Az Időskori biztonság elnevezésű termék reklámjával gyakorta találkozhatunk a televízióban. Maga a reklám eléggé szájbarágós, hosszú, mindent legalább kétszer elmondanak benne.

A reklámokat megtekintheti az alábbi linkeken:

https://www.youtube.com/watch?v=bmJEk9QyVkc

https://www.youtube.com/watch?v=dXxCW2UtFXg

Lássuk, miket ígérnek:

  1. Garantált életbiztosítás akár napi 100 Ft-tól:
  2. Nincs orvosi vizsgálat, nincsenek egészségügyi kérdések
  3. Segít rendezni a temetés költségeit:
  4. Akár 3,5 millió forintos életbiztosítási összeg.
  5. Nincs kockázat, nincs kötelezettség!

Az „Időskori biztosítás” lényege, hogy ebből – állítólag – kifizethetjük (vagyis inkább gyermekeink kifizethetik), legalábbis segít rendezni a temetésünk költségeit.

„Meg fog lepődni, hogy a biztosítás mennyire megfizethető.”

„Ez a biztosítás gondoskodni fog családjáról, ha Ön már nem lehet velük.”

Ehhez hasonló mondatokkal próbálják eladni, hogy a termékre valóban szüksége van az ügyfélnek. Egyébként önmagukban az ígéreteik helytállóak lennének, habár azért azt elég merész állítani, hogy nincs kockázat, nincs kötelezettség. A fő probléma az, hogy nem egyértelmű a kommunikáció. A „napi 100 Ft-ok” után bedobnak egy akár „3,5 milliós ígéretet”. Erre jön még a tény, hogy az „Időskori biztonság” fő célcsoportja értelemszerűen az idősebb korosztály tagjai, akik gyakran nem értenek a témához, vagy az esetlegesen fennálló állapotukból kifolyólag nem tudnak minden részletet megragadni, és teljesen félreérthetik az elhangzottakat.

Ugyan a Szilágyi János-féle (aki egyébként remek választás volt a szerepre) reklámfilmben rákérdeznek, hogy a néző tudja-e mennyibe kerül egy temetés, azonban azt nem kérdezik meg, mennyi pénzt kapunk a napi 100 forintjaink után, ha meghalunk.

Legalább 50 ezer forintot! Ha kiszámoljuk, hogy havi 3 ezres minimum díj mellett ez éves szinten 36 ezer forint kiadás, akkor elgondolkozunk, hogy kinek is éri ez meg, nekünk vagy a biztosítónak. Persze ez egy 80 éves emberre vonatkozik, de akkor is kicsit soknak érzem. (60 évesen a napi 100 Ft-okért cserébe ~200e lesz a biztosítási összeg, ami egy fokkal jobb ugyan, de más biztosításokkal nagyobb összegre, és kiterjedtebben biztosíthatjuk magunkat.)

Mindezek után érdemes lehet kicsit ránézni az „Időskori biztonság” szerződési feltételeire is, ugyanis még ez az esetenként 50 ezer forint sem garantált. Elhalálozásunk módjának is meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

  1. A kötvényben meghatározott biztosítási összeg a várakozási időben (első hat hónap) csak baleseti halál esetén fizethető ki. Ha más okból hal meg az ügyfél, akkor mindössze a befizetett biztosítási díjakat kapja vissza.
  2. Ha az első 24 hónap alatt a biztosított halálát előzetesen fennálló körülmény (szerződés megkötése előtt legfeljebb 5 évvel diagnosztizált betegség) okozta, akkor a biztosító csak a befizetett díjakat köteles visszafizetni. (Ez a minimumdíjas szerződés esetén egyébként másfél év után esetenként már nagyobb, mint a biztosítási összeg maga!.)
  3. Ha a biztosítás ideje alatt gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak, a biztosító azonnal kifizeti a biztosítási összeg 75%-át, valamint a maradék 25%-ot a bekövetkező halál esetén, feltételezve a biztosítási díjak további fizetését. (Sok esetben valószínűleg az első kifizetés után nem éri meg folytatni a további díjfizetést.)

Az „Időskori biztonság”-ot Magyarországon egy függő biztosításközvetítő, a 4Life Direct Kft. közvetíti, melynek fő partnere a Red Sands Life Assurance Company, egy Gibraltári székhelyű vállalat.

Az én véleményem az, hogy az „Időskori biztonság” elnevezésű termék senkinek nem ajánlható.

Túl sokba kerül, és egyáltalán nem nyújtja azt, amit egy ilyen terméktől joggal elvárhatunk. A terméknek számos alternatívája létezik, amik legalább ezen a szinten tudják nyújtani a biztonságot. Valóban idős ember esetében pedig már egy egyszerű megtakarítási számla is előnyösebb lehet, annak ellenére, hogy a terméknek eredetileg egyáltalán nem ezt a funkciót szánták.

Ha „Időskori biztonság” biztosításban gondolkodnak, kérem Önöket, nagyon figyelmesen olvassák el a szerződési feltételeket. Tegyék félre a reklámok által keltett félelmeiket és racionálisan, kritikus szemmel gondolják át, számoljanak utána, vajon tényleg megéri-e egy ilyen szerződésbe beleugrani (,még akkor is, ha csak napi 100 Ft).

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!