Lakáshitelt önsegélyező pénztárból: 20% adókedvezményt kaphatsz lakáshitelre 2016-tól

 • adokedvezmeny lakashitel

Elfogadták azt a törvénymódosítási javaslatot, miszerint az önsegélyező pénztáron keresztül fizethető lesz a lakáshitel törlesztője. Ennek maximuma a minimálbér 15%-a fejenként, ami így havi 16.650 Ft lesz 2016-ban. Erre az összegre is megkapod a 20% adó-visszatérítést 2016-tól. Azonban ez az összeg megtöbbszörözhető, ha nem vagy teljesen egyedül…

Az önsegélyező pénztárak ugyan úgy működnek, mint az egészségpénztárak, vagy a nyugdíj megtakarítások. Nyitsz egy számlát, amire időnként befizetsz egy bizonyos összeget. A befizetéseid után kapsz +20% jóváírást a személyi jövedelemadódból, vagyis bármi, amit ebből a pénzből veszel, hozott neked 20%-ot.  Ebből a befizetésből levonják a költségeket, és hozzáadják a hozamokat. Összességében ha fel tudod használni az összeget, akkor érdemes ilyen pénztárakba belépni.

Csak az általad, vagy munkáltatód által utánad fizetett éves SZJA keretig vehetsz igénybe adókedvezményt. Ha nincs munkád, vagy már gyerekek után, nyugdíjra, stb. igénybe veszed a teljes SZJA-t, akkor már nem fogsz többet tudni visszaigényelni. Ez azért elég ritka eset.

Fontos, hogy az önsegélyező pénztár a befizetést követően csak 180 nap múlva tud kiutalni a befizetésből, az adókedvezményből pedig azonnal. Azonban lehetőség van fél évre visszamenőleg is kérni a lakáshitel törlesztések kifizetését. Tehát, ha jövőre szeretnéd adókedvezményből törleszteni a meglévő lakáshiteled, akkor még idén be kell fizetned kb. 219.000 forintot a pénztártól és költségeitől függően.

Hogyan működik majd a gyakorlatban?

Az Izys önsegélyező pénztár szakértője szerint a lakáshitel törlesztőjének fizetése ugyan úgy fog működni, mint korábban a devizahiteles törlesztőkkel: Ha van külön hitelfolyószámlád, akkor a hitelfolyószámlára fogja utalni az önsegélyező pénztár, vagyis neked annyival kevesebbet kell majd átutalnod. Ha a folyószámládról szedik be a lakáshitel törlesztőt, akkor oda fogja utalni a pénztár, és neked nincs további teendőd.

Az veheti igénybe, aki lakáscélú hitelt fizet, vagy adóstárs a lakáshitelben.

Az csak plusz, hogy az így megspórolt pénzt beteheted lakástakarék-pénztárba, amire további 30% állami támogatást kapsz, és szintén betörleszthető a lakáshiteledbe.

Milyen költségekkel jár az önsegélyező pénztár?

A pénztár a költségeket csak a befizetésekre érvényesítik, az adókedvezményt 100%-osan megkapod.

Pénztáranként eltérő a költségszerkezet, és a pénztárak között a szolgáltatásokban is különbségek vannak. Jelenleg a lakáshitel törlesztést egyedül az Izys pénztár tette fel a honlapjára, de valószínűleg a többieknél is elérhető lesz. Az Izys pénztár költsége a befizetés 5,9%-a, ami rögtön csökkenti az elérhető hozamodat a 20%-ról, 14,1%-ra.

Ezen felül viszont a pénzed hozamot is termel, valamint lehetőséged van a fennmaradt pénzt további két évre lekötni, újabb 10%-os adókedvezményért. Vigyázz, mert a maximálisan kihasználható adókedvezmény 280.000 Ft / év, és ebben a nyugdíj megtakarítások is benne vannak! Az önsegélyező pénztárra maximum 150.000 Ft adó-visszatérítést kaphatsz, amit 750.000 Ft éves befizetéssel érhetsz el.

Hogyan nyithatsz számlát és vehetsz fel pénzt?

Egyszer ki kell tölteni egy egyoldalas belépési nyilatkozatot, vagy ahol lehet, ott online számlát nyitni. Ezt követően csak pénzt kell tenned a számládra, ahogy egy sima bankszámlára is tennél. Például beállíthatsz egy rendszeres átutalást, vagy csoportos beszedési megbízást is adhatsz a pénztárnak. Ha egy összegben szeretnél befizetni, akkor pedig a kártyás befizetéssel jársz a legjobban, hiszen az általában ingyenes.

