Ha külföldre szeretnénk devizát utalni, több megoldás közül is választhatunk. Két szempontot kell figyelembe venni: kényelem és ár. Vegyük sorra, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha devizában szeretnénk külföldre utalni, és lássuk, melyik a legolcsóbb.

Ha egyszeri, kis összegről van szó

Amennyiben nem vásárolunk gyakran külföldről, vagy csak egy kis összegről van szó, akkor a legegyszerűbb, ha meglévő forint számlánkról fizetjük ki a vásárlás értékét. Ezt tehetjük hagyományos utalással, vagy akár bankkártyás fizetéssel is, amennyiben az oldalon elfogadnak bankkártyát. Vigyázz, ha nem bízol meg 100%-ban az oldalban, akkor inkább hozz létre egy online kártyát, vagy alszámlát, amin kevés pénzt tartasz, és fizess arról. Így nem tudnak visszaélni a bankkártya adataiddal.

Amikor forint számláról végzünk tranzakciót külföldi devizában, akkor a hagyományos utalási költségeken felül a bank váltási költségét, az árfolyam különbözetet is meg kell fizetni. Ez általában kevesebb, mintha készpénzt váltanánk ugyan azon banknál. A bank honlapján tudjuk ellenőrzni az aznapi árfolyamokat. Ma az euró közép árfolyamon 313,5 Ft, de az OTP Banknál ehelyett 317,2 forintot kérnek egy euróért, ami 1,1%-os különbség.

Ez kis tételnél nem jelent sok pénzt, így ezért nem fogja megérni deviza számlát nyitni.

Ha rendszeres költségről van szó

Másik opció, hogy nyitunk egy deviza számlát. Ennek a számlának van számlavezetési költsége, illetve van az utalás díja. Néhány banknál felszámolnak a számlanyitásért is, illetve az érkező pénzek fogadásáért is, erre figyeljünk. (MKB, BB, OTP)

 

Nézzük a devizaszámlák költségeit 2014-ben

devizaszámlák költsége összehasonlítás

devizaszámlák költsége összehasonlítás

 

Ez valójában csak annak lehet reális megoldás, aki fizetését nem forintban kapja, hiszen egyébként ismét csak át kell váltani a pénzt.

Valuta váltás

Másik opció, hogy valutát váltunk. Erre az egyik legjobb váltó a Correct Change nevű váltó, ami nagyobb városokban megtalálható. Jelenleg például euró vétel 312,66 Ft eladás 313,9 Ft. Alig van árfolyamrés, szóval tényleg elég korrekt. Ez olcsóbb mint banknál váltani, de számoljunk még a tranzakciós költségekkel és a pénzfelvétellel is, illetve a pénz ismét bankszámlára helyezésének költségével is, úgy már valószínűleg nem lesz sokkal jobb.

Ha készpénzünk van, akkor viszont ez a legjobb megoldás.

Utalj 0,5%-ért okosan: Transferwise

Egy népszerű szolgáltató a Transferwise (a linkre kattintva, ha nem tudsz angolul, felül át tudod állítani a nyelvet magyarra), amelyen 300 forintért utalhatunk másik devizában 60.000 forintig, felette pedig mindössze 0,5 % -ot kérnek el. Ez azt jelenti, hogy ha 100.000 forintot küldök ma, akkor a fogadó 317,21 eurót fog megkapni. Az OTP árfolyamán számolva a banki költségektől eltekintve is csak 315,26 eurót kapna a fogadó fél.

A rendszer úgy működik, hogy összegyűjtik a világ minden tájáról azokat az embereket, akik váltással utalnának, és valójában nem váltanak, hanem összekapcsolják a tranzakciókat úgy, hogy amit Te befizetsz forintot, odaadják annak, aki forintot fog kapni. Ebből következik, hogy csak olyan utalást tudnak teljesíteni, ahol van devizák közötti váltás. Németországból Franciaországba nem lehet például eurót utalni.

Szerencsére ez minket nem igazán korlátoz, hiszen máshol amúgy sem használnak forintot. Nincsenek rejtett költségek, mindössze 0,5%-kal kell számolni, legyen az utalás összege bármilyen nagy is.

Egy londoni Start-up hasonló szolgáltatással: Worldremit

Főleg a kisebb piacokat célozza, szeretne több célcsoportnak elérhető lenni, mint a Transferwise, és hamarosan 200 országba fog tudni utalásokat kezelni. A Worldremit 2014-ben kezdte el a működését, a cég Londonban van bejegyezve és megtalálható a helyi pénzügyi hatóság regiszterében, mint pénzügyi szolgáltató, ezt magam is ellenőriztem. (Mielőtt bármilyen pénzügyi szolgáltatónak pénzt utalsz, ellenőrizd a pénzügyi felügyeletnél!)

Néhány példán keresztül hasonlítsuk össze árban a Transferwise-zal. Bár itt az előny, hogy több helyre indíthatunk utalást, ha nekünk mondjuk Németországba kell eurót utalni, akkor bizony jobb, ha ár alapján döntünk. Lássuk.

Transferwise or Worldremit

Transferwise or Worldremit

A Worldremit nyert a kis összeg utalása esetén, de a nagyobb deviza utalásban már valamivel gyengébben teljesít, ráadásul a maximálisan utalható összeg a Worldremit esetén 630.000 forint.

Valószínűleg sokan lusták lesznek néhány száz forintért regisztrálni valamelyik szolgáltatónál,  de egy 50.000 forintos tételnél már mindenképpen érdemes elgondolkodni valamelyik alternatív megoldáson. Egy gyors regisztrációval ezreket spórolhatunk, és használhatjuk ezeket az utalási módszereket akár arra is, hogy feltöltsük a Paypal számlánkat, amivel utána biztonságosan fizethetünk. Azt ne felejtsük, hogy a Paypalnak is vannak költségei.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes tanácsadást, vagy kérdezz tőlem ingyen online!

Véleményed van? Vitatkoznál? Írjd meg kommentben, vagy nekem személyesen!