Hibázott Gundel, mikor gyorsan választott utasbiztosítást?

Nagy hajrá van az utasbiztosítás bizniszben, a Posta Biztosító szép kampányt indított, miszerint érdemes náluk kötni, mert sok helyen elérhető. Ön ne essen abba a hibába, hogy túl gyorsan választja ki az utasbiztosítást. Nem csak spórolhat, de baj esetén életmentő lehet, ha körültekintően választ.

Vettem tehát a bátorságot, és összehasonlítottam a különböző biztosítók ajánlatait. Három dologra vagyunk kíváncsiak mikor utasbiztosítást választunk:

 1. Mit nyújt a biztosító?
 2. Mik a feltételek?
 3. Mennyibe kerül?

Melyik a legjobb utasbiztosítás egy 4 fős családnak 2014 -ben?

Minden utasbiztosítás konstrukciót összehasonlítani talán túl sok lenne egy cikken belül, ezért a lényeg inkább, hogy lássuk a különbségeket. A kis cégekkel nem foglalkoztam, csak a szerintem releváns biztosításokat vettem górcső alá, és azokat most összevetjük a Posta utasbiztosítás ajánlatával.

Az árakhoz egy minta családot vettem alapul, ahol két szülő és két gyermek Európán belül megy nyaralni két hétre: 2014.07.10-2014.07.24-ig. Életkorukat tekintve Apa és Anya 38 évesek, a gyermekek 5 és 8 évesek. Repülővel utaznak, tengerpartra mennek és nem akarnak semmilyen extrém sportot űzni, viszont fontos nekik az egészségük és a poggyászuk védelme.

Néhol nem forintban vannak megadva az árak ezzel nehezítve az összehasonlíthatóságot. Ezeket forintra átszámolom 310 forintos Euró és 229 forintos dollár árfolyamon.

Melyik a legjobb utasbiztosítás

Utasbiztosítások összehasonlítása 2014

*A Mapfre biztosító egy spanyol biztosító, amelyik új szereplő Magyarországon az utasbiztosítás piacon, de elég jó konstrukciókat kínál. Ha olcsóbb utasbiztosítást keresünk érdemes megnézni a classic ajánlatát is, ami a K&H fenti biztosításával kb. hasonló ár érték arányban van, de csak 17.000 forintba kerül a családnak.

Fontos figyelembe venni, hogy egy külföldi baleset során bekövetkezett műtét, vagy egyéb orvosi beavatkozás nem biztos, hogy olcsó mulatság, nyugodtan számolhatunk akár 40-50 milliós költségekkel is, amit kegyetlenül behajtanak. Nem rég olvastam egy családról, akiknek a házuk ment rá egy ilyen kezelésre, ezért kétszer is meggondlnám, hogy 50 millió baleseti ellátás alatt kössek utasbiztosítást. Persze a semminél jobb, de a fenti Mapfre biztosítás is olcsónak mondható, és legalább 75 millióig biztosít.

Természetesen sok másra is adnak szolgáltatást ezek a biztosítások, pl. jogvédelemre, kórházi napi térítésre, felelősségre, tovább tartózkodásra, hazaszállításra, stb. Ezt mindet egy cikken belül elemezni nagyon sok lenne és nem is érdemes.

Inkább belinkelem a jobb biztosítások feltételeit. Mindegyiknek van egy egyszerűen érthető táblázata valahol a szövegben, azt hasonlítsuk össze. Mielőtt megkötnénk legalább fussuk végig a kizárások listáját, nehogy pórul járjunk.

Axa utasbiztosítások

Mapfre utasbiztosítások

AIG Extra (mindent tud, sok esetben korlátlan biztosítás, 32.400 Ft jelen esetben)

Számolni általában az adott biztosító honlapján éri meg végül. Én a kalkulációt egy biztosítási kalkulátorral készítettem, de ezek az árak csak összehasonlításra jók. A végső ajánlatot célszerű a biztosító honlapján kérni.

