Mennyibe kerül, ha a Fülöp-szigeteken akarsz nyugdíjas lenni? (kevesebbe, mint gondolnád)

Ha szereted a gyönyörű strandok látványát és a tenger gyümölcseinek friss ízét, mindezt hihetetlenül alacsony költségek mellett, akkor gondolkodj el rajta, hogy a Fülöp-szigeteken töltsd a nyugdíjas éveidet. A kis szigetország, mely valójában több mint 6 500 szigetből áll, főleg a trópusi időjárásáról és a tengerparti üdülőiről híres, és előnyei közt megemlíthető az is, hogy egyszerű hozzáférést biztosít Délkelet-Ázsia többi részéhez is.

A szigetország mégis leginkább az alacsony megélhetési költségei miatt lehet csábító. 1 forint nagyjából 0,17 Fülöp-szigeteki pesót tesz ki. Összehasonlítási alapként, egy jómódú magyarnak, aki mondjuk 950 ezer forintot költ havonta, a Fülöp-szigeteken mindössze 190 ezer és 330 ezer forint között kellene költenie, hogy fenntartsa ugyanazt a luxus életstílust, amit itthon is élvezett. Természetesen sok függ attól is, mekkora nyugdíjra számíthatsz, és mik a terveid a nyugdíjas éveidre, milyen életstílust részesítenél előnyben.

Az élet a Fülöp-szigeteken nem csak meleg napkeltékből és tengerparti mókából áll. A szigetországban sok a túlzsúfolt város és a helyi lakosság fő gondja a szegénység. Még a legmodernebb városrészekben is gyakoriak az áramszünetek, és az alkalmanként jelentkező trópusi viharok is megnehezítik a lakosság életét. A Fülöp-szigeteken a városok infrastruktúrája nem hasonlítható az európai vagy amerikai városok felépítéséhez, és az ország egyes részei kifejezetten veszélyesek az európai vagy amerikai vendégek számára.

Még a szigetország legszebb részein is olcsó a megélhetés. Az International Living magazin éves Globális Nyugdíj Indexe szerint – mely többek között az éghajlatot, a juttatásokat és az egészségügyi és megélhetési költségeket is figyelembe veszi – a Fülöp-szigeteket a 10 legköltséghatékonyabb nyugdíj-desztináció közé sorolta. A Fülöp-szigeteknél csak Nicaragua és Vietnam büszkélkedhet alacsonyabb megélhetési költségekkel.

Lakhatási költségek

A lakhatási költségek a Fülöp-szigeteken drasztikusan változhatnak a helyszín alapján. Például, kétszer annyiba kerül lakást bérelni Makatiban, mint Manillában, a fővárosban vagy Cebuban. Másrészt, Cebuban vagy Manillában a bérleti díjak kétszer olyan magasak, mint Davaóban vagy Dumaguete-ben. A legtöbb nyugdíjasnak megfelelő, egy hálószobás lakások már akár havi 40-80 ezer forintért is bérelhetőek.

Az árak drasztikusan nőnek, ha teljesen berendezett, légkondicionált, modern lakásra vágysz a város központjában. Egy 1000 négyzetméteres, berendezett lakás bérlése Manilla belvárosában akár havi 350 ezer forintba, azaz 58 000 Fülöp-szigeteki pesóba is kerülhet.

Egy külföldi csak akkor vásárolhat házat a Fülöp-szigeteken, ha házasságot köt egy filippínóval. Egy régi Fülöp-szigeteki törvény tiltja azt is, hogy a külföldiek telket birtokoljanak a szigetországban. Ezért az egyetlen lehetőség a lízing, illetve egy lakás bérlése. A Colliers International szerint Makati egy relatív drága hely.

Itt egy három hálószobás lakás nagyjából 825 ezer forintba kerül négyzetméterenként. A kényelmes, három hálószobás otthonok ára 20 millió és 55 millió forint között mozog, a lokációtól függően. A vevő plusz költségei a vételár 2,75 és 3,75 százaléka között mozognak, a közvetítő megbízási díja nélkül.

Élelmiszer és ruházat

A lakhatási és szállítási költségekhez viszonyítva az élelmiszer költségei nem olyan nagyok a Fülöp-szigeteken, olcsón lehet étkezni vagy megtölteni az éléskamrát. Itt is megtalálhatóak a tipikus gyorséttermi menük, kevesebb, mint 820 forintos áron. Sok helyi étterem még ennél is olcsóbb menüket kínál, a közép- és magas minőségű kétszemélyes menük pedig csupán 4 000 forintba kerülnek. Néhány közkedvelt vendéglő vagy elegánsabb étterem ennél azért többet fizettet meg.

