában, ahol rengeteg a szegény, a fizetések majd felét megtakarítják.

Nyakunkon a nyugdíj probléma, az európai adósságválság, kiszámíthatatlan a jövő, és aki nem készül fel, nagyot kockáztat. Most nagyobb szükség van a megtakarításra, mint valaha. Itt az ideje észrevenni, hogy mennyi olyan dologra költünk, amire egyáltalán nincs szükségünk, és még több olyanra, amit tudnánk nélkülözni. Csak ha hajlandóak vagyunk ezekből valamennyit lefaragni, akkor tudunk elkezdeni vagyont felépíteni.

A túlzott költekezés

Meg kell érteni, hogy attól, hogy úgy érezzük, hogy ez vagy az járna nekünk, egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hiába van rá nálunk elég pénz. Lehet mindenhová kocsival menni, lehet hitelekből vásárolni, lehet minden nap sörözni, vagy sütizni, csak nem szabad elfelejteni, hogy a ma megkeresett pénz, az nem csak a mai nap kiadásait kell, hogy fedezze, hanem sok jövőbeni kiadást is.

A ma megkeresett pénz nem arra van, hogy ma elköltsük.

Azok, akik máról holnapra élnek, nem rendelkeznek megfelelő anyagi biztonsággal, arról nem is beszélve, hogy esélyük sincs arra, hogy elérjék céljaikat. Itt az ideje egy kicsit magunkba nézni, és kihúzni a fejünket a TV-ből, elszakadni a reklámok által gerjesztett fogyasztói álomtól és a valós problémákat megoldani és a valós célokat megvalósítani.

Meg lehet élni a legmárkásabb táska nélkül, a legmárkásabb arckrém nélkül, el lehet menni valahova autó nélkül, és igenis büszkén lehet vállalni, hogy nem vagyunk agymosott költekező gépek.

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online tanácsadást!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:35+00:00 április 22nd, 2013|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment