Mennyit kell félretenni nyugdíjra?

Így kell kiszámolni, hogy mennyi nyugdíjcélú megtakarításra van szüksége, ha jól akar élni idős korában. Az, hogy mennyit kell félretenni nyugdíjra, több dologtól is függ…

Először is tisztáznunk kell, hogy mennyi nyugdíjat várhat az államtól, hiszen ezt kell majd Önnek kiegészítenie. Ehhez kicsit meg kell ismernünk a nyugdíjrendszert és annak kialakulását. A nyugdíjrendszer még 100 éve sem létezik, és korábban az átlag élettartam feletti idős emberek éhenhalástól való megmentésére szolgált.

Mennyi nyugdíjra kell számítani?

Mivel a nyugdíjasok egy óriási szavazóbázist jelentenek, a politikusok egész Európa szerte elkezdték megemelni a nyugdíjakat és a nyugdíjkorhatárt. Mára nem csak, hogy a várható élettartam alatt van a nyugdíjkorhatár, de egy 20-25 éves fizetett szabadsággá változott. Az születéskor várható élettartam nem 65 év, ahogy sokan gondolják, hanem Magyarországon a nők átlagosan 78,23 évig, a férfiak 70,93 évig élnek.

Ez az átlag. Úgy, ahogy sokan meghalnak korábban, sokan sokkal tovább is élnek. Kérdés, hogy Ön hogyan fog élni. Arról nem is beszélve, hogy a várható élettartam évente fél évvel nő, hála az orvostudománynak.

A jelenlegi nyugdíjrendszer nem fogja már sokáig bírni ezt az óriási terhelést, lassan ott tartunk, hogy egy átlagkereső eltart egy nyugdíjast, és ez az arány rohamosan romlik. 20-30 év múlva egy átlag keresőnek két nyugdíjast kellene majd eltartania, ami a rendszer összeomlásához fog vezetni.

Radikális lépések várhatóak, csak az a kérdés, hogy melyik kormány lesz olyan bátor, hogy meglépje. Minél tovább húzzák, annál rosszabb lesz, de mivel a nyugdíjasok szavazata ugyan annyit ér, mint egy három gyermekes anyuka szavazata, ezért az ország jövője az egyre növekvő nyugdíjas bázisra van bízva.

Ettől függetlenül nem lehetünk nyugodtak, számítások szerint harminc év múlva az átlagos nyugdíj 40.000 forint körül lesz mai értéken.

Külföldön már több helyen megkezdték a nyugdíjak leépítését, csak az okos Magyarország megy szembe a trendekkel egyre nagyobb terhet róva az aktív dolgozókra. Romániában az 1966 és 1971 között született romániai személyeknek már csak az utolsó fizetésük 15%(!)-a lesz a nyugdíjuk. Németország a jelenlegi 67 éves korhatárt is tovább akarja emelni, annak ellenére, hogy ott az átlagnyugdíj csak a fizetés 47%-ra rúg és nem 75-80%-ára, mint nálunk.

Mennyi kell félretenni egy normális nyugdíjra?

Ha párjával közösen él, akkor számoljon, mondjuk összesen 80.000 forinttal. Ennyi az, amit az állam képes lesz Önnek biztosítani. Még ha 15 év múlva nyugdíjba is megy, Várhatóan még 15 évig ugyanúgy csökkenni fog a nyugdíja, ezért ez nem jelent menekvést, de azért könnyítést igen.

El kell gondolkodni azon, hogy milyen életszínvonalat szeretne idős korában. Az, hogy mennyit kell félretenni nyugdíjra, attól függ, hogy jelenleg milyen körülményeket szokott meg, mennyire hajlandó ebből lejjebb adni, vagy esetleg éppen az idős korában szeretne aktívan pihenni, utazni, stb..

A havi 80.000 forintos nyugdíj mellé számolhat, mondjuk még havi 150.000 forint kiegészítéssel. Mai értéken ez így 230.000 forint, amiből kényelmesen meg lehet élni egy szerényebb, visszafogottabb életszínvonalon. Ebből nem fogja évente körbe utazni a világot, de nem lesz éhes és nem fog fázni, ami sokakra nem lesz igaz.

Azt kell kiszámolni, hogy ha 65 évesen nyugdíjba megy – vagy 67, igazából ez szerintem az anyagi helyzettől fog inkább függni, mint a korhatártól -, akkor mennyi pénzre lesz szüksége ahhoz, hogy ennyivel ki tudja egészíteni a nyugdíját.

Számoljunk azzal, hogy még 18 évet fog élni, miután befejezte a munkát, és havi 150.000 forinttal szeretné kiegészíteni a nyugdíjat. Összesen tehát 18*12*150.000 forint, amit félre kell tennie nyugdíjra 65 éves koráig. Ez 32.400.000 Ft. Az, hogy ez sok vagy kevés, mindjárt látni fogja abból, hogy mennyit kell félretennie erre a nyugdíjra.

