Hogyan gyűjthetsz pénzt nyaralásra?

  • nyaralás pénz

Az OTP Bank közleményéből kiderül, hogy egyre tudatosabban készülnek az üdülésre a magyarok. Megnézzük, milyen pénzügyi termékekkel jársz a legjobban, és melyek azok, amiket célszerű elkerülni, ha nyaralásra szeretnél pénzt gyűjteni.

Továbbra is a környező országok jelentik a legkedveltebb és legkeresettebb úti célokat a külföldi nyaralásra induló magyarok körében. A szomszédos Horvátország sikere töretlen, de Görögország is egyre népszerűbb, itthon pedig a Balaton az örök kedvenc. A nyári kikapcsolódás költségeire az emberek ötöde már tudatosan tesz félre. De mi a helyzet a másik 80%-kal?

Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásból az is látható, hogy míg 2012-ben még az emberek csak 11%-a tett félre tudatosan a nyaralásra, ma ezt már a lakosság közel ötöde (19%) teszi meg. Ez még nem jelent szignifikáns növekedést, de mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy egyre többen készülnek tudatosan, megtakarítással a nyaralásra.

Így NE gyűjts pénzt nyaralásra

Bármennyire is szeretnél elmenni a tengerpartra nyaralni sose nyúlj a vésztartalékodhoz, amely legalább 6 havi fizetésed kell, hogy legyen. Akár a külföldi út során, akár utána történik bármilyen esemény, ami miatt hirtelen pénzre lesz szükséged, nagyon megnehezítheti az életed egy rosszkor jött hitelfelvétel.

Apropó hitel: még mindig rengetegen nyaralnak személyi kölcsönből. Ez egy nagyon rossz ötlet. Azt a pénzt kamatostul kell majd visszafizetned, azaz ennyivel drágább lesz a nyaralásod. Ha idén személyi kölcsönből mész nyaralni, akkor jövőre még nehezebb dolgod lesz összegyűjteni a szükséges pénzt. Ha jövőre is személyi kölcsönt veszel fel, akkor gyakorlatilag folyamatosan egy adósságot görgetsz magad előtt, amire a kamat kidobott pénz.

Sokkal jobban jársz ha egy évet kihagysz, vagy kisebb büdzséből oldod meg a nyaralást, és félreteszel az utazásokra. Ekkor nem, hogy nem kell a személyi kölcsönök 20%-os kamatával foglalkoznod, de a megtakarításod év közben neked kamatozik.

Óvatosan bánj a kamatokkal és a kapzsisággal: hosszú lekötésből, vagy kockázatos, hosszútávú befektetésből megint csak nem szabad nyaralást finanszírozni. A hosszútávú megtakarításoknak valamilyen célja van. Ha most elköltöd a nyugdíj megtakarításod, vagy gyermeked megtakarítását, akkor ez a pénz később hiányozni fog. A bankbetétek feltörésével is a legtöbbször kamatot veszítesz, így célszerű inkább a likviden tartott, kifejezetten nyaralásra félretett pénzből gazdálkodni.

Hogyan válassz megfelelő megtakarítási számlát?

Az első és legfontosabb, hogy tervezz előre. Egy Görögországi út két főre tegyük fel 400 000 Ft – ba kerül. Ha egy év alatt akarod összegyűjteni ezt a pénzt (mert már tavaly tudtad, hogy jövőre megint mész nyaralni, igaz?), akkor 400 000 / 12 = 33 333 Ft-ot kell havonta félretenned. Ha ezt nem tudod vállalni, akkor inkább válassz másik úti célt, vagy olcsóbb szállást / kevesebb költőpénzt, vagy ne repülővel menj, hanem busszal. Fiatalon a buszozás is élmény lehet (jó alkalom a beszélgetésre), nem kell minden évben repülővel menni, csak mert a kollégák szerint az a menő.

Ha megvan a terved, akkor tudatosan elkezdhetsz félretenni. A legfontosabb, hogy képes legyél félretenni, és ne nyúlj hozzá év közben. Jobb, ha minden hónap elején elkülöníted ezt az összeget, és felcímkézed, külön számlára gyűjtöd. Itt viszonylag kis összegekről van szó a teljes megélhetésedhez viszonyítva. A havi 33 333 Ft kamata nem eget rengető, így sokkal fontosabb, hogy a számlának – amin gyűjtesz – alacsony, vagy inkább nulla költsége legyen.

Semmi esetre se fektess be ilyen rövid távú célra kockázatos befektetésbe, pl.: vállalati kötvényekbe, vagy részvényekbe, (vagy ilyen befektetési alapokba) hiszen ezek árfolyama ingadozhat, és elképzelhető, hogy pont akkor fog 20% mínuszban lenni, amikor ki kellene fizetni az utazást.

Az is megfelelő megoldás lehet egyébként, ha a többi likvid befektetéseddel együtt tartod, pl. állampapírban, az elkülönítés lényege inkább az, hogy lásd mennyit gyűjtöttél, és mi a cél. Igazából majdhogynem készpénzben is tarthatnád, hátránya, hogy nem biztonságos otthon ennyi pénzt tartani, valamint elesel azért némi kamattól. Ezen felül túlságosan szem előtt van, ami miatt nagy lehet a kísértés év közben. (pl.: karácsonykor?)

Mivel ezek rendszeres megtakarítások, valószínűleg akkor lesz a legkényelmesebb, – és akkor jársz a legjobban -, ha egy olyan betétet keresel, amibe van lehetőség folyamatosan fizetni. A betétek fajtáiról már korábban írtam, és itt találsz leírást a rendszeres megtakarításos betétekről is: Milyen bankbetétek léteznek?

+ 1 tipp: ha év közben erősödik a forint, érdemes lehet kisebb összegeket átváltani a nyaraláshoz, ezzel némileg mérsékelheted a kockázatát annak, hogy pont nyaralás előtt kerül majd nagyon sokba a külföldi deviza. Ez főként a költőpénzed miatt fontos. Amire nagyon figyelj: olyan váltót keress, amelyeknél kicsi az átváltás költsége. (pl.:Correct Change)

Ha kérdésed van megtakarítással kapcsolatban, kérdezz minket nyugodtan:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:20+00:00 május 12th, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment