Melyik nyugdíj megtakarítással jársz a legjobban az idén?

 • nyugdijbiztositasok költségei

Minden hónapban készítünk egy komplett elemzést a pénzintézetek kínálatáról, és kiszámoljuk, hogy melyikben gyűlhet össze a legtöbb pénzed azonos feltételek mellett.

Az első számú bűn, ha megtakarítást választasz

A legtöbben ott rontják el a választást, hogy nem elég alaposak, és nem ellenőrzik az ügynökök, független tanácsadók által ajánlott megtakarítást. Pedig hidd el: nem minden független tanácsadó teljesen független!

A befektetési piac és a tőzsde úgy működik, hogy amint egy befektetés egy picit is alulértékelt, tehát jó üzlet, azonnal lesznek, akik lecsapnak rá. Elkezdik vásárolni, ezért felmegy az ára, így már nem is lesz jobb üzlet a többinél.

Számos kutatás bizonyítja, hogy nincsenek sem alapkezelők, sem guruk, akik hosszú távon felül tudnák teljesíteni a piaci átlagot, sőt rendre alul teljesítik azt. Mark Hulbert a MoneyWatch újságírója például több száz pénzügyi hírlevelet és befektetési tanácsot követett nyomon 1980 óta és az ajánlott papírok több mint 80%-a hosszú távon alul teljesítette a piacokat. (másik kutatások itt és itt és itt is.)

Éppen ezért nem lehet igaz az az értékesítők által gyakran hangoztatott állítás, hogy egy nyugdíj megtakarítás azért jobb mint a másik, mert jobb az alapkezelője, így magasabb hozamot fog hozni. Persze múltbéli szép hozamokat bármelyik ügynök tud mutatni, csak te éppen a legrosszabbkor fogsz beszállni, egy megalapozatlan döntés miatt, amit egy hozzá nem értő ügynök adott.

Nem véletlen, hogy mindig azt hangsúlyozzuk, hogy ne a tanácsadó / ügynök / bankos néni véleménye alapján dönts, hanem a termék költségei és szolgáltatásai alapján.

És itt is van a lényeg:

A hozamodat úgy tudod a legbiztosabban növelni, ha csökkented a költségeid. Nincs ennél jobb módszer!

Nézzünk egy alap példát utána pedig megmutatom, milyen brutális költségeket vonnak le a népszerű nyugdíjbiztosítások a futamidő alatt.

Ha egy konzervatívabb portfóliót alakítasz ki, mondjuk elvárhatsz évi 8% hozamot. Ha a költséged 5%, akkor marad neked 3% hozam, amit garantáltan, állampapírban is megkaphattál volna. Ha csak 1% a költséged, akkor több mint kétszer annyi, 7% hozamod lesz. Ez ennyire egyszerű.

Kiszámoltuk néhány népszerű nyugdíjbiztosítás költségét, havi 40 000 Ft megtakarítás esetén 8% hozam mellett, 15 éves futamidővel, ha évente 3%-kal növeljük a befizetésünket, hogy lépést tartsunk az inflációval. (ezekben a költségekben a kockázati biztosítások díja egyáltalán nem szerepel.)

Népszerű nyugdíjbiztosítások költségei 15 éves távon (40 000 Ft / hó)

Termék neve

TKM (15 év)

Költség, bónuszokkal csökkentve

Aegon Prestige

3,35% – 5,63%*

3,165,167 Ft

Uniqa Jövőkulcs 2

3,85%- 5,88%

2,671,808 Ft

Generali Aranyszárny**

2,61%- 5,63%

2,513,058 Ft

Signal Gyémánt

4,22%- 7,81%

4,070,475 Ft

Metlife Nyugdíjprogram

2,76%- 5,65%

2,612,027 Ft

*Minimális éves díj magasabb, ezért a TKM kevesebbnek tűnik

**Az OVB, Brokernet, stb. által értékesített verziók még drágábbak!

A TKM az éves teljes költséget mutatja meg. Ez akkor lenne elfogadható, ha minden esetben 3% alatt maradna, de inkább 2%. Ha egy sima értékpapírszámlát, vagy NYESZ -t (Nyugdíj Előtakarékossági Szerződés) nézünk, akkor ott 1-2% között lenne ez a költség, a befektetési alapok költségéből és a számlavezetésből adódóan.

Egy költségmentes befektetéshez képest ennyit buksz azzal, hogy ezt a befektetést egy ilyen terméken keresztül éred el.

Nyilván, költségmentes befektetés nincsen. De vannak nagyon alacsony költségű nyugdíj megtakarítások, amik pontosan ugyanazt tudják, mint drágább társaik, csak a tanácsadóknak nem éri meg reklámozni, mert a jutaléka is töredéke.

Ezek közül is a legjobb az Allianz / FHB Bank egyik keveset hirdetett megtakarítása, amelyik 1,14% – 2,12% körüli költsége 15 éves távon rekord alacsony, miközben ingyenes portfólióváltást, árfolyamfigyelést, és remek alapokat kínál.

Érdekel? Kérj segítséget, és kiszámoljuk, hogyan jársz a legjobban!

Egy biztosítás korrekt árazással: Allianz Életprogram – Az alapkezelői díj a unit linked biztosításoknál szokásos 1,75%-2% helyett mindössze 1,19%, ez még a legtöbb magyar befektetési alap TER mutatójánál (Total Expense Ratio -költségmutató) is kisebb. Ennél kisebb alapkezelői díjjal részvényalapba nem nagyon tudunk befektetni idehaza.

” – Forrás: Kiszamolo Blog

Csak arra kell vigyázni, hogy ennek több terméktípusa van, és neked csak egy lesz a legjobb.

Ha szeretnéd tényleg a legtöbbet kihozni a félretett pénzedből, segítünk pártatlanul kiszámolni, hogy melyik a legjobb termék a számodra, és azt is megmutatjuk, hogyan tudsz magas hozamú portfóliót kialakítani.

Kérj ingyenes kalkulációt, és hozd ki a maximumot a nyugdíjadból:

2017-02-13T21:14:10+00:00 december 12th, 2015|Megtakarítás, Nyugdíj|2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Zoltán december 29, 2015 at 5:20 du. - Reply

  Melyik UL alapú nyugdíjbiztosítás “veri” a GRAWE nyugdíjbiztosítását?

  A GRAWE biztosításai az elmúlt 10 évben infláció+3% hozamot hoztak.
  Ebből 2,9%-ot garantáltan.

  Várom a kihívókat!

  • Szendrei Ádám január 2, 2016 at 3:50 du. - Reply

   Erre van bármilyen bizonyíték? Hol lehet ezt megtekinteni? Én megmondom őszintén a Grawe-t a legcselesebb, legátláthatatlanabb szolgáltatónak látom, aki egyik termékéről sem közöl TKM-et. Bár január 1 óta elvileg köteles lenne. Csak rosszat hallok ügyfelektől. Biztosításai mellesleg hagyományos életbiztosítások, tehát azt sem lehet tudni, hogy mibe fektetik a pénzt. Innentől nem értem, honnan veszi az adatot, miszerint ennyit hoz. Szerintem nem hogy 2,9%-ot nem hoz, de 0%-ot sem.

Leave A Comment