20% adókedvezmény minden nyugdíjra megtakarított pénzedre

Bizonyára Te is hallottad, hogy a magyarországi nyugdíjrendszer (ami egy felosztó-kirovó rendszer) nem fenntartható. Ennek több oka is van, de legfőképp az átlagéletkor növekedése melletti születésszám csökkenés. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb aktívan dolgozó embernek kell majd eltartania egyre több inaktív korú, idős embert.

Ennek egyenes következménye lesz hamarosan a nyugdíjak csökkenése és a törvényes nyugdíjkorhatár lépcsőzetes emelkedése is. Szakértők szerint 2040-re a fizetésed körülbelül 50%-a lesz a nyugdíjad, s pár év múlva valószínűleg már nem 65 éves korodban mehetsz majd nyugdíjba, hanem 67, 68, esetleg 70.

A nyugdíjkorhatár kitolása látszik jelenleg a legkönnyebben megvalósítható forgatókönyvnek anélkül, hogy tömegek vonuljanak az utcára. Ennek az első lépései már megtörténtek, mikor eltörölték a korkedvezményes nyugdíjakat.

Ezekkel a tényekkel, – még ha nem is hangoztatja – de az állam is tisztában van, pont ezért támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. Ezt a támogatást azonban fontos, hogy megismerd és kihasználd, amint tudod. Hiába látod, hogy szüleid / nagyszüleid most megélnek a nyugdíjukból, hiába gondolod, hogy ez neked is járna, egyszerűen nem lehetséges. Magadnak kell gondoskodnod a nyugdíjadról, az pedig nem olyan egyszerű…

Hogyan működik a 20% adókedvezmény?

Ez a támogatás 20% adókedvezmény formájában jelenik meg ezeknél a megtakarításoknál. Ez azt jelenti, hogy amennyiben nyugdíj célra nyitsz megtakarítási számlát, úgy minden befizetett 100 forintodra további 20 forintot jóváírnak. Jól hangzik, igaz? Kicsit olyan ez, mint amikor a szülők próbálják megtakarításra nevelni a gyermeküket, és ezért magas kamatokat adnak. Az állam is így próbálja rávenni az embereket, hogy gondoskodjanak magukról.

Aki nem teszi, bajban lesz…

Jelenleg három olyan nyugdíjcélú megtakarítási forma létezik a piacon, melyet az állam is támogat. Az önkéntes nyugdíjpénztár (max. 150.000 Ft/év), a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) (max. 100.000 Ft/év) és a nyugdíjbiztosítás (max. 130.000 ft/év).

A maximális adókedvezmény 280.000 Ft évente, amit éves (280.000 / 0,2 =) 1.400.000 Ft-os díj mellett tudsz kihasználni. Ebbe nem csak a rendszeres, de az eseti befizetések is beleszámítanak, ha pl. kapsz egy nagyobb bónuszt, vagy örökölsz, akkor ezt is be tudod tenni a +20%-ért.

20% adókedvezmény

Ha anyagi helyzeted megengedi, akkor érdemes a lehető legtöbb adókedvezményt igénybe venned, azaz érdemes több típusú nyugdíj megtakarítást indítani. Egy nyugdíjbiztosítással és egy önkéntes nyugdíjpénztárral már elérheted a maximálisan kihasználható 280.000 Ft-os éves támogatást.

A támogatás feltétele, hogy a megtakarítást valóban nyugdíj célra kösd, és ne is használd fel mielőtt nyugdíjba vonulnál. Ha a nyugdíjcélra kötött megtakarításodat a nyugdíjba vonulásod előtt ki szeretnéd venni, akkor ezt a 20%-os adókedvezményt 20%-kal emelt értéken vissza kell fizetned, mivel az állam csak azt támogatja, aki ténylegesen a saját nyugdíjára gyűjtöget.

Az adókedvezményen idő közben elért hozamokat azonban ekkor sem kell visszafizetned, tehát amennyiben már eltelt néhány év, és az adókedvezményed hozama meghaladja összességében a 20%-ot, úgy nem veszítesz azzal, hogy nem nyugdíjas célra vetted igénybe az adókedvezményt.

Sőt, néhány év alatt akár nyerhetsz is ezzel, hiszen 20%-os hozamot elérni már 3-4 év alatt sem nagy kunszt! Vannak, akik azért nyitnak ilyen megtakarítást, hogy befektessék az adókedvezményt, majd utána nevetve visszafizetik a 20%-kal növelt összeget a hozamokból. Ezt a trükköt azonban nem javasoljuk, hiszen mindenki számára fontos a nyugdíjcélú megtakarítás, így inkább célszerű ezt rendeltetés szerűen kihasználni.

Ki veheti igénybe a 20% adókedvezményt?

Az állami támogatások és az adókedvezmények között mindössze annyi a különbség számodra, hogy míg az állami támogatást bárki megkaphatja, az adókedvezményt csak akkor tudod visszaigényelni, ha volt adóbefizetésed. Ahhoz, hogy ezt az adókedvezményt igénybe tudd venni tehát, kell, hogy legyen valamilyen munkaviszonyod, tehát fizetned kell adót, mivel ezt a személyi jövedelemadó (SZJA) befizetéseidből írja jóvá neked az állam.

Hogyan lehet biztonságos nyugdíj megtakarításod?

Ingyenes, 9 perces videó felfedi a garantált privát nyugdíj titkát:

NÉZD MEG A VIDEÓT!

Mikor nem tudod kihasználni az adókedvezményt?

 1. KATA-s vállalkozó vagy, mivel akkor nem fizetsz SZJA-t
 2. Már máshol kihasználod az SZJA kedvezményt, például a több gyermek utáni családi adókedvezménnyel*
 3. Ha a munkáltatód fizeti az önkéntes nyugdíjpénztáradat, arra nem jár a +20%
 4. Jelenleg nem fizetsz SZJA-t, mert pl. nem dolgozol

*Ha már most is igénybe veszel valamilyen adókedvezményt, az csökkenti az adódat. Viszont az összes visszaigénylés nem lehet több, mint amennyi adót fizetsz. Ezt úgy tudod kiszámolni, hogy megnézed, hogy a bérednek mekkora része az SZJA, – valamint egyéb adók, amik pl. a családi adókedvezménynél beszámítanak (7% egészségbizt. járulék, 10% nyugdíjjárulék) – és megnézed, hogy mennyi marad belőle a visszaigénylés után.

Bárkalkulátort találsz például itt.

Hogyan tudod visszaigényelni ezt a 20%-ot?

Ne felejtsd el, hogy nem automatikusan jár a nyugdíjcélú megtakarítások utáni kedvezmény. A pénzintézet igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásodban igényelheted vissza. Az adójóváírást az SZJA-bevallás benyújtását követő 30. napon utalja át az adóhatóság a nyugdíj megtakarítási számládra.

A visszajáró összeg tehát nem közvetlenül hozzád, hanem a számlavezetőhöz érkezik, amely jóváírja azt a megtakarítási számládon, így növelve a nyugdíjcélú megtakarításod összegét. Számokban kifejezve ez az adókedvezmény 15 évre, havi 30.000 forintos befizetésnél (30.000 Ft x 12 x 15 =) 1.080.000 Ft jóváírást jelent, plusz a hozamok.

Összességében azt mondhatjuk, hogy kb. 20%-kal több pénzt fogsz tudni összegyűjteni akkor, ha támogatott nyugdíj megtakarítási konstrukciót választasz. Mindenképpen használd ki ezt a lehetőséget, azonban arra figyelj, hogy számos megtakarítási konstrukció kínál adókedvezményt, de csak kevés az, amelyik igazán jó költségszerkezettel rendelkezik!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-16T21:38:12+00:00 május 13th, 2016|Nyugdíj|9 hozzászólás

9 hozzászólás

 1. Botond május 14, 2016 at 6:27 de. - Reply

  Az éves 280 0000 Ft-nyi adójóváírást nem 1 400 000 Ft-nyi befizetéssel érem el?

  • Szendrei Ádám május 14, 2016 at 6:56 de. - Reply

   De igen, ahogy mondod. Köszi!

 2. Manolin május 14, 2016 at 5:45 du. - Reply

  Az Osztalékból szabadon című könyvet olvastátok? http://osztalekportfolio.com/videos/OsztalekbolSzabadon_reszlet.pdf

  • Szendrei Ádám május 18, 2016 at 4:22 du. - Reply

   Nem olvastuk, majd belenézek.

  • Szendrei Ádám január 15, 2017 at 2:42 du. - Reply

   Olvastam, tetszik!

 3. imredani május 18, 2016 at 4:14 du. - Reply

  Tegyuk fel, hogy br. 300-at keresek. A belinkelt kalkulator alapjan a
  “Számított SZJA: 45.000 Ft” sort kell nezni?
  + Egészségbiztosítási járulék (7%): 21.000 Ft
  + Nyugdíjjárulék (10%): 30.000 Ft

  A fentiek osszege: 96 e Ft. Ebből jon le a “1 gyereknél Családi adókedvezmény: 10.000 Ft”, így marad osszesen 86 e Ft.
  Ha jol ertem, akkor ez a maximalis adokedvezmeny osszegem, amit ki tudok hasznalni egy honapban, de nalam mar a 280 e Ft jelenti a korlatot evente? Jól számoltam?

  86-(280/12)= 62 e Ft/ho, tehat boven ki tudom hasznalni akar az eves maximalis adokevvezmenyt?

  • Szendrei Ádám május 18, 2016 at 4:21 du. - Reply

   Szia,

   A nyugdíjra csak SZJA-ból lehet visszaigényelni, vagyis a te esetedben ez havi 45 ezer. A családi mehet a többiből. De így is bőven ki tudod használni a 280-at. Általában az a korlát inkább, illetve az éves befizetés.

 4. Sámson Margit június 5, 2016 at 10:23 de. - Reply

  Jól értem, hogy a családi kedvezményt igénybe vehetem a járulékból úgy, hogy közben a nyugdíjpénztári (és egészségpénztári?) megtakarítás utáni 20%-ot az adó terhére kérem? Lehet ezt visszamenőleg önrevízióval intézni?

  • Szendrei Ádám június 5, 2016 at 11:21 de. - Reply

   Igen. Azt, hogy visszamenőleg lehet-e nem tudom sajnos. Ha megpróbálod, szívesen látjuk a tapasztalataid.

Leave A Comment