Sajnos nem lehet eléggé hangsúlyozni a unit-linked biztosítások általánosan elrugaszkodott költségeit, és még mindig óriási biznisz a legdrágább befektetéses életbiztosításokat eladni az ügyfeleknek. Elrettentésként nézzük, meddig merészkednek a legpofátlanabb biztosítók.

Magasabb ár = magasabb minőség: Lada VS Ferrari. Ez a tipikus szöveg arra, hogy miért éri meg az óriási költség a termékekbe építve. A drágább befektetés hozama ledolgozza a költségeit, mondja az, aki az éves díj másfél-kétszeresét kapja meg egy összegben jutalékként a szerződéskötés után.

Sajnos ez a valóságban nem így van, bár szinte naponta keresnek meg azzal, hogy az 0vb –hez hasonló „független ügynökök” NETTÓ 12-14% hozamokról beszélnek. Az emberek meg nem értik, hogy ezzel mi a gond. Csak annyi, hogy ilyen nincsen, főleg nem 10 éven keresztül és főleg nem egy biztosító által összetákolt alapnál.

A kérdés tehát inkább így szól: Ön venne Ladát Ferrari áron?

Persze, lehet, hogy lehet hozni a több ezer alap közül 1-et, ami 3 éve 20%-ot hoz, de nem sok olyan alap van, ami a válsággal együtt is tartaná a 10%-os éves hozamot, és a legjobb alap is kb. 11%-ot hozott az elmúlt 10 évben. Ez BRUTTÓ, ebből jön le a költség! Aki a legjobbnál is duplán jobbat ígér, az lássuk be, nem igazán van képben.

A költségmutató, és a tól-ig trükközés

Nézzünk meg néhány gyöngyszemet. Igazából az, hogy költségrangsort állítunk-e vagy népszerűségi rangsort, nem sokban különbözne, ugyanis minél drágább a termék, annál szívesebben ajánlja majd az üzletkötő. Független tanácsadó = kiválasztja a számára legjobban fizető termékeket és azokat adja el.

A túlbonyolított, kibogarászhatatlan feltételekből igen nehéz sokszor kihámozni a pontos költségeket és ezzel még hozzáértőként sem szívesen foglalkozom. Pontosan ezért találták ki a TKM mutatót, ami a szerződés költségeit, bónuszait vizsgálva megmutatja az éves költséget. FONTOS: Éves költségekről beszélünk, nem egyszeri költségről. Mit jelent ez?

Ha 10 évig fizetünk egy megtakarítást, aminek 10% éves költsége van, akkor csak a 10. évben a költségünk 1 éves befizetés. A maradék 9 évről nem is beszéltünk még. Ezért nem kell csodálkozni, ha senki nem kapja vissza azt a pénzt, amit befizetett. És itt most nem foglalkozunk a kockázati elemekkel, a TKM-ben csak annyi a kockázati költség, amit a befektetés mellé kötelező megkötni.

A TKM értékek általában egy tól-ig határban vannak megadva. Az eltérés az eszközalapok eltérő költségeiből adódik. Ez általában úgy néz ki, hogy az alapok kezelési költsége 1,75%, de van egy pénzpiaci alap, aminek a kamata alacsony, de a kezelési költsége 0%. Ebbe persze nem éri meg pénzt tenni, hiszen akkor már vehettünk volna ingyen állampapírt is, de mivel ez VAN, ezért a TKM már kiírható egy alacsonyabb kezdő határral.

Lássuk a győzteseket: kinek sikerült a legmagasabb TKM-et elérnie?

Az összes UL biztosítás TKM értékét megtalálhatjuk itt: http://www.mabisz.hu/hu/tkm.html

Azok az életbiztosítások, amik nem szerepelnek a listában, azok valószínűleg vegyes biztosítások, amik még ezeknél is rosszabbak, szóval azokat végképp nem szabad megkötni.

1. helyezett: CIG Panónia, 12,13%

Egyedülálló teljesítményt nyújt ez a termék, hiszen nincs még egy biztosító, aki átlépte volna a bűvös 12%-os álomhatárt. Minden esetre gratulálunk a rekordhoz és mindenkinek, aki ezt a remek terméket értékesíti.

A CIG-nek van több terméke is, ami 11% felett van költségben, így az első három hely büszke nyertese lehetne, de most mindenki csak egyszer kerülhet fel a listára.

2. helyezett:  Metlife (volt Aviva), 11,79%

Szintén gyönyörű szám, és egy nagyon népszerű termék, amit naponta írnak alá újabb és újabb ügyfelek. Kiváló termék egy kis pénzügyi piramisjátékhoz: aki egyszer megköti, nem fog szabadulni tőle, a pénz meg dől (az üzletkötőnek).

3. helyezett: Uniqa, 11,03%

Bár épphogy, épphogy, de sikerült a 11%-ot átlépni és ezzel bekerült a dobogósok közé ez a népszerű termék is. Nagyszerű konstrukció a 8 szintű MLM rendszerek egyik kedvence, amit szívesen ajánlanak családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek.

Most sokan azt gondolják: érdekes, a tanácsadóm pont ezeket ajánlotta.

További méregdrága termékekért látogassa meg a TKM táblázatot.

Egyszer azt is megnézzük, hogy melyik a három legjobb Unit-Linked.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!