Az OTP lakástakarék-pénztár elemzése

Hihetünk-e a reklámoknak az OTP lakástakarék-pénztár esetén? Melyik LTP –t érdemes választani: OTP HITEL PLUSZ vagy OTP HOZAM PLUSZ lakástakarék-pénztár?

Az OTP lakástakarék-pénztár az egyik legnépszerűbb LTP a piacon, bár ez nem meglepő, hiszen az OTP óriási összegeket invesztál a lakástakarék-pénztár terméke reklámozásába. Az átlagember örül, hogy a reklám vicces, ennyi elég, és már rohan is megkötni az OTP LTP-t. De kinek érdemes ilyen lakástakarék-pénztárat kötnie, és hogyan lehet maximálisan jól járni vele?

Az OTP lakástakarék-pénztár

A lakástakarék-pénztárak működéséről itt egy cikk. Ha nem vagy 100%-ig tisztában a konstrukcióval, vagy csak a reklámokból, ügyintézőktől tájékozódtál, akkor érdemes elolvasnod. Az LTP-s cikkből kiderül, hogy minél rövidebb időre kötjük a lakástakarék-pénztár szerződést, annál magasabb „kamatot” kapunk a pénzünkre összességében.

Jelenleg az OTP –nek 2 lakástakarék konstrukciója fut. Az egyik a HOZAM PLUSZ, a másik a HITEL PLUSZ. A nevükből kiderül, hogy az egyiknek a megtakarítási kamata magas, a másiknak a hitel kamata alacsony. Szóval elméletileg az egyik lakástakarék azoknak van kitalálva, akik csak megtakarítani akarnak, a másik azoknak, akik a végén hitelt is szeretnének felvenni.

De kinek, melyik lakástakarék-pénztári konstrukció éri meg jobban?

OTP LTP: HITEL PLUSZ

Ennél a lakástakarék-pénztári szerződésnél a lakáskölcsön kamata 5,5 % (THM: 5,95-6,30 %). A befizetett betétre és a jóváírt állami támogatásra járó betéti kamat évi 0,5 %. (EBKM állami támogatás nélkül: -1,26 – 0,36, állami támogatással: 4,54 % – 12,72 % – futamidőtől és akciótól függően).

Érdekesség, hogy ha az OTP honlapján tévesen, alacsonyabb THM érték van feltüntetve, mint a valós. Ebből is látszik, hogy az emberek különösebben nem szoktak odafigyelni ezekre az értékekre.

OTP LTP: HOZAM PLUSZ

Ennél a lakástakarék-pénztári szerződésnél a lakáskölcsön kamata 7% (THM: 7,9%-7,45%). A befizetett betétre és a jóváírt állami támogatásra járó betéti kamat évi 3 %. (EBKM állami támogatás nélkül: 1,36 – 2,86, állami támogatással: 7 % – 15,02 % – futamidőtől és akciótól függően).

Az OTP lakástakarék-pénztár módozatok összehasonítása

A következő táblázat a HOZAM PLUSZ 6 és HITEL PLUSZ 6 lakástakarék-pénztár módozatokat hasonlítja össze. Ezek a 6 éves módozatok.

OTP lakástakarék-pénztár

Látható, hogy a hitelfelvétellel mindkét LTP módozat többe kerül, mint amennyit felhasználunk. Ez annak ellenére is igaz, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarítások kifejezetten jól hoznak. Mi a beugratós kérdés?

Ha tudod majd fizetni az OTP HITEL PLUSZ 32.000 forintos törlesztőjét, akkor nem lenne érdemesebb, már most 32.000 forintot félretenni HOZAM PLUSZBAN?

Nézzünk egy példát:

Egy pár tegyük fel, hogy 6 év múlva szeretne saját lakás vásárolni, és ehhez OTP lakástakarék-pénztár szerződést szeretnének kötni. A lakás értéke 6 év múlva reményeik szerint 9 millió forint lesz.

(Tegyük fel megnézték az ERTSE és a Fundamenta lakástakarék-pénztár ajánlatait is, ahogy az okos emberek teszik, vagy kértek ingyenes online tanácsot.)

9 millió, az pont 2 OTP HITEL PLUSZ lakástakarék- pénztár. Ezt kell kötni. Vagy mégsem?

  1. Ha ezt kötik, akkor fizetnek havi 40.000 forintokat 6 évig, majd 64.000 forintokat 8 és fél évig.
  2. Vagy köthetnek inkább 3 HOZAM PLUSZ OTP lakástakarék-pénztár konstrukciót, és akkor a megtakarításuk 6 év múlva 6.168.174 Ft, azaz már csak 2.831.826 Ft hitelre lesz szükségük. Ezt 4 éves futamidővel kapnák most meg állami támogatással a Raiffeisen banktól, havi 66.500 forint törlesztővel. THM 6,6%.

Mennyibe került a lakás?

2 db OTP LTP HITEL PLUSZ: 9.429.600 Ft

3 db OTP LTP HOZAM PLUSZ + banki hitel: 4.352.400Ft + 3.192.265 Ft = 7.544.665 Ft

A különbség 2 millió forint.

OTP lakástakarék-pénztár akció: (majdnem) ingyenes számlanyitás

Az OTP rendszeresen hirdeti meg a lakástakarék-pénztár akcióját. Annyira akciós, hogy már szerintem egy éve folyamatosan akciós. Ezzel riogathatnak az ügynökök, hogy most kell kötni, mert lejár az akció. Nem valószínű.

Két típusa van. Mindkettő lényege, hogy elengedik a szerződéskötési díjat, vagy annak egy részét. Az egyiknél 50%-ot engednek el, a másiknál a teljes szerződéskötési díjat.  Nevezzük az elsőt „kedvezményes” LTP-nek, a másikat „díjmentes” LTP-nek. A részletekért kattintson a nevükre.

Látható, hogy a kedvezményes lakástakarék-pénztárhoz nem kell sok feltételnek megfelelni, még hűséget sem kell fogadni. Ezzel szemben a díjmentes OTP lakástakarék már igen sok mindent elvár. Ez csak azoknak szól, akik jelenleg még nem OTP ügyfelek. Se bankszámla, se LTP, semmi.

Ha még nincsen bankszámlád sem, akkor a díjmentes LTP mellé viszont nyitnod kell majd egyet, méghozzá a drágábbak közül. A hirdetmény szerint, a legolcsóbb választható bankszámla 599 Ft / hó.

Ha egyébként pont most nem terveztünk ilyen számlát nyitni, akkor ez a havi 600 Ft nagyon gyorsan meghaladhatja a számlanyitási díjat. (48*600=28.800 Ft) Felhívtam az OTP-t és nekem azt mondták, hogy a lakástakarék-pénztári szerződés megnyitása után semmi sem akadályozza, hogy lemondjuk az OTP folyószámlát, így ezzel a csellel nyerhetünk némi pénzt.

Azért megjegyezném, hogy az OTP ügyintézők nincsenek mindig a toppon (volt, aki nem tudta, hogy mi a NYESZ), ezért ezt csak saját felelősségre javaslom, és előtte azért célszerű több ügyintézőt, esetleg valaki magasabb pozícióban lévő OTP-st megkérdezni.

Összefoglalás az OTP lakástakarék-pénztárról

Első ránézésre nincsen óriási különbség a két OTP lakástakarék-pénztár termék között, de megtakarítani két okból is jobban megéri, mint hitelt felvenni. A megtakarításnál mindig mi kapjuk a kamatot, a hitelnél, viszont nekünk kell megfizetni azt. Ráadásul a megtakarítási termék 6 év alatt kb. 150.000 forinttal többet hoz, mint a hitel termék.

Azok, akik nem tudják bevállalni a magasabb megtakarítást, élhetnek a hitel módozattal, de számolniuk kell majd a törlesztőjük növekedésével, és a több mint 10 éven át tartó fizetéssel. Érdemes számba venni a banki hiteleket is, főleg az államilag támogatottakat, és kellően mérlegelni, hogy tényleg megéri-e az OTP lakástakarék hitel módozatát választani.

Felhívom figyelmedet, hogy ezek csak az OTP lakástakarék-pénztár termékei. Ezen kívül van sok LTP a Fundamentánál, az Ertsénél és lesz az Aegon-nál is. Nincsen lakástakarék bróker, tehát nincs olyan, aki függetlenül fogja neked ajánlani a különböző pénztárakat, ezt vagy neked kell kiszámolnod, vagy kérhetsz online tanácsadást. Bonyolultabb eseteknél lehet, hogy a személyes tanácsadást fogom javasolni.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-17T12:17:46+00:00 július 15th, 2013|Megtakarítás|3 hozzászólás

3 hozzászólás

  1. Seresné szeptember 4, 2013 at 7:03 du. - Reply

    Az aegonnál mikortól lesz?

  2. Viktor R március 5, 2016 at 11:23 de. - Reply

    Egy éve kötöttünk a feleségemmel 2 db ‘Hozam Plusz 4’-et (20,150/hó/fő). Vagy legalábbis így emlékeztem. Tegnap az éves levelet felbontottam és kicsinyeltem a kamatot. Mint kiderült, az ügyintéző nénike a ‘HITEL Plusz 4’-et íratta alá mindkettőnkkel. Hogy ezt hogy érte el, nem tudom és már nem emlékszem, de az biztos, hogy már akkor is egyértelműen elmagyaráztam neki, hogy a lakáshitel végtörlesztésére gyűjtünk, NEM akarunk további hitellehetőséget! És nem, NEM akarunk felújítani sem hitelből!
    A háztartásunkat tehát összesen 121,000-el rövidítette meg. Őszintén érdekelne, ebben neki mi volt az érdeke? Mennyivel több jutalékot kaphatott?

Leave A Comment