Pénteken a német 2 éves kötvénnyel a másodpiacon -0,05%-on kereskedtek, és szintén kissé a negatív tartományban mozgott a Reuters beszámolója szerint a holland 2 éves papír hozama is. Minimális pozitív hozam mellett kereskedtek eközben a francia, az osztrák és a belga 2 éves kötvénnyel.

Példátlan eset jön: a befektetők fizethetnek a német államnak
Jövő szerdán kerülhet azonban először sor arra, hogy a kétéves futamidejű német államkötvény elsődleges piacán, azaz az aukció során is negatív kamatláb alakul ki. Ez azt jelentené, hogy a befektetők úgy adják “kölcsön” a pénzt a német államnak, hogy tudják: a futamidő végén eleve kevesebb tőkét kapnak kézhez, mint amennyit befektettek. Nominális értelemben is buknak tehát a befektetésen, reál értelemben, azaz az infláció figyelembe vételével, pedig még nagyobb lesz a veszteség.

Sokan feltehetik a kérdést, hogy miért cselekszenek így a befektetők, azaz miért vállalják fel a biztos bukást.

A válasz leginkább az eurózóna esetleges szétesése miatti nagyfokú aggodalmakban keresendő, azaz abban, hogy az intézményi szereplők jó része a vélt/valós biztonságért, a teljes visszafizetés reményéért cserébe hajlandó feláldozni a hozamelvárást is.

Hajlandó tehát 1-2%-os biztos bukást is felvállalni azért, hogy elkerülje a más eszközosztályokban esetleg kialakuló, ennél sokkal nagyobb veszteségeket is. Az eurózóna esetleges szétforgácsolódása ugyanis a pénz- és tőkepiacokon valószínűleg erőteljes negatív piaci reakciókat váltana ki (pl. jelentős részvény- és nyersanyag áreséseket okozna), a jobb megítélésű kötvénypiacokon pedig már eleve nulla százalék közeli a hozamkörnyezet, így a nagyobb likviditású piacok közül nincs igazán más választásuk, mint belemenni a kicsi, de biztos bukásba.

Eközben például az alapkezelők abban is reménykednek, hogy az intézményük által kezelt portfólió más részein el tudnak érni pozitív hozamokat is, hogy valamit fel tudnak mutatni a saját befektetőik felé. Ez a feladat azonban egyre nehezebb, ahogy azt számos nagy tapasztalattal rendelkező befektetői szakember az elmúlt hónapok során jelezte is. 

Amennyiben kérdésed van ezzel kapcsolatban, tedd fel itt:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!