Mennyit kellene félretenned, ha már nincs 20 éved nyugdíjig?

20 éved van még nagyjából a nyugdíjig? Akkor bizony legfőbb ideje előtakarékoskodni, amíg még a havi fizetésed viszonylag befutható részét kell erre a célra félretenned. Már így is a jövedelmed tetemes részét kell így eltenned nehezebb időkre, ha még mindig 20 éved hátravan a korhatárig. Kiszámoltuk neked, mennyit kell félretenned minimum, hogy ne érhessen nagy meglepetés 65 fölött.

20 év hosszú időnek tűnhet, de veszélyes rálegyinteni, hogy ráérnél még takarékoskodni a nyugdíjas évekre. Ha ugyanis kiszámolod, hogy a jelenlegihez hasonló életszínvonal megtartásához mennyit kell már most havonta félretenned, akkor az összeg láttán biztosan azt mondod: jobb lett volna már jóval korábban belekezdeni, hogy kisebb összegekkel is összejöjjön a kívánt tartalék.

Biológiai óra

Hogy miért olyan fontos félretenned a nyugdíjas éveidre, arról már számtalanszor olvastál, hallottál: bajban vannak az állami nyugdíjrendszerek, a várható nyugdíjad reálértéke a fizetésed negyede-ötöde körül alakulhat 20-30 év múlva, és így tovább. Az előtakarékosság azonban egyre fontosabb lesz még annál is, mint amilyen jelentős ma. Ennek oka pedig a demográfia.

Az emberek egyre tovább élnek, ez nem újság. Az elmúlt 1-2 év statisztikái alapján viszont a férfiak átlagosan 14, a nők pedig 18 évet élnek nyugdíjasként. Ez alapvetően jól hangzik, hogy hosszabban élünk, de nem mindegy, hogy milyen körülmények közt töltjük el ezt a plusz időt. Arról, hogy kényelmesen, olvasgatva, utazgatva, neked megfelelően lehess 65 éves korod után, arról most kell gondoskodnod!

Mondjuk, 200-at keresel…

Tegyük fel, hogy 200 ezer forintot keresel havonta. Ez az összeg kicsivel a mai magyar átlagkereset fölött van, ami egyébként 168 ezer körül mozog a KSH szerint. Hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz, abban az is fontos szempont, hogy mikor kezdtél dolgozni.

Például, ha már 18 évesen elkezdtél dolgozni, akkor a nyugdíjad akár 150 ezer forint is lehet ezzel a fizetéssel. Ha viszont csak az egyetem után álltál munkába, akkor ez az összeg csupán 96 ezer forint jelen állás szerint.

A kalkulációban vegyük ezek körülbelüli átlagát, vagyis számoljunk úgy, hogy 21 évesen kezdtél dolgozni, így 130 ezer forint nyugdíjra számíthatsz. Eszerint 20 év alatt kell annyit félretenned, hogy a nagyjából 20 éves nyugdíjas időszakodban ezzel kipótolva a nyugdíjat, a mostaninak megfelelő életszínvonalad legyen.

Könnyű belátni, hogy – infláció nélkül számolva is – a 200 ezres fizetésedből 70 ezerrel kell kipótolnod a 130 ezres nyugdíjadat, hogy nyugdíjasként is meglegyen a 200 ezer forintod. Ennyit kell tehát legalsóbb hangon is félretenned havonta.

Ez a fizetésed majd’ 30 százaléka, tehát láthatod, minél később vágsz bele a takarékoskodásba, annál nagyobb összegeket kell havonta elraknod.

Egy jó hír

Az öngondoskodás mellett azonban több lehetőséged is van arra, hogy megtoldd ezt az összeget. A NYESZ-től a nyugdíjbiztosításokon (NYB) át az ÖNYP-ig ma már számos eszköz áll rendelkezésedre, amelyek állami adókedvezménnyel, illetve támogatással segítik a takarékoskodást.

Ha maradunk az előző példánál, amikor havi 200 ezres fizetésedből 70 ezret teszel félre, és ezt az összeget nyugdíjcélú megtakarításba teszed, akkor havonta akár 163 ezer forint bónuszhoz is juthatsz!

Ha ugyanis 70 ezret fizetsz be havonta, az összesen 16, 8 millió forint 20 év alatt. Erre akár 4,7 millió forint állami támogatást is kaphatsz, nem is beszélve a normál hozamról, ami megillet a befektetésed után. Így lehet akár 163 ezer forintos pluszod havi szinten. A részletekért és tanácsadásért keresd fel szakértőinket a honlapon található elérhetőségeken!

De mi van, ha?

Ez eddig rendben is volna. És mi van, ha 25 évet élsz nyugdíjasként? Akkor már nagyon is kevés ez a havi 70 ezer forint, amit félre tudtál tenni aktív korodban. Mivel nyugdíjasként már nem tudsz korrigálni, ezért érdemes kicsit túlteljesíteni a tervet, és még többet félretenni, hogy biztosan ne érjen kellemetlen meglepetés, és 75-80 éves korodban kelljen meghúznod a nadrágszíjadat.

Itt is jön a D-betűs szó

A nyugdíj-előtakarékosságnál is elő kell hoznunk azt a bizonyos D-betűs szót, amelyet a befektetési tanácsadók sorra harsognak, és nem is véletlenül. Ez a szó a diverzifikáció. A különböző nyugdíjcélú megtakarításoknak rendre megvannak a maguk előnyei és nehézségei. Éppen ezért, illetve azért, hogy ne egy lapra tégy fel mindent, hanem minél több előnyt aknázhass ki, érdemes lehet több nyugdíjcélú megtakarításba is belefognod.

Így például elindíthatsz egy ÖNYP-t, és ezzel párhuzamosan egy NYESZ-t is. Előbbihez, hogy a maximum támogatást vehesd ki, évente 750 ezer forintot kell befizetned a számládra, utóbbinál pedig 500 ezer forintot kell befizetned a kedvezmény teljes kiaknázásához. Ez évente 1 250 ezer forint befizetést jelent, ami havonta nagyjából 100 ezer forint.

Amennyiben tehát módodban áll az előbbiekben számolt havi 70 ezres megtakarítást ennyivel fokozni, még kedvezőbb kilátásokkal várhatod a nyugdíjas kort.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-01-19T14:56:40+00:00 november 24th, 2016|Megtakarítás, Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment