Így tervezi meg gyermeke jövőjét egy pénzügyi profi

Azok a szülők, akik szeretnék a maximumot adni gyermeküknek biztosan gondolkodtak már azon, hogy valamilyen megtakarítást indítsanak gyermeküknek. Első lépésként azonban meg kell határozni, hogy milyen céljaink vannak, és ahhoz mennyit kell félretenni.

A pénzügyi tervezés első lépése: célok felállítása

Mint minden pénzügyi tervezésnél, itt is az első, hogy el kell döntenünk, mit is szeretnénk. Ez nem minden esetben könnyű, hiszen ki ne szeretne diplomát, saját lakást és még egy kis költőpénzt is adni gyermekének, amikor 18-20 éves lesz. Ezt azonban elég kevesen tehetik meg, főleg megtakarítás nélkül.

Azok a szülők, akik időben kezdik el a gyermek jövőjére a megtakarítást, havi 10-20 ezer forintból már nagyon szép célokat is elérhetnek. Ehhez azonban jó látni, hogy mekkora célhoz, mekkora havi kiadás társul.

Éppen ezért csináltam meg ezt a gyermek megtakarítás kalkulátor nevű programot, ami online ingyenesen segít Önnek megtervezni gyermeke jövőjét és a szükséges megtakarítás összegét azonnal láthatja, amint befejezi a célok kitöltését. Ennek segítségével rögtön módosíthat a célokon, ha úgy látja, hogy azok nem teljesíthetőek.

Egy kicsit játszani kell a számokkal, de a végén tisztán fogja látni, hogy mekkora összeget kell félretennie gyermeke jövőjére.

Hogyan működik a kalkulátor?

Ez egy professzionális gyermek megtakarítás kalkulátor, ami miatt első ránézésre egy kicsit bonyolult lehet a nem pénzügyes szülőknek. Éppen ezért az oldalon részletes leírás található, illetve a mezők színei mutatják, hogy hova kell Önnek írnia és hova nem.

A mezők nevei fölé helyezve a kurzort extra segítség jelenik meg a mező felett. Ezt érdemes kihasználni, mert hasznos tippeket kaphat. A kalkulátor a második és harmadik gyermek esetében is automatikusan kitölti a rublikákat, ha beírjuk a korukat, feltételezve, hogy minden gyermeknek azonos összeget szeretnénk összegyűjteni a megtakarítás végére.

Ez azt jelenti, hogy az idősebb gyermek részére magasabb megtakarítás szükséges, hiszen kevesebb idő áll a rendelkezésre.

A gyermek megtakarítás kalkulátor matematikai alapja

A kalkulátor úgy számol, hogy figyelembe veszi az inflációt és infláció+3% kamattal számol, tehát Önnek elég a mai értékeket beírnia az egyes mezőkbe.

A megtakarítás hossza úgy van beállítva, hogy az a 18 éves korig számítódik, de a megtakarításból hátralévő időt Ön manuálisan is átállíthatja a kalkulátor alján.

A kalkulátor kiszámolja a szükséges megtakarítást gyermekenként, majd azt összeadva adja ki azt az összeget, amit Önnek mától havonta félre kell tennie. Érdemes megnézni, hogy mekkora megtakarítás szükséges akkor, ha még 1-2 évet vár az indítással. Sajnos a kamatos kamat miatt néhány év késlekedés óriási különbséget jelent.

Egyszerűsített gyermek megtakarítás kalkulátor

Azoknak, akik csak gyorsan ki akarják számolni, hogy nagyjából mennyit kell félretenniük, azoknak itt található egy egyszerűsített gyermek megtakarítás kalkulátor is.

Itt csak néhány mezőt kell kitölteni és máris számol, méghozzá 3 adatot. Ez kiadja, hogy milyen különbségek lehetnek egy rossz gyermek megtakarítás és egy nagyon jó választása esetén. Ezek persze illusztrációk, de valós termékeken alapulnak, ráadásul népszerűeken.

Az oldal célja, hogy felhívja a szülők figyelmét, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen megtakarítást kötnek gyermeküknek, ugyanis tényleg a jövőjük múlhat rajta, márpedig a pénzpiacon elég kevés segítségre számíthatnak. (mármint valódi segítségre, „tanácsadó” akad bőven)

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

2017-02-13T21:14:29+00:00 december 10th, 2013|Gyermek|5 hozzászólás

5 hozzászólás

 1. V december 10, 2013 at 8:20 du. - Reply

  profi az uj oldal! 😉

 2. szendreiadam december 10, 2013 at 8:22 du. - Reply

  Köszönöm szépen.

 3. pdw december 10, 2013 at 9:07 du. - Reply

  Én nem értek egyet minden kategóriával a kalkulátorban. Úgy gondolom, hogy a felsőfokú tanulmányok (és az ahhoz kapcsolódó költségek) előteremtése a szülő feladata, viszont minden egyéb más már a gyereké, hiszen azért tanult, hogy olyan munkája legyen amiből képes legyen gyereket nevelni, lakást venni (valszeg hitelből sajnos).

  Itt persze nem azt mondom, hogy ne segítsük másban is ha megtehetjük (az átlag nem teheti meg), viszont majdnemhogy az jön le a kalkulátorból, hogy a felsorolt kategóriákban muszáj segítenie a szülőnek, különben jajj de gonoszak vagyunk.

  • szendreiadam december 10, 2013 at 9:17 du. - Reply

   🙂 Egyszerűen csak arról van szó, hogy mindenki azt írhat be amit akar. nem kell minden mezőt kitölteni. De vannak, akiknek igen is az esküvő fontosabb, mint a lakás. Nem kell egyetérteni, és kitölteni sem kell mindent.

   • szendreiadam december 10, 2013 at 9:19 du. - Reply

    A lakás nagyon sok szülőnek fontos. Az szerintem is az. Pályakezdőként csak hitelből lehet megoldani, és elég nyomorúságos életkezdés az.

Leave A Comment