Legális lesz az adócsalás 5 millió felett. SMSZ (Stabilitási Megtakarítási Számla) néven vezettek be egy új számlát, amelyre 5 millió forint feletti összegeket lehet befizetni. Az összeg teljes mértékben állampapírokba fektethető, és nem vizsgálják a jövedelem forrását.

Máris sokan „elévülési számlának” vagy „adóamnesztiának” nevezik a terméket, ugyanis a jogszabály indoklása szerint „a számlán elhelyezett összeg – függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e – a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül. 
Márpedig ha korábban nem volt jövedelem, akkor nem is kellett utána adózni, vagyis az előélete mellékessé válik. Ha három éven belül nyúlunk hozzá 32% adót kell fizetni, 3 év után 16%-ot, 4. év után 8%-ot, 5. év után pedig 0%-ot. Ráadásul a befektetésünk ekkor már kamatadó mentességet is kap.
Egyetlen feltétele, hogy legalább 5 millió forintot kell utalni a számlára. Felső határ a csillagos ég. Aki tehát nem tud 5 évig nélkülözni 5 milliót, vagy ekkorát azért nem csalt, annak marad az adófizetés.

Kiknek éri meg?

A külföldi bankszámlákon parkoló fekete pénzek hazahozatalára jó alkalmat nyújthat, de az összes többi feketejövedelmet is ingyen, adózás nélkül moshatják tisztára, aminek – a kieső adóbevételen kívül – jelentős erkölcsi és gyakorlati üzenete is van.
Ezzel a húzással Magyarország egy kedvelt adóparadicsommá válhat, ugyanis nem csak az itthon összefusizott pénzeket lehet ide tenni, de a befizetőt a jogszabály szerint belföldinek kell tekinteni akkor is, ha külföldi illetőségű. Ezzel remekül hazánkba csábíthatjuk a drogbárók által felhalmozott tőkét, de mit fog szólni ehhez az EU?
Ne felejtsük el, hogy Ciprust sem sajnálta különösebben senki, amikor bejelentették, hogy csőd közelében a bankrendszer, és nem nagyon siettek megmenteni. Elvégre is éveken keresztül az EU-ban megszerzett adózatlan pénzeken élősködött, erre épült a bankrendszere.
Szóval arra a kérdésre, hogy kinek éri meg, a legjobb válasz, hogy az egyszerű, becsületesen adózó embereknek biztosan nem. Azoknak lehet, akik ezt kitaláltak, de miként juthattunk el idáig, azt nem tudom megérteni. Ráadásul a törvényt bebetonozták, így csak két harmados többséggel lehet azt módosítani.

Hogyan működik a számla?

Az SMSZ (Steksz Mosó Számla) számlát befektetési tevékenységet végző hitelintézetek vezethetnek, s kizárólag magánszemélyek élhetnek ezzel a lehetőséggel. A számla értékpapírszámlából, illetve pénzszámlából áll. Hasonlóan működik egy TBSZ számlához (csak itt nem csak a kamatadót engedik el). Egy magánszemély akár több számlát is nyithat, azonban a számlákat a megnyitás utáni első befizetést követően már növelni nem lehet.

A pénzszámlára befizetett összegből a magyar állam, illetve az EGT más tagállamában kibocsátott, forintban jegyzett állampapírt lehet vásárolni. Ezt az értékpapírszámlán írják jóvá. A pénzintézetek a pénzszámlára kamatot nem adhatnak. Ennek az a lényege, hogy az elcsalt pénzből finanszírozhassuk becsületes államunk és kormányunk fennmaradását.

Szóval adót csak akkor lehet csalni, ha abból kölcsönt adunk az államnak.

“A törvény rögzíti, hogy az smsz-re a természetes személy számlatulajdonos által befizetett összeget a befizetés időpontjában megszerzett belföldről származó jövedelemnek kell tekinteni valamennyi közterhet vagy közteherhez kapcsolódó egyéb kötelezettséget, jogkövetkezményt megállapító jogszabály szempontjából, függetlenül attól, hogy korábban megfizette-e az adót a magánszemély a jövedelem megszerzése után. A törvény előírja azt is, hogy a jövedelmet – nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában – belföldről származó jövedelemnek kell tekinteni, a jövedelem megszerzőjét pedig – ha csak ennek ellenkezőjét ő maga nem bizonyítja, vagy nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik – e jövedelem tekintetében belföldi személynek kell tekinteni.”
Forrás: penzcentrum.hu

Kedvezményezett jelölése és öröklése

A törvény még az öröklés lehetőségéről is külön rendelkezik. A SMSZ tulajdonos halála esetére egy vagy több kedvezményezettet jelölhet. Kedvezményezett jelölése esetén a számla nem képezi a hagyaték részét, és a kedvezményezett a számla tulajdonosává válik, a befizetést pedig a saját befizetésüknek tekintendő. A részükre kifizetett összeget a törvényben meghatározotton felül más adófizetési kötelezettség nem terheli.
Hol lehet SMSZ számlát nyitni?
Egyelőre még a pontos szabályokat várják a bankok, de több bank is jelezte már, hogy tárt karokkal fogadják a fekete pénzeket tisztára mosni vágyókat. Ezek a bankok: OTP, Raiffeisen, MKB, és talán az Unicredit.
A CIB és a Budapest Bank nem tervezi a számla bevezetését.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!