Angolul akár kicsit is tudóknak itt egy online kalkulátor, ezzel tudunk számolgatni, most én is ezzel számolok különböző időtávokra. A 32.400.000 Ft mai értéken van számolva, ezt inflációval növelni kell, de e helyett egyszerűbb, ha reálkamattal számolunk a havi befizetéseinket pedig inflációval korrigáljuk.

A kamat mondjuk infláció +4%, amit egy ilyen távon biztonságosan el tudunk érni, ennél többel nem javaslom, hogy számoljon. A befizetéseinket évente inflációval növeljük.

Konkrét számok: mennyit kell félretenni nyugdíjra? (32.400.000 Ft –tal, 4% kamattal számolva)

Ha Ön most 25 éves, akkor havi 27.519 forintot.

Ha Ön most 30 éves, akkor havi 35.471 forintot

Ha Ön most 35 éves, akkor havi 46.907 forintot

Ha Ön most 40 éves, akkor havi 63.166 forintot

Ha Ön most 45 éves, akkor havi 88.606 forintot

Ha Ön most 50 éves, akkor havi 131.915 forintot

Ha Ön most 55 éves, akkor havi 220.941 forintot

Látható, hogy nem éri meg halasztani az előtakarékosság elkezdését, mert, ahogy közeledünk a nyugdíjkorhatárhoz drasztikusan nő az összeg, amennyit félre kell tenni nyugdíjra.

Mi van, ha nem tudok ennyit félretenni nyugdíjra?

Ha van saját ingatlanja, akkor azt bele lehet számolni, hogy nyugdíjba vonuláskor eladja, kisebbre cseréli, stb. Egy kertes házból panelba való költözéssel akár 10.000.000 forintot is hozzátehet majdani nyugdíjához.

Sokakat valószínűleg gyermekeik lesznek kénytelenek anyagilag támogatni, ami egyre nagyobb terhet fog jelenteni a fiataloknak, ahogy most is terhet jelent a nyugdíjasok eltartása, csak akkor majd mindenki a saját családjáért lesz felelős. Amit most a fiatalok megörökölnek, azt az idősek kénytelenek lesznek magukra költeni. El kell adni a kocsit, a házat, összehúzni a nadrágszíjat, esetleg a gyerekekhez költözni, vagy idősek otthonába.

Persze lesz sok olyan is, aki ezt sem fogja tudni megtenni. Kár halogatni, tény, hogy el kell kezdenie félretenni nyugdíjra, méghozzá nem csak az aprópénzt. Erre sokféle konstrukció létezik, nem mindegy, hogy mit választ. Egy jó és egy rossz termék között óriási különbség van, szóval ha rosszul dönt, akkor ennél jóval többet kell félretennie, ha jól dönt, akkor valamivel esetleg kevesebbet.

Ehhez kérjen személyre szabott, ingyenes online tanácsadást, és megmutatom, mit ne kössön, és mik közül válogathat. Vigyázzon az életbiztosításokkal és a „független tanácsadókkal”, akik ezeket árulják.

Sok termékre adókedvezményt tud igénybe venni, de ez nem jelenti azt, hogy az a termék mindenkinek jó. Az adókedvezményért kötelezettségeket kell vállalni, de ettől függetlenül sok esetben megéri ezt kihasználni.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

2017-02-13T21:14:29+00:00 január 8th, 2014|Nyugdíj|5 hozzászólás

5 hozzászólás

  1. Tys január 9, 2014 at 12:01 du. - Reply

    nyugdíjbavonulás után a pénz nem kamatozik?

    • szendreiadam január 9, 2014 at 1:46 du. - Reply

      Attól függ mit csinál vele. Úgy számoltam, hogy onnantól bankban van és kb. inflációt kamatozik.

      • pdw január 9, 2014 at 8:38 du. - Reply

        De ez nem feltétlenül helyes. Ha kerekítve 20 évig él az ember nyugdíj után és nyilván nem kell rögtön az összes pénz akkor bőven van még időtáv kockázatos befektetésekre.

  2. Ildi január 15, 2014 at 3:27 du. - Reply

    Üdvözlöm Ádám! Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre a blogra, sok nyitott kérdésre kaptam választ. A megtakarítás számításánál a konkrét havi összegeket 1 főre vagy 2 főre számolta, értette? Pl. a 40 éves kornál, 63.166Ft/ fő? vagy 63.166Ft/ 2 fő?

    • szendreiadam január 15, 2014 at 4:05 du. - Reply

      Ez egy havi 150.000 forintos kiegészítésre van számolva. Ha ketten vannak, és elég a havi 150.000 Ft plusz kettejükre, akkor elég fejenként ennek a felét félretenni. Nyilván két emberre a havi 150.000 Ft nyugdíj kiegészítés is közel fele annyit ér, mint egyre, de ennyiből már meg lehet élni.

Leave A Comment