7 lecke a pénzről a világ leggazdagabb embereitől

  • 7 lecke

Mindig is érdekelt, hogy mit csinálnak másképpen azok, akik saját erejükből váltak gazdaggá. A helyzet az, hogy a gazdagok sok dologban másként viselkednek, és nem csak képesek voltak felépíteni egy jelentős vagyont, de képesek azt fenntartani is.

Íme hét dolog, amit gazdag emberek mondtak a pénzről.

1. A pénz egyenlő szabadság

Kevin O’Leary, a sikeres kanadai üzletember egyszer azt mondta,  “Money equals freedom.” Ez valami olyan, amit a gazdagok szerintem mind észrevesznek. Amikor a pénzed már nem csak arra elég, hogy megvedd a szükséges élelmiszereket, és kifizesd a számlákat, akkor valami egészen más funkciója lesz.

Ha sok pénzed van, akkor sokkal több lehetőséged van azt tenni, amit szeretnél. Persze, a pénz nem minden, és nem lehet az egyetlen cél az életben, de egy eszköz lehet arra, hogy elérd a céljaidat.

Mondhatjuk például, hogy nem lehet egészséget venni, de amikor valaki megbetegszik, egyáltalán nem mindegy, hogy egy TB által fizetett hagyományos műtétre kell mennie – ahol fél évet kell várnia, mire megvizsgálják – vagy másnap mehet a magánklinikára, ahol tárt karokkal várják.

Ez egyébként nem is kerül olyan sokba, mint elsőre gondolnád, csak egy jó biztosítást kell keresni. Évi 2-300 ezer forintból soha többé nem kell a hétköznapi egészségüggyel foglalkoznod

2. Keresd a befektetési lehetőségeket minden nap

A gazdagok gondolnak a jövőre, és előre terveznek: célokat állítanak fel, és pénzügyi tervet készítenek.

A befektetések keresése nem azt jelenti, hogy minden nap nézegetni kell a befektetési alapjaidat, vagy a nyugdíj megtakarításod hozamát. Azt jelenti, hogy nyitottnak kell lenned az új ötletekre, tanulnod kell, hogy felismerd a szembejövő lehetőségeket.

Ehhez persze nem árt, ha van a bankszámládon néhány millió forint, nincsenek hiteleid, és úgy összességében rendben vagy pénzügyileg. Hiába látod a lehetőséget, ha nem teheted meg, hogy kihasználd.

Kezdj el vagyont felhalmozni ma, hogy egy év múlva tudj miből befektetni. A pénz pénzből lesz – tartja egy mondás.

3. Maradj távol a komplex befektetésektől

Képesnek kell lenned nemet mondani egy jól hangzó ajánlatra, ha úgy gondolod, nem értesz hozzá eléggé. Amikor jönnek a kérdések azzal kapcsolatban, hogy megéri-e borba, hajóba, aranyba, földbe, szén dioxid kreditekbe, floridai ingatlanba fektetni, mindig azt kérdezem: mit tudsz te ezekröl?

A válasz az, hogy kb. annyit, amennyit az ügynök (tanácsadó) egy óra alatt elmondott, meg ami a színes prospektusokban benne volt. Ezek a befektetések ennél sokkal bonyolultabbak, és teljesen feleslegesen vállalsz velük kockázatot. Évi pár százalék hozam reményében a teljes tőkédet vakon kockáztatod.

Ha nem érted, ne nyúlj hozzá! Amikor azt hiszed, hogy érted, keress ellentétes véleményeket, és értd meg azokat is. Sosincs tuti befektetés. Ezért írtam, hogy a befektetéshez tanulni kell.

A tanulás legjobb módja, ha kérdezel. Itt bármilyen kérdésedre választ kapsz.

4. Ha nem költesz, az olyan, mintha pénzt keresnél

Sok mindenre muszáj költeni, és sokszor az olcsóbb drágább, ha hanyag minőséget veszel. Néha jó érzés két kézzel szórni a pénzt és nem is szabad ketrecben élni, hogy a fogadhoz verj minden garast.

De lásd be, hogy sokkal könnyebb elkölteni valamire 30-40 ezer forintot, mint azt megkeresni. Amikor árakat hasonlítok össze az interneten mindig meglepődök, hogy mekkora különbséggel tudom megvenni ugyanazt a terméket egy kis kutatással. (Én kifejezetten élvezem, ha sikerül jó üzletet csinálnom.)

Amikor megveszel valamit, amire nincs igazán szükséged, gondolj arra, hogy mennyi ideig kell dolgoznod azért a valamiért és annak fenntartásáért. Ha megspórolsz egy vásárláson 20.000Ft-ot, az éppen olyan, mintha abban a pillanatban kerestél volna ennyi pénzt. Tedd félre, hadd gyarapodjon.

5. Fektess értékálló / értékteremtő dolgokba

A gazdagok a vagyonuk jelentős részét olyan dolgokra költik, amelyek megtartják értéküket. A kacatok, amelyekre a legtöbben költenek gyorsan elértéktelenednek. Ilyen szempontból rossz befektetés az autó, a ruha, a drága órák, stb.

Jó befektetések a kötvények, részvények, befektetési alapok, a vállalkozás, a tudás, az ingatlan, de még a bankbetét is. Továbbá minden hobbid, amivel értéket teremtesz, és előállítasz valamit.

6. Ne tegyél minden tojást egy kosárba

A profik sosem teszik fel minden pénzüket 1-2 értékpapírra. A befektetéseid megosztása már néhány milliós vagyon felett is kulcsfontosságú.

Egy jól diverzifikált portfólióban több típusú befektetés található, melyek csökkentik egymás kockázatait, és ezáltal stabilabb növekedést tesznek lehetővé.

Gondolj erre akkor is, amikor eszedbe jut, hogy át kellene váltanod a megtakarításod euróra, vagy dollárra. Ne tedd! Attól, hogy ez az elmúlt 1 évben jól hozott a döntésed a jelenben túl kockázatos lenne. Milliós megtakarításoknál a vagyon max. 10-20%-át érdemes devizában tartanod.

7. A vagyon még nem minden

Tudnod kell, hogy a pénz nem minden, és nem tudsz mindent megvenni pénzért: a szeretetet és a boldogságot nem a pénz jelenti, nem tudod pénzben mérni. Nem mindenki lesz boldog attól, hogy sok pénze lesz, és sokan a pénz hajhászásába, a másoknak való megfelelési kényszerükbe betegednek bele. Azért nem kell rosszul érezned magad, mert nem vagy benne a leggazdagabb 10%-ban. (Egyébként itt tudod lecsekkolni, hogy a világon mennyire számítasz gazdagnak)

Mindenkinek meg kell találnia azt a finom határvonalat, amíg hajlandó a szabad idejéből a pénz megszerzésére fordítani, és észre kell tudni venni azt, amikor már azért vagy boldogtalan, mert túlhajszolod magad. nem vagyunk egyformák: ha neked többet ér a családoddal kiülni a parkba és beszélgetni, mint egy divatos sportautóban furikázni a városban, akkor csak azért ne hajszold mások álmait, mert az a “menő”. Ahhoz, hogy értékes ember legyél, nem kell gazdagnak lenned.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:06+00:00 március 16th, 2016|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment