Megemelt kamattal jön az új Bónusz Magyar Államkötvény

Megemelt kamattal új Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) sorozatokat indít az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Futamidőtől függően 2,- 2,5 és 2,75 százalék lesz a kötvények garantált kamatprémiuma. Az új állampapírok vásárlására 2016. március 1-én adható le először megbízás a forgalmazóknál.

A Bónusz Magyar Államkötvényt az ÁKK azzal a céllal dolgozta ki, hogy ne csupán a futamidők hosszában nyújtson alternatívát a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is. A három és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A BMÁK így jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót mind a futamidejével, mind a kamatozás módjával.

A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. Minden sorozat kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával.

Az adott sorozat a kamatbázis felett biztosít sorozatonként eltérő, jelenleg a 4 éves futamidejű kötvényre 1,25 %, a 6 éves futamidejű kötvényre 2%-os, a 10 éves futamidejű kötvényre 2,5%-os kamatprémiumot.

A piaci változásokra és igényekre reagálva az ÁKK 2016. március 2-tól megemeli a BMÁK kamatprémiumait. A négyéves BMÁK induló kamata 3,05%, a hatéves futamidejű kötvényé 3,55%, a tízévesé 3,80%.

A kamatprémium a négyéves kötvénynél emelkedett a legjelentősebben, 75 bázisponttal. A hatévesnél 50, a tízévesnél 25 bázispontos növekedésről döntött az adósságkezelő.

Bónusz állampapír kamata

Az elmúlt évben 82 milliárd forinttal emelkedett a BMÁK állománya, amely a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) növekedési ütemétől több mint 100 milliárd forinttal maradt el, ezért döntött úgy az adósságkezelő, hogy megemeli a kamatprémiumot, így biztosítva a BMÁK versenyképességét.

Ha most akarsz Bónusz állampapírt venni, akkor javaslom, hogy csúsztasd el a vásárlást, míg kapható lesz az új kötvény. A Prémium állampapír még mindig egy jó befektetés, hiszen az az inflációhoz igazodik, így jobban szolgálja a célt, miszerint minden esetben pozitív reálhozamot fizet. Az új Bónusz kötvény (BMÁK) jobban igazodik a sorba, így már egy jó alternatívája a Prémium kötvényeknek.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

 

2017-02-13T21:14:07+00:00 február 25th, 2016|Befektetés, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment