Elfogadták azt a törvénymódosítási javaslatot, miszerint az önsegélyező pénztáron keresztül fizethető lesz a lakáshitel törlesztője. Ennek maximuma a minimálbér 15%-a fejenként, ami így havi 16.650 Ft lesz 2016-ban. Erre az összegre is megkapod a 20% adó-visszatérítést 2016-tól. Azonban ez az összeg megtöbbszörözhető, ha nem vagy teljesen egyedül…

Az önsegélyező pénztárak ugyan úgy működnek, mint az egészségpénztárak, vagy a nyugdíj megtakarítások. Nyitsz egy számlát, amire időnként befizetsz egy bizonyos összeget. A befizetéseid után kapsz +20% jóváírást a személyi jövedelemadódból, vagyis bármi, amit ebből a pénzből veszel, hozott neked 20%-ot.  Ebből a befizetésből levonják a költségeket, és hozzáadják a hozamokat. Összességében ha fel tudod használni az összeget, akkor érdemes ilyen pénztárakba belépni.

Csak az általad, vagy munkáltatód által utánad fizetett éves SZJA keretig vehetsz igénybe adókedvezményt. Ha nincs munkád, vagy már gyerekek után, nyugdíjra, stb. igénybe veszed a teljes SZJA-t, akkor már nem fogsz többet tudni visszaigényelni. Ez azért elég ritka eset.

Fontos, hogy az önsegélyező pénztár a befizetést követően csak 180 nap múlva tud kiutalni a befizetésből, az adókedvezményből pedig azonnal. Azonban lehetőség van fél évre visszamenőleg is kérni a lakáshitel törlesztések kifizetését. Tehát, ha jövőre szeretnéd adókedvezményből törleszteni a meglévő lakáshiteled, akkor még idén be kell fizetned kb. 219.000 forintot a pénztártól és költségeitől függően.

Hogyan működik majd a gyakorlatban?

Az Izys önsegélyező pénztár szakértője szerint a lakáshitel törlesztőjének fizetése ugyan úgy fog működni, mint korábban a devizahiteles törlesztőkkel: Ha van külön hitelfolyószámlád, akkor a hitelfolyószámlára fogja utalni az önsegélyező pénztár, vagyis neked annyival kevesebbet kell majd átutalnod. Ha a folyószámládról szedik be a lakáshitel törlesztőt, akkor oda fogja utalni a pénztár, és neked nincs további teendőd.

Az veheti igénybe, aki lakáscélú hitelt fizet, vagy adóstárs a lakáshitelben.

Az csak plusz, hogy az így megspórolt pénzt beteheted lakástakarék-pénztárba, amire további 30% állami támogatást kapsz, és szintén betörleszthető a lakáshiteledbe.

Milyen költségekkel jár az önsegélyező pénztár?

A pénztár a költségeket csak a befizetésekre érvényesítik, az adókedvezményt 100%-osan megkapod.

Pénztáranként eltérő a költségszerkezet, és a pénztárak között a szolgáltatásokban is különbségek vannak. Jelenleg a lakáshitel törlesztést egyedül az Izys pénztár tette fel a honlapjára, de valószínűleg a többieknél is elérhető lesz. Az Izys pénztár költsége a befizetés 5,9%-a, ami rögtön csökkenti az elérhető hozamodat a 20%-ról, 14,1%-ra.

Ezen felül viszont a pénzed hozamot is termel, valamint lehetőséged van a fennmaradt pénzt további két évre lekötni, újabb 10%-os adókedvezményért. Vigyázz, mert a maximálisan kihasználható adókedvezmény 280.000 Ft / év, és ebben a nyugdíj megtakarítások is benne vannak! Az önsegélyező pénztárra maximum 150.000 Ft adó-visszatérítést kaphatsz, amit 750.000 Ft éves befizetéssel érhetsz el.

Hogyan nyithatsz számlát és vehetsz fel pénzt?

Egyszer ki kell tölteni egy egyoldalas belépési nyilatkozatot, vagy ahol lehet, ott online számlát nyitni. Ezt követően csak pénzt kell tenned a számládra, ahogy egy sima bankszámlára is tennél. Például beállíthatsz egy rendszeres átutalást, vagy csoportos beszedési megbízást is adhatsz a pénztárnak. Ha egy összegben szeretnél befizetni, akkor pedig a kártyás befizetéssel jársz a legjobban, hiszen az általában ingyenes.

Miután letelt a 180 napos várakozási idő, beküldöd a hitelszerződést és egy 3 hónaposnál nem régebbi bankszámlakivonat másolatát, valamint csatolsz egy egyoldalas szolgáltatás igénylőlapot és onnantól kezdve 2 évig jogosult vagy a lakáshitel törlesztőre való kifizetésekre, és automatikusan utalják minden hónapban a fent leírt módon.

Az önsegélyező pénztárat számos egyéb dologra is felhasználhatod:

  1. Ha neked, vagy hozzátartozódnak gyermeke születik (120 ezer Ft – 1 millió Ft)
  2. Terhességgel összefüggő orvosi kiadások számlával igazolt része összeghatár nélkül.
  3. A havi nettó jövedelmed és a GYED, GYES közötti különbség
  4. Gyermeked oktatásával kapcsolatos kiadásokra: tankönyv, kollégium, stb. (98 ezer Ft / gyermek / év)
  5. Munkanélküliség estén
  6. Betegség, rokkantság esetén
  7. Idősgondozásra (28 500 Ft / hó)
  8. Szintén felhasználható gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre

Ha munkáltatód fizeti a lakáshiteled, akkor természetesen arra a részre nem tudod igénybe venni ezt az adó-visszatérítést is. Egyébként viszont egy igen nagy segítséget jelent, amivel évi 100-200 ezer forintos plusz bevételre tehetsz szert. Érdemes kihasználni, ha van lakáshiteled. Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg másokkal is, hiszen ez egy olyan információ, amivel nagyon sokan, nagyon sok pénzt megspórolhatnak!

Tudsz olyan információról, ami nincs benne a cikkben? Írd meg kommentben