Számolgatni és összehasonlítani itt is tud:

http://www.biztositas.hu/Partner/Utasbiztositas/Dijszamitas-kotes.html

A biztosításról kapott igazolást és a befizetés igazolást tartsuk mindig magunknál az utazás során a pénztárcánkban, és legyen mellette a biztosító segélykérő száma is. Ez azért is fontos, hogy ha valami történik, akár amikor egyedül vagyunk, az orvosok rögtön tudják értesíteni a biztosítót.

Összességében sok másik utasbiztosítást is megnéztem, nem emelnék ki egyet, ami a legjobb, de az rögtön látszik, hogy van amelyiket nem éri meg kötni. Ne kapkodjuk el a döntést, kötni online is tudunk, ezért nem kell a Postára rohanni, hogy ott kössünk utasbiztosítást.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

2017-02-13T21:14:26+00:00 július 2nd, 2014|Biztosítás|1 Comment

One Comment

 1. Bee Fair február 24, 2016 at 10:52 du. - Reply

  Az Allianz Hungária Zrt-nél az ügyfélpultokon elhelyezett utastájékoztatókat csak kutyások használják a kutyagumi összeszedéséhez. Másra ugyanis nem alkalmas. Az ügyintézők jelentős része pedig az ügyfeleknél is tájékozatlanabb. Ráadásul eltér egymástól a kötvény ügyfelet és biztosítót megillető példánya (de kizárólag az apró betűs rész egyharmada tekintetében), tehát az aláírást követően nem is lehet számon kérni az ügyintézőn, hogy az általános szerződési feltételeket miért nem adta át, azokról miért nem nyújtott tájékoztatást.

  Az átverés egy család esetében a következőképpen alakul:

  A családfő megköti az utasbiztosítást 4 főre (apa, anya, 2 gyerek). Nyugodtan elutaznak nyaralni. A biztosítás tartama alatt külföldön feltörik az autójukat, és ellopják az apa videokameráját, az anya laptopját, az egyik gyerek tabletjét, a másik gyerek okostelefonját. Az apa megteszi a feljelentést, amelyben feltüntetésre kerül valamennyi ellopott tárgy.

  Az utastájékoztató szerint Ezüst termékszint esetében 200 000 Ft a maximális biztosítási összeg. Az utastájékoztató azt sugallja, hogy biztosítottanként ennyi. A szerződési feltételek szerint azonban biztosítási eseményenként ennyi (egy lopás egy esemény a károsult biztosítottak számától függetlenül!!!!).

  A következő átverés az utastájékoztatóhoz képest: a szerződési feltételek szerint a biztosító kártérítési kötelezettségének felső határa valamennyi, a biztosítási eseményben érintett műszaki cikk és tartozékai vonatkozásában mindösszesen 100 000 Ft!!!!

  Amennyiben egy strand parkolójában törik fel az autót, a maximális szolgáltatási összeg csak 40 ezer Ft!!!!
  Ha az utastérből loptak (például a kesztyűtartóból), cumi, ezt az esetet ugyanis kizárta a biztosító a biztosítási események köréből!!!!

  Azaz a család összes ellopott vagyontárgyára legfeljebb 100 000 Ft-ot fizet a biztosító, amennyiben a műszaki cikkek vásárlását igazoló, a biztosított (?) nevére szóló eredeti számlákat (!!!!) be tudják mutatni. Ajándék volt? Eszébe sem jutott számlát kérni, mert nem tudja költségként elszámolni? Már nem vonatkozik rá jótállás, ezért nem őrizte meg a nyugtát? Bukta.

  Ha valaki egyedül utazik, egy főre fizeti meg a biztosítást, akkor is 200 000 Ft (műszaki cikkek esetében 100 000 Ft) a legmagasabb kifizethető biztosítási összeg, és abban az esetben is, ha az illető a családjával indul nyaralni (a szemét felelőtlen állat), és 4 főre kötnek biztosítást?

  Hogyan alakul vajon ugyanez egy társasút esetében? Betörik a busz ablakát egy parkolóban, és elviszik több utas táskáját. Ez egy biztosítási esemény? Akkor kihúzzák egy kalapból a szerencsés nyertes nevét, akinek a kárigénye kielégítésre kerülhet? Vagy a feljelentések száma a mérvadó?

  Allianz? Felejtsék el!

Leave A Comment