Mikor és hogyan válts pénzt nyaralásra? (3+1 tipp)

Akár tízezreket is jelenthet, ha rosszkor, rossz árfolyamon, rossz helyen vásárolod meg a nyaralásra szánt devizát. Összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat, hogy csökkentsd a kockázatod és a pénzváltással járó költségeket.

Az első és legtöbbek által feltett kérdés, hogy mikor érdemes megváltani a nyaralásra szánt költőpénzt. Ez ugye a forint árfolyammozgásától függ, azaz a nagy kérdés, hogy merre fog menni a forint a következő hetekben, hónapokban. (Ki, mikor megy nyaralni.)

Ezzel kapcsolatban sajnos nincs túl sok biztató jel, a forint ugyanis igencsak gyengülőben van mostanában, főleg az euróval szemben. Azok jártak a legjobban – bár valószínűleg nem sok ilyen van – akik májusban váltották meg az eurót. Ekkor akár 300 Ft alatti árfolyamon is hozzájuthattunk az európai devizához. Azóta a forint kb. 5%-ot gyengült az euróhoz viszonyítva.

A nemzetközi tőkepiaci változások, valamint a jegybanki alapkamat csökkenés is a forint gyengülését segítette. A Pénzcentrum által megkérdezett szakértők véleménye szerint a keddi jegybanki bejelentés hatására a közeljövőben még tovább gyengülhet a forint. Jelenleg nincsen kilátásba olyan kedvező esemény, amely erősíthetne a forint árfolyamán, ezért erre most nem érdemes várni. Leghamarabb a nyári időszak után, de valószínűleg már csak jövő év elején várható olyan döntés, aminek a hatására a forint erősödhet.

HUF EUR árfolyamUSD huf

Ennek ellenére még mindig nem mindegy, hogy miként váltod át a forintodat.

1. Ne egyszerre váltsd be a pénzt, hanem részletekben

Ez a stratégia segít abban, hogy ne egy csúcsponton vásárold meg a nyaraláshoz szükséges devizát, hanem az időben elosztva egy átlagos árfolyamon kerüljön átváltásra. Ezt érdemes már a nyaralás előtt 1-3 hónappal elkezdeni, de még most sem késő. Ha arra vársz, hogy hátha jobb áron fogsz tudni eurót venni, akkor előfordulhat, hogy az utazás napjának közeledésével éppen az ellenkezőjét éred el, és kénytelen leszel nagyon drágán vásárolni.

2. Ne bízz a jóslatokban

Mindig vannak olyan gazdasági szakértők, akik magabiztosan állítják, hogy egy deviza, vagy egy részvény valamilyen irányba fog haladni, de tudnod kell, hogy semmi sincsen kőbe vésve. Persze érdemes figyelembe venni a szakértők véleményét, főként, ha az egyhangú, de ne tegyél fel mindent egy lóra. A fenti stratégia, az időben elnyújtott részletekben történő vásárlás csökkenti a kockázatod.

3. Keresd meg a legolcsóbb váltót

Óriási különbség van a váltók között. A váltók eladási és vételi árfolyama közötti különbség mutatja meg, hogy mennyire drága egy váltó. Ha eurót akarsz venni, akkor olyan helyet kell keresned, ahol a legolcsóbban tudod megvenni az eurót. Korábban már írtam a Correct Change nevű váltóról, ahol tényleg korrekt árakat találunk, szemben mondjuk a sokat hirdetett “exkluzív” váltóval.

Ezen akár 2-3%-ot is spórolhatsz, ami mondjuk 200 000 Ft beváltásánál már 4-6 000 Ft.

3+1. Legyél tisztában a bankszámlád tulajdonságaival külföldön

Nem mindegy, hogy milyen számlacsomagod van. Jó ha utazás előtt tájékozódsz róla, hogy mennyibe kerül pl. levenni egy automatában, vagy kártyával fizetni. Lehetőleg vigyél magaddal kellő mennyiségű készpénzt, hogy ne kényszerülj drága helyen pénzt váltani / felvenni. Ha olyan számlacsomagod van, amivel külföldön is ingyen veszel le pénzt, akkor is figyelni kell, hogy azt milyen árfolyamon váltják át. Ha ez kedvező, netán van eurós számlád, akkor célszerű lehet ezt az opciót kihasználni, már csak a biztonság miatt is.

Görögországba utazol?

Amennyiben Görögországba mész nyaralni, akkor annyi készpénzt vigyél, amennyi elég lesz az ottlétre és a hazajövetelre is, mert előfordulhat, hogy közben beüt egy államcsőd. Ha az emberek meg akarják rohanni a bankokat, akkor lezárják az automatákat, nem lehet majd pénzt felvenni. Biztosan nem éreznéd jól magad, ha minden pénzed a kártyádon lenne, vagy emiatt kéne lemondani az egész évben várt szórakozásokról.

Egyébként a turista övezeteket nem valószínű, hogy különösebben érintené egy államcsőd, hiszen az ott élő, dolgozó embereknek is az az érdeke, hogy te minél többet költs. Ráadásul eurót költesz, ami mindenképpen értékes lesz. A szállodák és egyéb vállalkozások is el fogják fogadni az euródat, az ő érdekük is az, hogy legközelebb is visszatérj hozzájuk. A városokban viszont vigyázni kell: tüntetések, tömeg és negatív hangulat lehet úrrá az utcákon.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:18+00:00 június 11th, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment