Sokan bajban vagyunk, amikor a bankban megtakarított pénzünket készpénzként szeretnénk felvenni. A Bankmonitor. hu elemzése szerint átlagosan 1%-ot fizetünk a nagyobb összegeket felvételekor, ami egy 2.000.000 forintos felvét esetén már 20.000 forint.

Éppen a napokban botlottam ugyan ebbe a problémába, hiszen CIB Malacpersely számlámról szerettem volna nagyobb készpénzt felvenni. A CIB Malacperselyről sem utalni, sem felvenni nem érdemes.

Az utalást könnyedén megoldhatjuk, ha nyitunk egy internetes CIB számlát, amiről bárhova 39 Ft- ért lehet utalni és a két számla között ingyen tudunk átvezetni. Fontos, hogy a fiókba ne mondjuk, hogy csak egy tranzakció miatt nyitunk számlát, ugyanis ez kifejezetten tiltott az alkalmazottaknak. Ettől függetlenül nekünk nem tiltják, hogy utalás után megszüntessük a számlát. Az utalás ezzel megoldva, de mi lesz a készpénzfelvétellel?

Eléggé lehangolt a CIB több mint 1%-os felvételi díja, így elkezdtem sorba venni a család bankszámláit, amikor is rátaláltam egy alig használt OTP JUMP számlacsomagra. Az OTP JUMP az egyetlen általam ismert számlacsomag, amin fix díja van a készpénz felvételnek, méghozzá 1270 forint.

Az OTP JUMP: csak 28 év alatt

A probléma az OTP JUMP-pal, hogy csak 18-28 éves korig lehet nyitni, így elég kevesen használhatják, de ha van a családban valaki, akire rá merjük bízni a felvételt, akkor elég jól járunk vele.

Arra minden nagyobb összegű felvételnél figyeljünk oda, hogy bizonyos összegek felett a bankoknál előre be kell jelenteni a felvételt. Ez általában 1 millió forint feletti összegeknél van, de vidéken több helyen már 500.000 forinttól. Ha egyszer bejelentkezünk, akkor mindenképpen el kell menni, különben akár 10.000 forintot is levonhatnak tőlünk a “téves riasztásért”.

Ezt úgy lehet kijátszani, hogy nem egy fiókban vesszük fel az összeget, A bankfiókok egymás között ugyanis nem kommunikálnak (legalább is a CIB esetében biztosan nem), így Szegeden pl. az egymás melletti két fiókban levéve 990.000 Ft -ot megkerülhetjük az előre bejelentkezést. A szegedi Takaréktár utcai OTP fiókban egyébként 5.000.000 forintig nem kell bejelentkezni.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!