Deviza átutalás külföldre – Olcsó utalás devizában?

Ha külföldre szeretnénk devizát utalni, több megoldás közül is választhatunk. Két szempontot kell figyelembe venni: kényelem és ár. Vegyük sorra, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha devizában szeretnénk külföldre utalni, és lássuk, melyik a legolcsóbb.

Ha egyszeri, kis összegről van szó

Amennyiben nem vásárolunk gyakran külföldről, vagy csak egy kis összegről van szó, akkor a legegyszerűbb, ha meglévő forint számlánkról fizetjük ki a vásárlás értékét. Ezt tehetjük hagyományos utalással, vagy akár bankkártyás fizetéssel is, amennyiben az oldalon elfogadnak bankkártyát. Vigyázz, ha nem bízol meg 100%-ban az oldalban, akkor inkább hozz létre egy online kártyát, vagy alszámlát, amin kevés pénzt tartasz, és fizess arról. Így nem tudnak visszaélni a bankkártya adataiddal.

Amikor forint számláról végzünk tranzakciót külföldi devizában, akkor a hagyományos utalási költségeken felül a bank váltási költségét, az árfolyam különbözetet is meg kell fizetni. Ez általában kevesebb, mintha készpénzt váltanánk ugyan azon banknál. A bank honlapján tudjuk ellenőrzni az aznapi árfolyamokat. Ma az euró közép árfolyamon 313,5 Ft, de az OTP Banknál ehelyett 317,2 forintot kérnek egy euróért, ami 1,1%-os különbség.

Ez kis tételnél nem jelent sok pénzt, így ezért nem fogja megérni deviza számlát nyitni.

Ha rendszeres költségről van szó

Másik opció, hogy nyitunk egy deviza számlát. Ennek a számlának van számlavezetési költsége, illetve van az utalás díja. Néhány banknál felszámolnak a számlanyitásért is, illetve az érkező pénzek fogadásáért is, erre figyeljünk. (MKB, BB, OTP)

 

Nézzük a devizaszámlák költségeit 2014-ben

devizaszámlák költsége összehasonlítás

devizaszámlák költsége összehasonlítás

 

Ez valójában csak annak lehet reális megoldás, aki fizetését nem forintban kapja, hiszen egyébként ismét csak át kell váltani a pénzt.

Valuta váltás

Másik opció, hogy valutát váltunk. Erre az egyik legjobb váltó a Correct Change nevű váltó, ami nagyobb városokban megtalálható. Jelenleg például euró vétel 312,66 Ft eladás 313,9 Ft. Alig van árfolyamrés, szóval tényleg elég korrekt. Ez olcsóbb mint banknál váltani, de számoljunk még a tranzakciós költségekkel és a pénzfelvétellel is, illetve a pénz ismét bankszámlára helyezésének költségével is, úgy már valószínűleg nem lesz sokkal jobb.

Ha készpénzünk van, akkor viszont ez a legjobb megoldás.

Utalj 0,5%-ért okosan: Transferwise

Egy népszerű szolgáltató a Transferwise (a linkre kattintva, ha nem tudsz angolul, felül át tudod állítani a nyelvet magyarra), amelyen 300 forintért utalhatunk másik devizában 60.000 forintig, felette pedig mindössze 0,5 % -ot kérnek el. Ez azt jelenti, hogy ha 100.000 forintot küldök ma, akkor a fogadó 317,21 eurót fog megkapni. Az OTP árfolyamán számolva a banki költségektől eltekintve is csak 315,26 eurót kapna a fogadó fél.

A rendszer úgy működik, hogy összegyűjtik a világ minden tájáról azokat az embereket, akik váltással utalnának, és valójában nem váltanak, hanem összekapcsolják a tranzakciókat úgy, hogy amit Te befizetsz forintot, odaadják annak, aki forintot fog kapni. Ebből következik, hogy csak olyan utalást tudnak teljesíteni, ahol van devizák közötti váltás. Németországból Franciaországba nem lehet például eurót utalni.

Szerencsére ez minket nem igazán korlátoz, hiszen máshol amúgy sem használnak forintot. Nincsenek rejtett költségek, mindössze 0,5%-kal kell számolni, legyen az utalás összege bármilyen nagy is.

Egy londoni Start-up hasonló szolgáltatással: Worldremit

Főleg a kisebb piacokat célozza, szeretne több célcsoportnak elérhető lenni, mint a Transferwise, és hamarosan 200 országba fog tudni utalásokat kezelni. A Worldremit 2014-ben kezdte el a működését, a cég Londonban van bejegyezve és megtalálható a helyi pénzügyi hatóság regiszterében, mint pénzügyi szolgáltató, ezt magam is ellenőriztem. (Mielőtt bármilyen pénzügyi szolgáltatónak pénzt utalsz, ellenőrizd a pénzügyi felügyeletnél!)