Miután letelt a 180 napos várakozási idő, beküldöd a hitelszerződést és egy 3 hónaposnál nem régebbi bankszámlakivonat másolatát, valamint csatolsz egy egyoldalas szolgáltatás igénylőlapot és onnantól kezdve 2 évig jogosult vagy a lakáshitel törlesztőre való kifizetésekre, és automatikusan utalják minden hónapban a fent leírt módon.

Az önsegélyező pénztárat számos egyéb dologra is felhasználhatod:

 1. Ha neked, vagy hozzátartozódnak gyermeke születik (120 ezer Ft – 1 millió Ft)
 2. Terhességgel összefüggő orvosi kiadások számlával igazolt része összeghatár nélkül.
 3. A havi nettó jövedelmed és a GYED, GYES közötti különbség
 4. Gyermeked oktatásával kapcsolatos kiadásokra: tankönyv, kollégium, stb. (98 ezer Ft / gyermek / év)
 5. Munkanélküliség estén
 6. Betegség, rokkantság esetén
 7. Idősgondozásra (28 500 Ft / hó)
 8. Szintén felhasználható gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre

Ha munkáltatód fizeti a lakáshiteled, akkor természetesen arra a részre nem tudod igénybe venni ezt az adó-visszatérítést is. Egyébként viszont egy igen nagy segítséget jelent, amivel évi 100-200 ezer forintos plusz bevételre tehetsz szert. Érdemes kihasználni, ha van lakáshiteled. Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg másokkal is, hiszen ez egy olyan információ, amivel nagyon sokan, nagyon sok pénzt megspórolhatnak!

Tudsz olyan információról, ami nincs benne a cikkben? Írd meg kommentben

2017-07-13T17:37:10+00:00 december 23rd, 2015|Pénzügyek|16 hozzászólás

16 hozzászólás

 1. lazince december 23, 2015 at 7:34 du. - Reply

  Szerintem sokunknak hasznos lenne egy önsegélyező pénztárakról szóló összehasonlítás, főleg a mostani komoly változások fényében. Évek óta kihasználjuk ezt a nagyszerű lehetőséget, de nem a cikkben említett pénztárnál. Megleptek a különbségek amiket a honlapokon olvastam, de gyanús, hogy egyes előnyök mellett nem feltétlenül látható hátrányok is meghúzódnak, amik miatt a honlapok adatai nem adnak megfelelő összehasonlítási alapot.

  Mindenkinek kellemes ünnepeket!

  • Szendrei Ádám december 23, 2015 at 7:55 du. - Reply

   Hamarosan jön! Köszi az ötletet!

 2. P. Balázs január 5, 2016 at 2:29 du. - Reply

  Eddig más-más pénztárnál volt külön egészség- és külön önsegélyező számlám. Most, hogy összefonódtak a szolgáltatások, kérdezni szeretném, hogy ugyanazon a jogalapon igénybe vehetem-e mindkét pénztárnál ugyan azt a szolgáltatást (pl. egy gyermek születése esetén)? Köszönöm!

  • Szendrei Ádám január 5, 2016 at 2:44 du. - Reply

   Ezt az adott szolgáltatnál kérdezd meg szerintem. Nem hallottam erről még konkrét példát. Lehet ez megint olyan lesz, hogy ki így ki úgy értelmezi.

 3. Hirth Heni január 6, 2016 at 1:16 du. - Reply

  Ha e gyermekem részére nyitok számlát akkor adókedvezményt hogyan tudok igénybevenni ?

 4. DurbintsPal március 11, 2016 at 7:40 du. - Reply

  Szeretném a jelzáloghitel törlesztést 2 Önsegélyző Pénztár tagságú családtaggal megkötni: Én, nevemen van a hitel, és lányom aki nem szerepel az adósok között, de tag az önsegélyző pénztárban. Az önsegélyző pénztár kerek-perec elutasította a lányom figyelembevételét. hivatkozva arra, hogy 1993-as törvény “50/E. § (1) A pénztár szolgáltatást kizárólag a szolgáltatásra jogosult személy erre vonatkozó írásbeli igénylése alapján,…”. Sehol nem találom a hivatkozott 2015 évi változást. Kérem, megadni a forrást.

  • Szendrei Ádám március 11, 2016 at 8:29 du. - Reply

   Szia, ne haragudj de nem értem amit írsz. Milyen 2015-ös változásra gondolsz, és pontosan mit szeretnél? Hogy érted, hogy elutasították a lányod figyelembe vételét?

   Neki saját pénztára kell, hogy legyen és ő kell igényelje, nem te igényled az ő jogán.

 5. DurbintsPal március 12, 2016 at 8:40 de. - Reply

  Szia! Tehát, nekem és lányomnak is van Önsegélyző pénztári tagságunk, és az én nevemen a lakás jelzáloghitel. Érvényesítenénk fejenként kb.16eFthó támogatást – erre az 1 kölcsönre. Ezt tagadta meg az Önsegélyző pénztár. Pontosan az enyémet elfogadja (adós), lányomét nem. A cikked 6-7. bekezdés állításait nem tudom bizonyítani a pénztárnak. Arra a törvényre gondolok ami a 2016.01-től megváltoztatta az 1993-as alaptörvényt. (Címben is erről írsz)

  • Szendrei Ádám március 12, 2016 at 12:19 du. - Reply

   A 1993. évi XCVI törvény szerint:

   50/A. §336 Az önsegélyező pénztár kiegészítő önsegélyező pénztári szolgáltatásokat, valamint életmódjavító önsegélyező pénztári szolgáltatásokat nyújthat a pénztártagok, illetve rendelkezésük alapján a közeli hozzátartozók részére.

   Melyik önsegélyezőnél vagy? Lehet, hogy az az ügyintéző nem jól tudta, szerintem hívd fel, vagy válts az Izysra.

   https://onsegelyezo-penztar.izys.hu/lakashitel-torlesztes-20-adokedvezmennyel

 6. DurbintsPal március 13, 2016 at 6:09 de. - Reply

  Most, két állítás áll egymással szemben. A Pannon szintén az 1993-as törvényre hivatkozik. 50/B. § (1) j) pont, illetve 50/E. § (1) és (2) pontjára. – ami alapján családtag nem veheti igénybe. Nagy változásokat hirdetettek 2016-tól, de az 1993-as törvényre hivatkoztok. Én csak azt szeretném tudni, hogy hol jelentek meg a változások. Egy korábbi törvény módosítás, annyira megnyirbálta az Önsegélyző Pénztárak használhatóságát, hogy normál halandó nem tudott élni vele – alapdíjon ketyegett, nálam is – bízva a lehetőségek visszaállításában, nem szüntettem meg tagságom. (lányom tandíja volt az utolsó, amit érvényesíteni tudtam – azt sem teljes mértékben). Nyilván, átlépek amint látok 1 olyan esetet ahol elvárásaim teljesültek. Egyébként teljesen logikus a Te (Ti) állásfoglalástok, de utóbbi időszakban ez nem számit……

 7. Gábor március 27, 2016 at 2:44 de. - Reply

  Kedves Ádám!

  Most vettünk fel lakáshitelt, a jövő hónaptól kezdjük a törlesztést.

  Feleségemmel augusztusra várjuk második gyermekünket.

  Érdeklődnék, hogy ön szerint hogyan, mikor illetve mekkora összeggel lenne érdemes elkezdenünk az önsegélyező pénztárba történő befizetést?

  Elsősorban lakáshitel törlesztésére gondoltam fordítani az összeget.

  Ha jól értem a befizetett összeghez legkorábban 180 nap múlva férhetünk hozzá?
  Az adókedvezményt havonta, vagy év végén az adóbevallásban lehet érvényesíteni?

  Köszönettel:
  Gábor

  • Szendrei Ádám március 29, 2016 at 9:44 de. - Reply

   Szia,

   Szerintem annyit érdemes befizetni, amennyit fel tudtok használni. Mindegy milyen célra. Az adókedvezményt az adóbevallás beküldését követő 30 napon belül írják jóvá.

   A gyermekre, pl. születésre is elég sok pénzt ki lehet venni, szóval én minél többet befizetnék.

 8. Zsuzsa április 29, 2017 at 7:52 du. - Reply

  Üdvözlöm!
  Édesapám szociáls otthoni havi díját kívánom fizetni önsgélyező pénztáramból/Mkb/.Befizettem a pénztárba X összeget, és a pénztár nekem fogja visszautalni a havi 16000.-ft-ot?Tehát nem a szoc.otthonnak úgy mint a hiteltörlesztés esetében?
  Válaszát köszönöm:Zsuzsa

  • Szendrei Ádám április 29, 2017 at 8:02 du. - Reply

   Nem teljesen értem a kérdést. Szerintem a pénztárba befizeted a pénzt, onnan kifizeted az otthont, és a pénztár megkapja a 20%ot, amit jóváírnak neked.

 9. Lala július 13, 2017 at 12:05 du. - Reply

  Köszönöm a cikket, sokat segített. Azt megjegyezném, hogy az összes pénztárt megkérdeztem, és kizárólag az törleszthet pénztáron keresztül jelzáloghitelt, aki maga is adós vagy adóstárs benne, tehát a cikknek ez a része nem felel meg a valóságnak, hogy közeli hozzátartozó adós/adóstárs esetén is lehet fizetni.

Leave A Comment