Nagy hajrá van az utasbiztosítás bizniszben, a Posta Biztosító szép kampányt indított, miszerint érdemes náluk kötni, mert sok helyen elérhető. Ön ne essen abba a hibába, hogy túl gyorsan választja ki az utasbiztosítást. Nem csak spórolhat, de baj esetén életmentő lehet, ha körültekintően választ.

Vettem tehát a bátorságot, és összehasonlítottam a különböző biztosítók ajánlatait. Három dologra vagyunk kíváncsiak mikor utasbiztosítást választunk:

  1. Mit nyújt a biztosító?
  2. Mik a feltételek?
  3. Mennyibe kerül?

Melyik a legjobb utasbiztosítás egy 4 fős családnak 2014 -ben?

Minden utasbiztosítás konstrukciót összehasonlítani talán túl sok lenne egy cikken belül, ezért a lényeg inkább, hogy lássuk a különbségeket. A kis cégekkel nem foglalkoztam, csak a szerintem releváns biztosításokat vettem górcső alá, és azokat most összevetjük a Posta utasbiztosítás ajánlatával.

Az árakhoz egy minta családot vettem alapul, ahol két szülő és két gyermek Európán belül megy nyaralni két hétre: 2014.07.10-2014.07.24-ig. Életkorukat tekintve Apa és Anya 38 évesek, a gyermekek 5 és 8 évesek. Repülővel utaznak, tengerpartra mennek és nem akarnak semmilyen extrém sportot űzni, viszont fontos nekik az egészségük és a poggyászuk védelme.

Néhol nem forintban vannak megadva az árak ezzel nehezítve az összehasonlíthatóságot. Ezeket forintra átszámolom 310 forintos Euró és 229 forintos dollár árfolyamon.

Melyik a legjobb utasbiztosítás

Utasbiztosítások összehasonlítása 2014

*A Mapfre biztosító egy spanyol biztosító, amelyik új szereplő Magyarországon az utasbiztosítás piacon, de elég jó konstrukciókat kínál. Ha olcsóbb utasbiztosítást keresünk érdemes megnézni a classic ajánlatát is, ami a K&H fenti biztosításával kb. hasonló ár érték arányban van, de csak 17.000 forintba kerül a családnak.

Fontos figyelembe venni, hogy egy külföldi baleset során bekövetkezett műtét, vagy egyéb orvosi beavatkozás nem biztos, hogy olcsó mulatság, nyugodtan számolhatunk akár 40-50 milliós költségekkel is, amit kegyetlenül behajtanak. Nem rég olvastam egy családról, akiknek a házuk ment rá egy ilyen kezelésre, ezért kétszer is meggondlnám, hogy 50 millió baleseti ellátás alatt kössek utasbiztosítást. Persze a semminél jobb, de a fenti Mapfre biztosítás is olcsónak mondható, és legalább 75 millióig biztosít.

Természetesen sok másra is adnak szolgáltatást ezek a biztosítások, pl. jogvédelemre, kórházi napi térítésre, felelősségre, tovább tartózkodásra, hazaszállításra, stb. Ezt mindet egy cikken belül elemezni nagyon sok lenne és nem is érdemes.

Inkább belinkelem a jobb biztosítások feltételeit. Mindegyiknek van egy egyszerűen érthető táblázata valahol a szövegben, azt hasonlítsuk össze. Mielőtt megkötnénk legalább fussuk végig a kizárások listáját, nehogy pórul járjunk.

Axa utasbiztosítások

Mapfre utasbiztosítások

AIG Extra (mindent tud, sok esetben korlátlan biztosítás, 32.400 Ft jelen esetben)

Számolni általában az adott biztosító honlapján éri meg végül. Én a kalkulációt egy biztosítási kalkulátorral készítettem, de ezek az árak csak összehasonlításra jók. A végső ajánlatot célszerű a biztosító honlapján kérni.

Számolgatni és összehasonlítani itt is tud:

http://www.biztositas.hu/Partner/Utasbiztositas/Dijszamitas-kotes.html

A biztosításról kapott igazolást és a befizetés igazolást tartsuk mindig magunknál az utazás során a pénztárcánkban, és legyen mellette a biztosító segélykérő száma is. Ez azért is fontos, hogy ha valami történik, akár amikor egyedül vagyunk, az orvosok rögtön tudják értesíteni a biztosítót.

Összességében sok másik utasbiztosítást is megnéztem, nem emelnék ki egyet, ami a legjobb, de az rögtön látszik, hogy van amelyiket nem éri meg kötni. Ne kapkodjuk el a döntést, kötni online is tudunk, ezért nem kell a Postára rohanni, hogy ott kössünk utasbiztosítást.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!