Jól teljesít a magyar biztosítási piac

2015 első félévében a magyar biztosítási piac egyértelmű növekedést mutatott. Az emelkedés mintegy 2,1%-ot tesz ki. A piac továbbra is koncentrált – azaz a 30 jelenlevő cég közül az első háromra jut a díjbevételek 40%-a. A legerősebb cégek továbbra is a Generali, az NN és az Allianz. 

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) negyedévente közzétesz díjbevételi statisztikákat. Ezeket az adatokat felhasználva ki tudjuk értékelni a biztosítási piac változását 2007 és 2015 között.

Magyar biztosítási piac

Az adatokból megfigyelhető, hogy a legmagasabb díjbevétel 2008-ban volt, amikor is elérte a 257 milliárd forintot. A következő évben azonban lecsökkent 220,7 milliárd forintra, ami a vizsgált időszak mélypontja. 2014-ben a bevétel 242,8 míg, 2015-ben 247,8 milliárd forint volt a biztosítási díjbevétel. Ez 2,1%-os emelkedést jelent.

Az összesített díjbevétel tartalmazza az életbiztosításokat és nem életbiztosításokat is. A két típus általában nagy bevételkülönbséget mutatat, a következő diagramon ezt ábrázoljuk.

Biztositasi piac2

biztositasi piac 3

Az első diagramon jól megfigyelhető, hogy a nem életbiztosításoknak magasabbak a mutatói. A 2014-es és a 2015-ös év közötti változás azt mutatja, hogy a nem életbiztosítások díjbevétele mintegy 7,4%-kal emelkedett, az életbiztosítások bevétele pedig 2,3%-kall csökkent.  Az életbiztosítás esetében azonban fontos tudni, hogy ennek létezik folyamatos és egyszeri díjas formája is.

Ebben a tekintetben vizsgálva a folyamatos díjas életbiztosítások 4,4%-os emelkedést, míg az egyszeri díjasok 10,5%-os csökkenést mutatnak. Összességében tekintve pedig ez egy jó arány, hiszen a folyamatos bevételi forrás az, ami növekszik. Ez feltehetőleg az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások érdeme.

A MABISZ statisztika adatai között megtalálható az is, hogy az említett nyugdíjbiztosítási díjbevételek miként oszlanak meg a legnagyobb biztosító társaságok között. A bevétel legnagyobb százalékát sajnos még mindig a unit-linked biztosítások hozták.

biztosítók díjbevétele

 

Érdekel, hogy melyik a számodra legjobb biztosítás, vagy megtakarítás? Ne az első ajánlatot fogadd el, és főleg ne a méret alapján dönts. Attól, hogy egy biztosító termékét sokan ajánlják, még egyáltalán nem biztos, hogy megéri az ő terméke. A biztosítási piac értékesítése egy igen érdekes téma, ami sajnos sokszor nem az ügyfelek érdekein alapszik. Kérd segítségünket, és megmutatjuk, hogy tudsz százezereket megspórolni egy jó választással:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:11+00:00 október 8th, 2015|Biztosítás|0 Comments

Leave A Comment