Az adócsaló állampapír-számla bevezetése 2013

Legális lesz az adócsalás 5 millió felett. SMSZ (Stabilitási Megtakarítási Számla) néven vezettek be egy új számlát, amelyre 5 millió forint feletti összegeket lehet befizetni. Az összeg teljes mértékben állampapírokba fektethető, és nem vizsgálják a jövedelem forrását.

Máris sokan „elévülési számlának” vagy „adóamnesztiának” nevezik a terméket, ugyanis a jogszabály indoklása szerint „a számlán elhelyezett összeg – függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e – a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül. 
Márpedig, ha korábban nem volt jövedelem, akkor nem is kellett utána adózni, vagyis az előélete mellékessé válik. Ha három éven belül nyúlunk hozzá 32% adót kell fizetni, 3 év után 16%-ot, 4. év után 8%-ot, 5. év után pedig 0%-ot. Ráadásul a befektetésünk ekkor már kamatadó mentességet is kap.
Egyetlen feltétele, hogy legalább 5 millió forintot kell utalni a számlára. Felső határ a csillagos ég. Aki tehát nem tud 5 évig nélkülözni 5 milliót, vagy ekkorát azért nem csalt, annak marad az adófizetés.

Kiknek éri meg?

A külföldi bankszámlákon parkoló fekete pénzek hazahozatalára jó alkalmat nyújthat, de az összes többi feketejövedelmet is ingyen, adózás nélkül moshatják tisztára, aminek – a kieső adóbevételen kívül – jelentős erkölcsi és gyakorlati üzenete is van.
Ezzel a húzással Magyarország egy kedvelt adóparadicsommá válhat, ugyanis nem csak az itthon összefusizott pénzeket lehet ide tenni, de a befizetőt a jogszabály szerint belföldinek kell tekinteni akkor is, ha külföldi illetőségű. Ezzel remekül hazánkba csábíthatjuk a drogbárók által felhalmozott tőkét, de mit fog szólni ehhez az EU?
Ne felejtsük el, hogy Ciprust sem sajnálta különösebben senki, amikor bejelentették, hogy csőd közelében a bankrendszer, és nem nagyon siettek megmenteni. Elvégre is éveken keresztül az EU-ban megszerzett adózatlan pénzeken élősködött, erre épült a bankrendszere.
Szóval arra a kérdésre, hogy kinek éri meg, a legjobb válasz, hogy az egyszerű, becsületesen adózó embereknek biztosan nem. Azoknak lehet, akik ezt kitaláltak, de miként juthattunk el idáig, azt nem tudom megérteni. Ráadásul a törvényt bebetonozták, így csak két harmados többséggel lehet azt módosítani.

Hogyan működik a számla?

Az SMSZ (Steksz Mosó Számla) számlát befektetési tevékenységet végző hitelintézetek vezethetnek, s kizárólag magánszemélyek élhetnek ezzel a lehetőséggel. A számla értékpapírszámlából, illetve pénzszámlából áll. Hasonlóan működik egy TBSZ számlához (csak itt nem csak a kamatadót engedik el). Egy magánszemély akár több számlát is nyithat, azonban a számlákat a megnyitás utáni első befizetést követően már növelni nem lehet.

A pénzszámlára befizetett összegből a magyar állam, illetve az EGT más tagállamában kibocsátott, forintban jegyzett állampapírt lehet vásárolni. Ezt az értékpapírszámlán írják jóvá. A pénzintézetek a pénzszámlára kamatot nem adhatnak. Ennek az a lényege, hogy az elcsalt pénzből finanszírozhassuk becsületes államunk és kormányunk fennmaradását.

Szóval adót csak akkor lehet csalni, ha abból kölcsönt adunk az államnak.

“A törvény rögzíti, hogy az smsz-re a természetes személy számlatulajdonos által befizetett összeget a befizetés időpontjában megszerzett belföldről származó jövedelemnek kell tekinteni valamennyi közterhet vagy közteherhez kapcsolódó egyéb kötelezettséget, jogkövetkezményt megállapító jogszabály szempontjából, függetlenül attól, hogy korábban megfizette-e az adót a magánszemély a jövedelem megszerzése után. A törvény előírja azt is, hogy a jövedelmet – nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában – belföldről származó jövedelemnek kell tekinteni, a jövedelem megszerzőjét pedig – ha csak ennek ellenkezőjét ő maga nem bizonyítja, vagy nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik – e jövedelem tekintetében belföldi személynek kell tekinteni.”
Forrás: penzcentrum.hu

Kedvezményezett jelölése és öröklése

A törvény még az öröklés lehetőségéről is külön rendelkezik. A SMSZ tulajdonos halála esetére egy vagy több kedvezményezettet jelölhet. Kedvezményezett jelölése esetén a számla nem képezi a hagyaték részét, és a kedvezményezett a számla tulajdonosává válik, a befizetést pedig a saját befizetésüknek tekintendő. A részükre kifizetett összeget a törvényben meghatározotton felül más adófizetési kötelezettség nem terheli.
Hol lehet SMSZ számlát nyitni?
Egyelőre még a pontos szabályokat várják a bankok, de több bank is jelezte már, hogy tárt karokkal fogadják a fekete pénzeket tisztára mosni vágyókat. Ezek a bankok: OTP, Raiffeisen, MKB, és talán az Unicredit.
A CIB és a Budapest Bank nem tervezi a számla bevezetését.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-17T14:51:56+00:00 augusztus 22nd, 2013|Befektetés|1 Comment

One Comment

  1. Félkifli szeptember 12, 2013 at 8:26 de. - Reply

    Ez megint azért “jó”, mert per pillanat megint a “csókosok” járnak vele jól. Ha én most úgy döntök, hogy ezentúl nem magyar papírokba fektetek, és nem magyar pénzintézetnél, hanem pl. USA-beli brókernél (valamint úgy döntök, hogy egyből SMSZ-re fogom hazautalni az ebből származó legalább 5M nyereségemet) – kb. 5-10 év múlva, akkor mire “hazahoznám” a pénz, és beraknám SMSZ-re, addigra törvénytelen pénzmosásnak fogják minősíteni (akár ugyanazok, akik most megalkották az SMSZ-t, vagy a köv. kormány, mindegy)- ugye, nehogy már a mezei “paraszt” járjon jól vele.
    Ez jelenleg “gáláns” ajánlat az állam részéről azoknak, akik korábban úgy döntöttek, hogy adót csalnak, akik most döntenek úgy, hogy adót csalnak (adót fognak csalni, hiszen utána adómentesen hazahozhatják majd a pénzt -gondolják) , na azok most ezt a lehetőséget már elszalasztották, ők valószínűleg keményen meg lesznek büntetve.
    Nagyon csodálkoznék, ha ez a konstrukció pár évnél tovább élne, ez inkább egyszeri (gyorsan, sok pénz kell az államnak, MOST!) “ajánlatnak” tűnik.

Leave A Comment