Az önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetése

  • önkéntes-megszuntetese

A nyugdíjpénztárak olyan intézmények, melyek célja, hogy takarékoskodhassunk nyugdíjas éveinkre. Pontosabban, életünk során, amíg dolgozunk, a fizetésünk egy részét a nyugdíjpénztáraknál helyezzük el, hogy idős korunkban a nyugdíjpénztár ezt az összeget visszaszolgáltassa számunkra, ezzel kedvezőbb életszínvonalat biztosítva öregkorunkra.

A magyar nyugdíjrendszer több jelentős változáson is átesett az elmúlt években, ezek közül cikkünkben igyekszünk tisztázni az egyik legfontosabbat, jobban bemutatni az önkéntes nyugdíjpénztárak működését és a tagság megszüntetésének feltételeit.

Mire szolgálnak az önkéntes nyugdíjpénztárak?

Mielőtt továbbmennénk, fontos leszögezni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak nem egyeznek meg az utóbbi években sokat emlegetett magánnyugdíjpénztárral. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében te választod ki, hogy melyik pénztárhoz és milyen feltételekkel, mekkora befizetésekkel szeretnél csatlakozni. Az idő közben államosított magánnyugdíjpénztár-rendszer esetében azonban a munkáltató köteles volt bejelentett béred 8%-át átutalni egy megadott számlaszámra.

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy olyan intézmény, ahol a tagok pénzt fektetnek be egy közös alapba. Fizethetsz te, vagy a munkáltatód, de utóbbi esetben nem jár a 20% adókedvezmény a befizetéseken felül. Azért alapítják ezeket az intézményeket, hogy összegyűjtsék a dolgozó lakosság pénzét, amit majd nyugdíj formájában utalnak vissza, miután a tag nyugdíjba vonul. Működésüket törvény szabályozza. Egyidejűleg több önkéntes nyugdíjpénztárhoz is betagosodhatunk. Azt, hogy mekkora összeget és milyen gyakran szeretnénk befizetni, mi magunk határozzuk meg.

Az önkéntes pénztárak összehasonlítása ebben a cikkben.

Hogyan szüntethetjük meg az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot?

Kifizetésre többféleképpen is sor kerülhet. Először is, több mint 10 éves tagság után lehetséges pénzfelvétel az önkéntes nyugdíjpénztárnál elhelyezett pénzből. A hozamokat adómentesen felvehetjük, de a tőke felvételének elég nagy adóvonzata van, így nem célszerű hozzányúlni egészen a 20. év végéig, vagy nyugdíjas korunkig.

Az önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetése akkor lehetséges, ha kifizette a tag számára a megtakarítását. Továbbá, ha az ügyfél a számláján lévő összeget az örököseire hagyja, akkor az utódok számára történik meg a kifizetés, majd az önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetésére kerül sor.

Ha nem élünk ezzel a lehetőséggel, akkor a pénzünk a számlánkon marad. Ebben az esetben, ha betöltünk egy meghatározott életévet (változó, de kb. az 53. életévet) és orvosi kezelésre szorulunk vagy munkaképtelenné válunk, akkor lehetőségünk van kifizetésre. Ha ilyen esetre nem kerül sor, akkor pedig a nyugdíjkorhatár elérésével jogosulunk a visszatérítésre. A kifizetést kérhetjük egy összegben, rendszeres havi részletekben, vagy alkalmazhatjuk ezeknek a módszereknek kombinációját.

Ha nem akarod felvenni az összegyűjtött pénzt, de nem akarsz többet befizetni az önkéntes nyugdíjpénztáradba, akkor a legegyszerűbb, ha nem fizetsz, de a számládat nem mondod fel. Ekkor jön képbe, hogy van egy minimális tagdíj, amit fizetni kell. Ez nem gond, mert akkor sincs semmi, ha nem fizeted, Ekkor a hozamokból levonhatják azt a költséget, amit a minimális tagdíj esetében levonhatnának, ami általában a tagdíjak 10%-a. Ez olcsóbb, mint más befektetési szolgáltatóknál a számlavezetés, így ezzel egyáltalán nem jársz rosszul.

Azt nem javaslom, hogy felhagyj – akár csak rövid időre is – a nyugdíjcélú megtakarítással, így csak akkor fejezd be a tagdíjfizetést, ha találtál jobb megoldást, mert mondjuk még 15-20 éved van nyugdíjig. Ezzel a kalkulátorral megtudhatod, mennyi pénzed gyűlik össze egy jó megtakarítási számlával:

Mit kell tudni az önkéntes pénztárakról?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak non-profit szervezetek, ami azt jelenti, hogy céljuk a költségeik fedezése, de ezen felül nem termelnek saját maguk számára nyereséget. A nyereséget a tagok számlájára utalják át. Mivel az önkéntes nyugdíjpénztárakat hivatalosan nem jogi személyként jegyzik be, nem is adókötelesek. Pontosabban, a megtakarított összeg abban az esetben adóköteles, ha a tagság első 10 évében történik kifizetés. Ezt követően a hozamok után kell “már csak” adózni, a 20. évig. (Ez nem javasolt, ha csak nincs óriási gond)

Az önkéntes nyugdíjpénztár nagyobb anyagi biztonságot nyújt a lakosok számára a nyugdíjas éveikre. Nem támaszkodhatunk csupán a munkaadónkra vagy az államra, hogy elegendő vagyont biztosítsanak időskorunkra. Erről nekünk kell gondoskodnunk. Az önkéntes nyugdíjpénztárak ennek egy megbízható módját képezik, pénzünk jó helyen van a kezükben, hiszen erre szakosodott intézmények kezelik a felhalmozott vagyont.

Ugyanakkor nem feltételen ez a a megtakarítási forma a legjobb mindenkinek. Vannak más adókedvezményt adó nyugdíj megtakarítások is. Érdemes mindet számításba venni. Ha szeretnél tájékozott döntést hozni, kérd ingyenes segítségünket:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:15+00:00 augusztus 17th, 2015|Nyugdíj|1 Comment

One Comment

  1. gzl augusztus 17, 2015 at 8:38 de. - Reply

    “Az önkéntes nyugdíjpénztárak ennek egy megbízható módját képezik, pénzünk jó helyen van a kezükben, hiszen erre szakosodott intézmények kezelik a felhalmozott vagyont.”
    Míg el nem lopják…

Leave A Comment