Néhány példán keresztül hasonlítsuk össze árban a Transferwise-zal. Bár itt az előny, hogy több helyre indíthatunk utalást, ha nekünk mondjuk Németországba kell eurót utalni, akkor bizony jobb, ha ár alapján döntünk. Lássuk.

Transferwise or Worldremit

Transferwise or Worldremit

A Worldremit nyert a kis összeg utalása esetén, de a nagyobb deviza utalásban már valamivel gyengébben teljesít, ráadásul a maximálisan utalható összeg a Worldremit esetén 630.000 forint.

Valószínűleg sokan lusták lesznek néhány száz forintért regisztrálni valamelyik szolgáltatónál,  de egy 50.000 forintos tételnél már mindenképpen érdemes elgondolkodni valamelyik alternatív megoldáson. Egy gyors regisztrációval ezreket spórolhatunk, és használhatjuk ezeket az utalási módszereket akár arra is, hogy feltöltsük a Paypal számlánkat, amivel utána biztonságosan fizethetünk. Azt ne felejtsük, hogy a Paypalnak is vannak költségei.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes tanácsadást, vagy kérdezz tőlem ingyen online!

Véleményed van? Vitatkoznál? Írjd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

2017-06-22T14:40:59+00:00 szeptember 6th, 2014|Pénzügyek|31 hozzászólás

31 hozzászólás

 1. Zsolt szeptember 8, 2014 at 2:00 du. - Reply

  A Paypal számlát feltölteni – ezt úgy érted, hogy meg lehet oldani, hogy Paypal-ra direktben pl. EUR-t töltök fel top-up-pal pl. Transferwise-on keresztül? Ezt hogy lehet? Mert nem lenne rossz, mivel a Paypal rémes árolyamon vált ugyebár. És olyan bankkártyám meg nincs, amit hozzá tudnék rendelni, hogy a bankom árfolyamán történjen a váltás. Marad tehát a top-up.

 2. tudakozoadmin szeptember 12, 2014 at 6:48 de. - Reply

  Ez érdekes. Valóban egy összeg után a kalkulátor rosszabb árfolyammal számol, de a “PRICING” -ban erről nem találok semmit. Hol van ez leírva? Ha nincs leírva, az meg elég érdekes…

 3. Magdi szeptember 8, 2015 at 10:48 de. - Reply

  Légyszi segits! Londonba kell utalnom 765Ł -ot. OTP-nél van folyószámlám, Ft-ban.
  Mi a legjobb megoldás?

 4. Ildiko szeptember 12, 2015 at 3:38 du. - Reply

  Szia, a legjobb megoldàst keresném Mo-rol 6 millió Ft euroban àtutalàsàra. Ami neheziti a dolgot,hogy a matrac alatt van tartva 😉

  • Szendrei Ádám szeptember 13, 2015 at 4:09 du. - Reply

   Szia,

   Akkor posta 🙂 viccelek. Mindenképpen nyitni kellene egy számlát. Menj fel a http://www.bankmonitor.hu oldalra és keresd meg a legolcsóbbat, amelyikkel alacsony az utalás ktg.

   Ha van számlád az is jó lehet, bár akkor nem értem mit keres a párnában a pénz.

   Utána http://www.transferwise.com

 5. David február 13, 2016 at 12:18 du. - Reply

  Elso utalas 500 GBP-ig ingyenes ha ezzel a linkkel regisztralsz:
  https://transferwise.com/u/ab90d

  • Szendrei Ádám február 13, 2016 at 12:48 du. - Reply

   Köszi. (majd felezünk) 😉

 6. Eszter február 21, 2016 at 3:18 du. - Reply

  Szia!
  Kissé összetett kérdésem lenne Hozzád.
  Egy frissen induló cégemnek meg kell nyitnom egy bankszámlát. Tervek szerint franciáktól fogunk importálni hazánkba. Így a bankszámlán jelentkező költségek leginkább a külföldre szóló átutalásokból fognak adódni.
  A francia cég olyan banknál vezeti a számláját, amelyet én Magyarországon nem tudok kiválasztani (bár nem tudom, hogy ezt „saját bankon belüli átutalásnak” kell-e tekinteni ilyenkor).
  SEPA átutalási jutalék mértékkel (ami kedvezményes) kalkulálhatók-e? (A partner cég bankja SEPA tag.)
  Megéri-e fenntartani egy Ft és egy EURO alapú bankszámlát?
  Szóval cégként hogyan tudnék a legjobban megtakarítani banki költségeket?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Szendrei Ádám február 22, 2016 at 12:36 du. - Reply

   Szia,

   E-mailben küldtem a választ.

   Ádám

 7. Schulcz Béla június 28, 2016 at 1:51 du. - Reply

  Kedves Ádám és László!
  Németországba szeretnék OTP Forint számláról cc. 300.- Eur-t utalni. Sajnos a partnerem csak a Németországban, belföldön használt formában tudja / hajlandó megadni, IBAN formátumban, Swift kóddal nem. A Transferwise célszámla megadásnál szükséges a számlaszámot nemzetközi formátumban megadnom?
  Köszönöm előre is!
  Béla

 8. Rotár Edit július 18, 2016 at 3:13 du. - Reply

  Szia!
  Olyan kérdésem lenne,hogy a lányomnak az OTP-nél van deviza számlája most Dél_Koreában tartózkodik és fizetni kell a tandíjat ,hogy járunk jobban ha utalunk vagy ha ATM ből veszi ki a pénzt.
  Előre is köszönöm a válaszod!
  Edit

  • Szendrei Ádám július 18, 2016 at 3:18 du. - Reply

   Nem világos a kérdés: kinek utalnátok, az iskolának? Mert ha jól gondolom a lányotoknak is utalni kellene vagy nem?

   • Gábor június 12, 2017 at 9:50 du. - Reply

    Szia!
    OTP személyi kölcsönt kellene felvennem, és egy amerikai ügyvédnek utalnom.
    Mi ennek a legolcsóbb módja?

    Válaszodat előre is köszönöm

    GÁBOR

    • Szendrei Ádám június 12, 2017 at 10:18 du. - Reply

     Szia, a kölcsön vagy az utalás miatt kérdezed?

 9. Ildikó augusztus 9, 2016 at 1:12 du. - Reply

  Szia!

  Dollárt szeretnék utalni Hong Kongba. milyen költségekkel kell számolnom?
  Köszönöm
  Ildikó

  • Szendrei Ádám augusztus 9, 2016 at 1:18 du. - Reply

   Szia! Utalás, tranzakciós illeték, átváltás költségei. A bankodnál tudsz érdeklődni. Transferwise-t számold ki.

 10. Erika Barát december 5, 2016 at 11:51 du. - Reply

  Szép estét!Nàlam forditott a helyzet.Az Egyesült Kiràlysàgból várok időnként utalàst.Hogy utalhatnak nekem minnél kedvezőbb àron?

 11. Mónika január 17, 2017 at 9:20 du. - Reply

  Szia! Segítséget szeretnék kérni Londonba szeretnék utalni egy ismerősömnek 599fontot. MKB banknál van számlám nem tudom mennyi a költsége az utalásnak. Vagy hogy járok jobban.

 12. Zoli április 3, 2017 at 10:57 de. - Reply

  szia, Makedóniába euró van oda lehet küldeni pénzt?

 13. Jozsef augusztus 4, 2017 at 1:23 du. - Reply

  Szia!
  OTP számlán van 10 millió forintom. Ezt szeretném ausztriai Sparkasse számlámra átutalni. Ezt legolcsóbban hogy tudom megtenni?
  Köszönöm válaszod!
  Jozsef

 14. arany csabáné október 17, 2017 at 5:41 du. - Reply

  29640 eurot kel átutalnom eggy németbankszámlára hogy utalhatom legolcsoban

 15. Gyenizse Margit november 27, 2017 at 8:08 du. - Reply

  Kedves Ádám !
  Hogyan utaljon az ember nagy összeget Angliába?
  Pl: 14 000 000 Ft-ot?

  • Szendrei Ádám november 27, 2017 at 8:19 du. - Reply

   A Transferwise szerintem jó lehet.

 16. Pimpinella Anisum december 6, 2017 at 8:49 du. - Reply

  Kedves Ádám,
  Egy romániai számlára kellene utalnom egy kisebb összeget (kb. 12 eurót). Mekkora költségre számíthatok?

  • Szendrei Ádám december 6, 2017 at 9:03 du. - Reply

   Bankszámlától függ. Bankot kérdezd meg, de nem hiszem, hogy sokra.

 17. Katalin december 28, 2017 at 3:05 de. - Reply

  Szia
  Amerikába utaláshoz is jó a transferwise?

  • Szendrei Ádám december 28, 2017 at 10:44 de. - Reply

   Igen.

 18. Pati február 10, 2018 at 12:47 du. - Reply

  Üdv.!
  Cégnek kellene céges névről – adatokkal 4.500 eurot utalnom németbe. A meglévő itthoni céges számlára nem tudok pénzt tenni inkasszó miatt. Mi lehet a megoldás?
  Köszi a választ.

Leave A Comment