A Fülöp-szigeteken rengeteg piac, élelmiszerüzlet és szupermarket található, ahol el tudod magad látni élelemmel. A legolcsóbb élelmiszerek közé a zöldségek, a rizs, a tojás, a csirkehús és a tenger gyümölcsei tartoznak, viszont tejet vagy sajtot elég nehéz találni és ezek a termékek drágábbak is.

Hogyan lehet biztonságos nyugdíj megtakarításod?

Ingyenes, 9 perces videó felfedi a garantált privát nyugdíj titkát:

NÉZD MEG A VIDEÓT!

Mivel a szigetországban nem kell külön adót fizetni a káros termékekre, a sör és a dohány különösen olcsó árunak számítanak. Még a magas minőségű, importált sörök is 400 forintnál kevesebbe kerülnek üvegenként, egy doboz Marlboro cigaretta pedig 340 forintba kerül.

A Fülöp-szigeteki divatot nagyban befolyásolják az amerikai és a japán öltözködési trendek. Ez nem csak a ruhák kinézetében, hanem az árukban is megnyilvánul. A farmernadrágok ára 15 és 17 ezer forint között mozog, egy tipikus nyári ruha ára nagyjából 11 ezer forint. A cipők általában 17 ezer forintnál valamivel többe kerülnek, míg a futócipők ára minimum 23 ezer forint.

A filippínók kisebb termetűek, mint az amerikaiak vagy az európaiak. Ez a ruházatukon is meglátszik – sok üzletben nem találhatóak meg az általunk ismert nagy és extra nagy méretek. A tipikus amerikai és európai méretek általában csak a régi Clark légi bázis, azaz Angeles City közelében és Manillában találhatóak meg.

Szórakozás

Az éjszakai élet a Fülöp-szigeteken változatos és olcsó. A legtöbb bár és táncos mulatóhely – a karaoke is közkedvelt – jelentősen olcsóbb, mint Chicagóban, New Yorkban, Párizsban vagy Tokióban. Természetesen van néhány turistaközpont, ahol a szórakozás többe kerül, de ezeket kivételként kell kezelni.

Két színházjegy ára általánosan 4 000 és 12 ezer forint között mozog, de a lokális színdarabok általában kisebb áron is élvezhetőek. Egy mozijegy ára 1 300 forint körül van. Természetesen a tengerparton való szórakozás semmibe sem kerül, kivéve esetleg a városi közlekedés költségeit, melyek szintén különösen alacsonyak.

A filippínók között szélesen elterjedt hiedelem, hogy az amerikaiak és az európaiak mind gazdagok, ezért érdemes használnod a józan eszed és körültekintőnek lenned, ha valamelyik városi szórakozóhelyen szeretnéd átmulatni az éjszakát.

Egészségügy

Ha egy olyan területet keresel, melyben a Fülöp-szigetek kiemelkedőek, akkor az valószínűleg az orvosi ellátás ára. Az általános orvosi vizsgálatok angolul beszélő doktoroknál ritkán kerülnek többe 3 300 forintnál. A legtöbb vényköteles gyógyszer alacsony áron érhető el, kivéve néhány külföldi márkájú gyógyszert, melyek magas áron kaphatóak csak.

Egyes állami kórházak ingyenes általános ápolást, fogászati szolgáltatásokat és fogamzásgátlókat ajánlanak a helyieknek, viszont ilyen szolgáltatások igénybe vételekor jobb, ha viszel magaddal egy fordítót is. Be tudsz iratkozni a PhilHealth általános egészségbiztosítási programba is, mely a szegényebb filippínók számára is elérhető.

Utazás

A forgalmi dugók ma már állandósult problémának számítanak az olyan sűrűn lakott központokban, mint Manilla, Quezon City vagy Budta (Mindanao autonóm, muzulmán része) és Davao City. A taxik elfogadható áron használhatóak, viszont sokan választják az úgynevezett „jeepneys” közlekedési eszközt, ami tulajdonképpen nem más, mint egy túlterhelt busz vagy kisteherautó, melynek oldalán és hátrészén is lógnak az utasok. Az egyirányú jegy egy ilyen jeepney-n kevesebb, mint 140 forint.

Ugyan Európából a Fülöp-szigetekre utazni elég sokba kerül, de sokkal kedvezőbb árú repülőjegyek kaphatóak a szigetországból Ausztrália, Szingapúr és Japán felé.

2016-06-16T11:22:00+00:00 január 26th, 2016|Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment