Mit jósolnak a magyar nyugdíjrendszernek 2030-ra?

Manapság mindenki számára nyilvánvaló és megcáfolhatatlan tényként tekinthető, a magyar nyugdíjrendszer jövőjének teljes bizonytalansága: a nyugdíjkorhatár emelkedik, valamint tanácstalanok vagyunk további nyugdíj megtakarításainkat tekintve.

Kiben bízhatunk? Az államban? Ő vajon majd gondoskodni fog rólunk, amikor nyugdíjasok leszünk?

Azonnali nyugdíjreform szükséges

A társadalombiztosítás jövője komoly veszélyben van, mivel az öregségi index (65 évnél idősebbek száma osztva a 14 év alatti fiatalok számával), valamint a kivándorlók száma is folyamatosan növekszik. Ezért mielőbbi nyugdíjreformot kellene bevezetni. A születések számának csökkenése, valamint a kivándorlások számának folyamatos növekedése együttesen veszélyezteti a társadalombiztosítás stabil működésének jövőjét.

A Népesedési Kerekasztal úgy látja, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távú stabilitásának kulcsa ezekben a problémákban keresendőek. Ennek eredményeképpen a nyugdíjreform kérdésének mielőbb napirendre kell kerülnie, mivel ennek megoldása – pártoktól függetlenül –  a kormányzatra tartozik.

Arról, hogy milyen a demográfiai helyzet Magyarországon, már korábban írtam: nyugdíjhelyzet Magyarországon.

2030-ra jelentős romlás várható

A Népesedési Kerekasztal elismeri a jelenlegi kormányzat intézkedéseit az öregségi index javítására, valamint a gyermekes családok helyzetének jobbá tételére. Ennek ellenére úgy látják, hogy 2030-ra a nyugdíjasok jövedelmeztetése komoly problémákkal fog szembesülni. A testület szerint komoly segítséget jelenthetne egy megfelelő nyugdíjreform megvalósítása.

Egy ilyen lépés képes lehetne helyreállítani a népesedés egyensúlyát, valamint a nyugdíjrendszer alapvető hibáit. Ezenkívül további problémákat okozhat a külföldi munkavállalás mértéke is, amely szintén komoly hatással van az államháztartás működésére. Itt pontosabban azt emelik ki problémának, hogy a külföldi munkavállalók nem fizetnek adót, valamint semmilyen járulékot.

Az egyesület szerint a társadalombiztosítás kérdése nem csak hazánkban, hanem átlagosan minden kelet-európai országra értendő. Ennek eredményeképpen az EU tagországainak egységesen kellene fellépniük a probléma megoldására, mivel egyáltalán nem tartják tisztességesnek, hogy a nyugati országok elvonják Kelet-Európa munkaerejét. Ezért joggal feltételezhető, hogy a szabad munkaerő áramlás komoly hatással van a kelet-európai országok államháztartásának működésére.

Ezenkívül a közeljövőben nem csak a gazdasági-, elvándorlás, de a bevándorlás is komoly problémát okozhat, mivel Koszovóból, Irakból, Szíriából, Észak-Afrikából, és Afganisztánból igazi migrációs hullám kezdődött. Nógrádi György külpolitikai szakértő a váráshelyi televíziónak azt mondta, hogy Magyarországnak nincs anyagi kapacitása kezelni a helyzetet.

Mit tehetünk?

A problémák ellen sajnos semmit, de saját helyzetünket megkönnyíthetjük, ha időben cselekszünk. Hogyan? Minél előbb kezdjünk nyugdíjcélú megtakarítást gyűjteni! Ebben a helyzetben semmi esetre sem bízhatjuk magunkat az államra, mivel egyáltalán nem tudhatjuk, hogy mit fog hozni a jövő. Egy biztos: romlás várható és nem árt előre felkészülni.

Tudjuk, hogy a nyugdíjasok 70%-a már most is bánja, hogy nem tett félre időben. Minél tovább halogatod a nyugdíjcélú megtakarítást, annál kevesebbet fogsz tudni összegyűjteni, az pedig nem csak az életszínvonaladnak nem fog jót tenni, de a családod is nehéz helyzetbe kerülhet. Gondolj a váratlan helyzetekre is, ne csak arra, hogy havi 80 000 forintból el fogsz tudni lenni. Idős korban sok kiadás épp, hogy emelkedik.

Nem mindegy, hogy milyen nyugdíjcélú megtakarítást választasz. Ne dőlj be a magas hozamokkal csábító ügynököknek, mindig vizsgáld meg a termékeket alaposan, vagy kérj tőlünk segítséget. Az elsődleges szempont kell, hogy legyen a költség, és a személyre szabott megoldás.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
 
2017-02-13T21:14:19+00:00 május 28th, 2015|Nyugdíj|1 Comment

One Comment

  1. Szabó Jenő augusztus 1, 2016 at 5:03 du. - Reply

    Trotty rotty nyugdéjrock, Óhhh-hogy a Róttyeb Passzát!

Leave A Comment