Takarékpont matrica – megéri?

A Takarékmatrica a régi takarékbélyeg mintájára készült konstrukció kifejezetten a gyermekek pénzügyi tudatosságának fejlesztésére. Mire jó, és mire nem jó ez a fajta takarékosság?

Mi is a Takarékpont matrica és a Takarékmatrica program?

A felhasználhatóság szemszögéből a program nem olyan egyszerű, mint a takarékbélyeg volt, azaz nem lesz elég az összegyűjtött bélyegekkel besétálni, hogy megkapják azok kamattal növelt ellenértékét. A programban történő részvétel feltétele ugyanis, hogy a szülőknek a gyermek számára Csemete számlát kell nyitniuk valamely TakarékPont fiókban.

A TakarékPont fiókban vagy a Takarékmatrica programban részt vevő, hitelintézetben a Csemete számlára történő személyes befizetés teljesítése során minden min. 500,- Ft-os befizetés esetén 1, minden min. 1000,- Ft-os befizetés esetén 2, minden min. 1500,-Ft-os befizetés esetén 3, csomag TakarékMatricát kap a Befizető. Egy befizetés alkalmával maximálisan 3 Takarékmatrica adható ki.

A lényeg ez: a számlatulajdonos gyermekek csak szüleikkel együtt teljesíthetnek befizetést. (Így a szülő kénytelen bemenni a gyermekkel). A Csemete számlára történő utalás esetén az átutalt összegek után az utaló nem jogosult TakarékMatrica csomagra, azaz az utalásokért nem jár matrica! A befizetések után járó TakarékMatrica csomag átvételére csak és kizárólag a befizetéssel egy időben jogosult a Befizető, az át nem vett csomagot a későbbiekben már nem kérheti.

Mit tud a Takarékmatrica mellé nyitott Csemete számla?

Gyakorlatilag semmit. Havi 1 készpénzfelvétel ingyenes, de nem fizet kamatot, illetve mindent csak a szülő közreműködésével intézhet a gyermek. A számlát a gyermek nevére kell nyitni, aki 6-14 éves kell, hogy legyen. 55 forint a számlavezetési díj, a készpénz felvétel díja 6 ezrelék + 50 Ft. Nem muszáj kártyát igényelni hozzá, de lehet azt is. A kamat 0,25% évente. (mínusz kamatadó J )

Neked megéri-e a Takarékmatrica program?

A Takarékpont program a gyermekek pénzügyi tudatosságának javítására alkalmas lehet. Jó, ha a gyermek korán megtanulja, hogy nem vesznek meg neki mindent a szülei, van, amire neki kell összegyűjtenie a pénzt.

A játékos matricák vizuálisak, tetszetősök, ezért jobban felkeltik a gyerekek érdeklődését, mint egy bankszámlán virtuálisan létező számhalmaz. Egy ilyen előtakarékosság jó lehet egy biciklire, vagy egy játékra, de semmiképpen sem keverendő össze a gyereknek indított szülők által fizetendő valódi előtakarékossággal, ami mondjuk a diplomát, vagy a saját lakást célozza meg.

Itt gyakorlatilag egy játékról van szó, aminek a célja, hogy a gyermek tudatosságát növeljék, illetve a szülőket a Takarékpontba csábítva egyéb termékeket próbáljanak meg adni a gyermekek jövőjével kapcsolatban. Ezekkel viszont kiemelten óvatosnak kell lenni, a legtöbb ilyen termék tele van rejtett költségekkel. Javaslom, olvassa el: Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

Ez a konstrukció befektetésnek komolytalan, inkább a játékos nevelés a célja, illetve a gyermekek gyűjtési szokásait használja ki úgy, hogy miután a gyermekek megunják a matricázást, az még mindig értéket képviseljen. Kérdés, hogy mennyi ideig lesznek érdekesek ezek a matricák, egyáltalán divatba jönnek-e.

Miért nem jó a Takarékmatrica program?

Egy kisgyermeknek az évi 0,25%-os kamat nem felfogható és nem jár semmiféle előnnyel. Még egy 10%-os éves kamat sem fogja takarékoskodásra ösztönözni a gyermekeket. Kisgyermek korban javaslom, hogy vezessenek inkább Apa, vagy Anya bankot, ami kezdetben akár 10%-os HETI kamatot fizet, hiszen így válik majd érzékelhetővé számára a takarékoskodás hasznossága. Ez később, amikor sok pénz van már félretéve, fokozatosan csökkenthető.

Szintén bevezethető az Apabankban a hitel fogalma, azaz, ha gyermekünknek éppen nincsen pénze, akkor adhatunk neki kölcsön, persze előre meghatározott feltételekkel (jó magas kamaton), előre kiszámítva a törlesztő részleteit, amit a zsebpénzéből levonunk később. Ezt tudatosítsuk gyermekünkbe, és csak akkor adjunk neki plusz pénzt, ha elfogadta és megértette a feltételeket.

Legyen következetes, hetente készítsenek elszámolásokat, mire mennyi pénz ment el, és mennyi jött be. A legjobb, ha egyáltalán nem adunk pénzt a gyermeknek, ha kér. A legjobb, ha sosem kell kérnie. Van egy fix heti zsebpénze, azt kell beosztania. Ezzel sok könyv és cikk foglalkozik, nem mennék bele részletesen, de a legjobb, ha 4 csuporban gyűlik a pénz gyermekünknek: azonnal elkölthető, középtávú cél, hosszútávú cél, adományozás.

“Mennyi zsebpénzt adjunk?” szokott elhangozni a kérdés. Először is nézzük meg, hogy most mennyit adunk átlagosan havonta, majd azt osszuk el négyfelé és ez legyen a heti zsebpénz. Másik jó megközelítés lehet, hogy annyiszor 1000, vagy 1500 forintot, ahány éves gyermekünk. 7 éves gyermeknek például havi 7.000 forint, azaz 1750 forint hetente. Úgy adjuk a zsebpénzt, hogy abból félre is tudjon tenni, esetleg adakozhasson is a szegényebbeknek, ha csak pár száz forintot is. Erre buzdítsák is, had érezze, milyen jó érzés segíteni másokon, így kialakulhat egy becsületes, jólelkű önkép.

Összességében jó-e a Takarékmatrica és Takarékpont matrica gyűjtő program?

Szerintem, ha matricát akar gyűjteni a gyermek, és tetszenek neki ezek a matricák, akkor jó lehet, mert spórolunk vele, cserébe a Takarékpontba kell bejárkálni matricát venni. Itt mindenféle termékkel fognak bombázni, valószínűleg a végén belefutunk valami olyanba, amibe nem kellene. Ha ezt kibírjuk, meg bírjuk állni, hogy ne írjunk alá lakástakarék-pénztárt vagy életbiztosítást a gyermekünk jövőjére hivatkozva, és a gyerek szívesen gyűjti ezeket a matricákat az iskolában „Menő” matricák helyett, akkor jó választás lehet.

Nem helyettesíti azonban az Anya és Apabankot, amit mindenképpen javaslok minél korábban felállítani. Nem helyettesíti továbbá a gyermekkel való pénzezés fontosságát, a pénzügyi tervezés alapjainak bemutatását, és szerintem a minimum a HETI 10%-os kamat eleinte, hogy buzdítsuk a megtakarítást.

Semmilyen esetben sem összetévesztendő a komoly, szülők által indítandó gyermek előtakarékosságokkal, amikkel a gyermek távoli jövőjét alapozhatjuk meg. Erről is lehet beszélni a gyermekkel, de értsük meg, hogy ő nem képes felfogni a 10-20 éves távlatot. Ha azt erőltetjük, hogy ő tegyen félre a diplomájára, akkor az egyenlő lesz számára egy fekete lyukkal, ami elszívja az ő jelenlegi pénzét, és meg fogja utálni. Ezt ne erőltessük.

Ha diplomát és lakást szeretnél gyermekednek, akkor havi 10-20-30.000 forintban érdemes gondolkodni legalább, és hosszú távú, alacsony költségű, kamatadó-mentes befektetésben. Ez már nem gyerekjáték, komoly tervezést és odafigyelést igényel. Hogyan tervezzük gyermekünk jövőjét cikk itt.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-17T16:39:22+00:00 október 28th, 2013|Gyermek|0 Comments

Leave A Comment