Egészségpénztárak és önsegélyező pénztárak összeolvadása

  • önsegélyező és egészségpénztár

Általában méltatlanul kevés szó esik az úgynevezett önsegélyező pénztárakról, pedig ezeknél akár 20 százalék fölötti adójóváírást is kaphatsz befizetéseid után. Ráadásul az utóbbi időben egy aktualitás miatt is kellene beszélni ezekről, tételesen hogy az új szabályozás miatt már összeolvadhatnak az önsegélyező és egészségpénztárak. Olvasd el, mit is jelent mindez a te számodra!

Pénztári alapismeretek

Az önsegélyező pénztár lényege, hogy nyitsz egy ilyen számlát, ahova időről időre befizetsz bizonyos mennyiségű pénzt, és erre a befizetésedre 20 százalékos adójóváírást kapsz. Az adójóváírás mértékét ráadásul plusz 10 százalékkal meg is emelheted, ha legalább 2 évre lekötöd a befizetésedet.

Mondanunk sem kell, hogy a pénzedet a számlakezelő befekteti, így ez után is hozamot garantál neked a befektetés az adójóváíráson túl. Mindezt ráadásul kamatadó-mentesen.

Ennyiben tehát ugyanúgy működik az önsegélyező pénztár az egészségpénztárakhoz. Hiszen az egészségpénztáraknál is 20 százalékos adójóváírást kapsz befizetéseid után. A különbség annyi, hogy előbbinél jóval több célra használhatod fel megtakarításodat.

A gyermeked számára is előtakarékoskodhatsz, vagy akár a lakáshiteledet is fizetheted ebből a megtakarításodból. De fordíthatod emellett táppénz kiegészítésre, csecsemőápolási szerekre vagy akár iskoláztatásra is.

Mi változott az utóbbi időben?

  • december 22-én hirdették ki annak a törvénynek (az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény) a módosítását, amely 2016. január 1-jével lépett hatályba.

Ennek értelmében a legfontosabb változás, hogy a jogszabályok alapján már az egészségpénztárak is nyújthatnak önsegélyező pénztári szolgáltatásokat, vagy akár fordítva is történhet ez. Tehát egy intézménynél elérheted mindkét szolgáltatást, persze jelenleg nem foglalkozik ezzel olyan sok intézmény Magyarországon.

Mi újság a pénztáraknál?

Legutóbbi cikkünk óta volt néhány fontos változás a hazai pénztárak háza táján. Ahogy már ekkor is írtuk, az MKB-nál meg is történt a kétféle pénztár összeolvadása, így 2016. január 1-jével létrejött a MKB Egészség- és Önsegélyező Pénztár.

Emellett 2016. március 1-jétől egy másik vezető bank is összevonta a két szolgáltatásait, ez az  OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztár. Ugyanígy üzemel már a Pannónia Egészség és Önsegélyező Pénztár, az Életút Pénztár és a Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár is. Eközben több önsegélyező pénztár maradt eredeti szolgáltatásánál, így az Életút és az Izys is.

Ezekkel a költségekkel számolj

Természetesen az adókedvezmény és a hozam nincs ingyen itt sem: az önsegélyező pénztáraknak is megvannak a maguk költségei.

Először is jellemzően van egy belépési díj. Ez általában 4000 forint körül mozog, tehát maga a belépés nem jelent különösebb nehézséget. Hasonlóképpen, van viszont olyan pénztár, ahol kilépési vagy átlépési díjat is kérnek, ha elhagyod a pénztárat, ez pedig szintén 4000 forintra rúg. Ezzel is igyekeznek a pénztárak hűségre, ottmaradásra bíztatni ügyfeleiket.

A belépést követően a pénztártagoknak tagdíjat kell fizetniük. Ez is csupán 2-3000 forint szokott lenni, ami persze a minimum, tehát igény szerint fizethetsz ennél többet.

Ami viszont nagyon fontos és sok félreértés van belőle, hogy ez nem költségnek számít, hanem befizetésnek. Tehát a tagdíj beleszámít a pénztárba való befizetéseidbe, vagyis ezt a szükséges feltételek mellett a minimális, 180 napos határidő után szabadon felhasználhatod a pénztár által támogatott célokra.

A másik állandó költséget a számlavezetési díj jelenti, vagyis annak a szolgáltatásnak a megfizetése, hogy az intézmény kezeli a befizetéseidet, figyeli és intézi az adójóváírást és egyebeket. Ennek mértéke 1,5 és 9 százalék között mozog, attól függően, hogy évente mennyit fizetsz be. Évi 100 000 forintos befizetés után 7-9 százalékot, efölött pedig sávosan – jellemzően 100 000 forintonként – egyre kevesebbet kell fizetned.

A számlavezetési díjat több intézmény több elemre, működési és likviditási elemre bontja. Ezért mindenképpen nézd meg az összesítő táblázatokat, amelyeket az adott pénztár honlapján érhetsz el. Az MKB pénztár oldalán így tételesen elolvashatod, melyik befizetési sávokban mekkora hányad kerül a fedezeti, a likviditási és a működési alapba.

Végül pedig ott van a kártyadíj, amelyet az igényelt mágneskártya után kell fizetned. Ez talán a legkisebb díjtétel a sorban, hiszen ez 2-5 ezer forintot jelent csupán 2-3 évre.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-08-27T09:57:36+00:00 augusztus 27th, 2016|Megtakarítás, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment