Tanácsokat csak az igazán profiktól fogadj el – ez az alapelv bizony nem csak a testépítés, a táplálkozás, hanem a pénzügyek terén is igaz. Manapság egyre több az önjelölt szakértő, akik előszeretettel osztogatják tippjeiket az első sikerek után, de a pénzügyeiben az ember nem engedheti meg, hogy vállalja a tapasztalatlanságból fakadó kockázatokat. Ki más is segíthetne neked az első lépések megtételénél, mint a jó öreg Warren Buffett, a fél világ befektetői példaképe?

Ki az a Warren Buffett?

Ha befektetésről van szó, biztos, hogy az első pár mondatban máris felbukkan a jó öreg Warren Buffett neve, akit tapasztalata és sikerei révén világszerte joggal tekintenek a pénzkezelés tótumfactumának. Az immár 86 éves Buffett tőzsdeügynökként, pénzügyi tanácsadóként, illetve gyakorló befektető részvényesként mozog a piacon immár hosszú évtizedek óta.

Sikeressége ábrázolására a leglátványosabb adat, hogy 2008-ban a Forbes listáján ő volt a világ leggazdagabb embere, megelőzve például Bill Gates-t, akinek a vagyonáról a Microsoft ismeretében talán nem kell külön ódákat zengenünk.

Buffett ráadásul nem először szerzett ilyen díszes pozíciót a listán: folyamatosan az első háromban szokott szerepelni a neve a több 10 milliárd dollárt számlálgató csúcsgazdagok között. Emellett Buffett megrögzött filantróp hírében is áll, aki óriási összegeket ad jótékony célokra.

Hogy milyen sikerek várnak rá ebben a szektorban, már akkor meglátszott, amikor 11 évesen belevágott első tranzakciójába, amelyet aztán sok másik üzlet követett már fiatalkorában. Így például a Coca-Cola és a Gillette részvényeit is forgatta, ami akkor nem kis haszonnal járt.

Milyen elvek mentén fektet be?

A „Becoming Warren Buffett” című, a befektető történetét feldolgozó dokumentumfilm szerint Buffett olyan kapitalista, aki egyben demokrata és emberjogi aktivista is, mivel ezek az elvek megjelennek befektetési politikájában. Vezérelvei – de mondhatjuk úgy is, hogy fő tulajdonságai – között meg kell említenünk kivételes koncentrációját: mindent egy dolog köré szervez az életében, ez pedig az üzlet. Annak érdekében, hogy ezt az egy dolgot igazán tökéletesen profin űzhesse, a legtöbb dolgot kizárja a gondolataiból.

Az sem mondható, hogy épp kapkodós lenne: időt ad befektetéseinek, nem a rövid távú haszonra törekszik, így nem aprózza fel idejét és energiáját, nem kényszeríti percalapú üzletekre magát. A „győztes csapaton ne változtass” elvéhez is ragaszkodik, tehát alapvetően azokat a módszereket és papírokat használja, amelyeknél kiismeri magát, nem ugrik fejest az ismeretlenbe.

Takarékosság, mértékletesség…

A takarékosság, mértékletesség szintén Buffett erényei közé tartozik: a megkeresett pénzt nem szórja el, túlnyomórészt visszaforgatja az újabb üzletekbe. Illetve, ahogy már említettük, nagy hangsúlyt fordít a jótékonyságra is, tehát nem hagyja magát belekergetni a puszta profithajhászás spiráljába.

Buffett emellett kerüli az önfejűséget is, igyekszik hozzá hasonló remek szakértők véleményét is megismerni döntés előtt, tehát nyitott marad az új gondolatokra, tippekre is. Mindehhez jön az alap optimizmusa és emberszeretete, amelyeknek köszönhetően mindig pozitívan tud hozzáállni az egyes helyzetekhez, változásokhoz. Ehhez az is hozzátartozik, hogy Warren Buffett sosem hallgat az aktuális, a piacon hódító nagy ötletekre, hiszen ha ezeket követed, akkor nyilván drágán juthatsz csak az egyes eszközökhöz a közkedveltségük miatt.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk, hogy Warren Buffett értékalapú befektető. Ez a befektetési politika alapvetően egy másik világhírű pénzügyi zsenitől, Benjamin Graham-től ered, de Buffett tovább tökéletesítette a módszert.

Lényege, hogy olyan papírokba és vállalatokba fektet hosszabb távra, amelyeket megítélése szerint a piac valamiért alulértékel, akár információhiány, akár a mérete miatt. Fontos azonban, hogy csak olyan cégekbe fektet, amelyek az utóbbi 10 évben stabil működést tudnak felmutatni, tehát nem rizikózik feleslegesen.

Hogyan tudod megnézni, hogy mibe fektet?

Azt gondolná az ember, hogy a befektetési tippek bizony nem olyanok, mint a szakácsok okosságai, nem teregetik ki a recepteket. Pedig szabály szerint Amerikában minden vagyonkezelőnek le kell adnia egy „sec fillings”-et. Ezekben az összefoglalókban megtalálod, hogy mibe fektet pontosan az adott cég.

Szóval ha találsz egy olyan vagyonkezelőt, amelynek eredményei jónak tűnnek számodra, akkor sokat tanulhatsz tőlük ezekből a jelentésekből. Persze ez nem jelent napi szintű információt a számodra: ezt háromhavonta frissítik a szolgáltatók, tehát három hónapos késéssel tudod csak meg, mivel érték el az időszakos eredményeket.

A sec fillings-okat az Egyesült Államok Securities and Exchange Commission nevű bizottság szabályozza. A kezdeményezés nem új, a ’30-as évekből ered, célja pedig nem más, mint az átláthatóság erősítésével gátolni a részvényekkel való manipulációt a piacon. A szabályozó által közzétett követelmények alapján a bizottság ellenőrzi a vagyonkezelők által közzétett információk minőségét, ezzel is biztosítva, hogy egy szolgáltató se mismásolhassa el ezt a kötelezettséget.

Például szét tudsz nézni a Bershire Hathaway Energy CO sec fillings-ei között ezen a linken, itt ráadásul a korábbi és a későbbi összefoglalókat is meg fogod találni. Illetve van egy olyan, SEC’s EDGAR nevezetű adatbázis is, amelyben sok, de persze nem minden vagyonkezelő kimutatásait egy helyen elérheted.

Hogy néz ki Buffett aktuális portfóliója?

És akkor lássuk, hogyan is néz ki Buffett portfóliója a legfrissebb adatok szerint!

Warren Buffet portfolio

Azt azért fontos egjegyezni, hogy Warren Buffet befektetési stratégiájának éppen az az alapelve, hogy jó cégeket, jó áron vásárol meg. Éppen ezért nem javasoljuk, hogy most elkezdj ezekből a cégekből bevásárolni mindenféle utánjárás nélkül. Lehet, hogy Buffet az adott céget jóval olcsóbban vette meg, mint amennyir ma ér. Ettől függetlenül jó ötleteket lehet szerezni, és 3 havonta a változásokat is láthatod ezekből a kötelező jelentésekből.

Mivel alapvetően hosszú távon gondolkodik Buffet a 3 hónapos csúszás nem feltétlenül jelentene problémát, ha néhány ötletét le szeretnéd másolni. Minden esetre mielőtt bármilyen befektetési döntést hozol (főként egyetlán vállalat részvénye ügyében) járd körül rendesen a témát.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!