Uniqua befektetés: Uniqa befektetési alapok vélemény

Melyik Uniqua befektetési alapok azok, melyekbe érdemes lehet pénzt tenni,  és melyek azok, melyeket érdemesebb elkerülni. Milyen alternativa létezik mellettük? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Nemrég górcső alá vettünk egy Uniqa Unit-Linked életbiztosítást (Flex Invest Premium). Ezen a héten a biztosító hasonló szerződéseihez választható befektetési alapokat vizsgálom.

Ilyen termék értékesítésénél mindig kiemelten nagy hangsúlyt kapnak a pozitívumok, míg az üzlet hátrányai felszínesen, vagy egyáltalán nem ismertek a szerződő előtt. Ha befektetési alapokról kezdünk kérdezősködni, 2 számjegyű hozamok és különféle garanciák kerülnek szóba. Teljeskörű garancia pedig sehol sem létezik a pénzpiacon, mindennek megvan a kockázata, és bombabiztos alap nem létezik.

Egy táblázatban kigyűjtöttem az Uniqa életbiztosításokhoz választható befektetési alapokat (a lista nem teljes körű: a célzott időtartamú, valamint Raiffeisen befektetési alapok nem szerepelnek rajta.)

Uniqua befektetési alapjai lista és hozamok

Uniqa befektetési alapok

Uniqa befektetési alapok

A listán szerepel néhány kiugróan magas hozam is, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek tulajdonképpen bruttó hozamok. Ezekből esetenként az adók, de legfőként a biztosítási szerződés egyéb költségei is levonásra kerülnek.

Ha például az általunk megkötött szerződésnek a célidőtartamra a TKM mutatója 9%, akkor 9%-os bruttó hozammal számolva éppen nullára jön ki a kamatunk, ami infláció esetén relatíve veszteséget jelent számunkra. (Ebben az esetben felmerül még a kérdés: miért kötöttük le pénzünket évekre, mikor egy lekötés nélküli bankszámla is ugyanezt az eredményt produkálta volna?)

FONTOS: ha megtakarítással egybekötött életbiztosítást, vagy egyéb kombinált terméket kívánunk választani, akkor a hozamokat, bónuszokat, költségeket és díjakat együttesen mérlegeljük. Számtalan emberrel találkoztam, aki hasonló hibába esett, habár megfelelő tájokozódással elkerülhető lett volna. Ne féljenek kérdezni!

Milyen befektetési alapok érthetőek el ha nem biztosítást választ?

Amennyiben rövidebb időtávon szeretne megtakarítani, azonban a befektetési alapok által kínált diverzifikációt, és az ezzel járó kockázatmérséklést hasznosnak találja, érdemes lehet megfontolni, hogy közvetlenül befektetési alapokba tegye a pénzét. Ezzel a biztosítások néhol arcátlanul magas költségeitől is megkímélheti  pénztárcáját.

Az egyik versenyképes befektetési alap a Concorde Zrt. által kínált Concorde 2000, vagy a Concorde VM lehet. Ezek a termékek rövidebb időtávra is megfelelő választást jelenthetnek. Mérsékelt kockázati szinttel bírnak, valamint a hozamaik megbízhatóan alakulnak évek óta (a Concorde VM-en a 2008-as év azért otthagyta a kézjegyét, de azóta töretlenül emelkedik).

Ezeknek a befektetési alapoknak a költségszerkezete is átláthatóbb, mint ha biztosításon keresztül kötnénk hasonló megtakarítást:

Befektetési alapok hozam

Concorde 2000 részletesebben: http://www.bankmonitor.hu/alapok/HU0000701693.htm

A folyó költségek a grafikonon már levonásra kerülnek, csak a számlavezetést kell megfizetni, ami 0,1% körül van.

Befektetési alapok esetén érdemes még figyelnünk az árfolyamkockázatokra: mindig nézzük meg, hogy milyen az alap kitettsége, mi az alap stratégiája, hiszen egy amerikai kötvény vásárlása esetén a pénzünk valójában a dollár árfolyam ingadozásának is ki van téve.

Az ügynököknek nincs érdekükben Önnek teljes képet adni a lehetőségekről, hiszen azokat a termékeket, amin nincsen jutalékuk nem tudják közvetíteni és lehet, hogy nem is hallottak még róla, attól függetlenül, hogy magukat szent meggyőződéssel függetlennek tartják.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

2017-02-13T21:14:27+00:00 március 19th, 2014|Befektetés|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Teleky Ildikó július 23, 2016 at 11:05 de. - Reply

    Mi a véleményem????? Ezek egy szélhámos társaság akik lenyúlják az emberek pénzét,,,,Így jártam én is,,fizettem 3 és fél évig havonta,,,a befizetett összeg kb fél millió forint volt,,,amiből ez a trágya társaság visszaadott 130 ezret,,,,,,több mint 400 ezret benyeltek,,és nem tudok ellenük semmit tenni,,,SENKI NE FOGLALKOZZON EZZEL A CÉGGEL,,,

  2. Lipták János május 16, 2017 at 1:50 du. - Reply

    Ugyanaz a tapasztalatom, mint Teleky Ildikónak.

Leave A Comment