Hogyan fektess be apró összegeket?

A közhiedelemmel ellentétben a tőzsde nem csak a gazdag emberek játszótere. A befektetés az egyik legjobb módja annak, hogy bárki vagyonossá és pénzügyileg függetlenné váljon. Az apró összegek folyamatos befektetése lavina-effektust eredményez, ami azt jelenti, hogy a kis összegek lendülete és mennyisége folyamatosan nő, ami végül exponenciális növekedéshez vezet.

Hogy ezt elérd, elengedhetetlen, hogy megfelelő stratégiát válassz, melynek végrehajtása során türelmes, fegyelmezett és szorgalmas kell, hogy maradj. A következő tippek segíthetnek elindulni a kicsi, de okos beruházások útján.

Készülj fel a befektetésre

A tőzsdén való befektetés kockázatokkal jár, ezért fel kell készülnöd arra, hogy akár el is veszítheted a pénzed egy részét. Mielőtt beruháznál, mindig bizonyosodj meg arról, hogy az alapvető pénzügyi igényeid ki tudod majd elégíteni akkor is, ha elveszted a munkádat, vagy más katasztrofális eseményre kerül sor

Legalább 3-6 havi jövedelmed álljon készen egy takarékszámlán. Így, ha gyorsan kell pénzhez jutnod, nem kell eladnod a részvényeidet. Még a relatíve biztos részvények értéke is jelentősen ingadozhat, és mindig fennáll a valószínűsége annak is, hogy a részvényeid értéke a vételár alatt lesz abban a pillanatban, mikor sürgősen készpénzre lesz szükséged.

Gondoskodj a biztosításaidról. Mielőtt havi jövedelmed egy részét befektetésre szánnád, köss biztosítást a vagyonodra és az egészségedre is! Soha ne támaszkodj a befektetett pénzösszegre, ha a váratlan események fedezéséről van szó, hiszen a beruházások változékonyak. Például, ha 2008-ban befektetted volna a megtakarított pénzedet a tőkén, és 6 hónapig nem tudtál volna dolgozni betegség miatt, rákényszerültél volna, hogy eladd a részvényeidet, akár 50 százalékos veszteséggel, az akkori piaci krízis miatt.

Válaszd ki a megfelelő számlát

A befektetési igényeidtől függően különféle számlák léteznek, melyek megnyitását érdemes fontolóra venned. Mindegyik számla megfelelő eszköz lehet arra, hogy tárolja a befektetéseidet.

Fontos, hogy a lehető legalacsonyabb költség mellett próbálj meg befektetni. A nettó hozam = bruttó hozam – költségek. A nettó hozamodat tehát kétféleképpen tudod növelni: növeled a bruttó hozamot, vagy csökkented a költségeket. Amint arról már írtam, a kockázat és a hozam mindig kéz a kézben jár, azaz a bruttó hozamodat csak magasabb kockázatvállalással tudod növelni. A költségedet azonban büntetlenül tudod csökkenteni, ha összehasonlítod a befektetési szolgáltatókat.

Rendszeres megtakarításokat jellemzően havi 10 000 forinttól éri meg befektetni, egyösszegű befektetésnél pedig kb. 500 000 forinttól. Ennél kisebb összeg esetén magasak a fix költségek, ezért lényegesen magasabb kockázatot kell vállalnod a magasabb hozamért.

Forgasd vissza a hozamod

A bevétel-visszaforgatás stratégiája az, mikor a részvény (vagy más aktíva) bevételt generál az újra befektetett jövedelme alapján.

A fogalom legkönnyebben egy példán keresztül magyarázható meg: Tegyük fel, hogy 100 000 forintot fektetsz be egy részvénybe egy év alatt, és ez a részvény 5 százalék osztalékot fizet évente. Az év végén így 105 000 forintod lesz. A második évben a részvény szintén 5 százalék osztalékot fizet, de most már az 105 000 forint 5 százalékát. Ennek eredményeként a második évben már 5 250 forintot kapsz osztalék néven.

Idővel a kamatos kamat hatalmas növekedést eredményezhet. Ha egyszerűen a számlán hagyod az 100 000 forintot, 5 százalékos osztalék mellett, 40 év múlva már több mint 670 000 forintot fog érni. Ha minden évben beruházol még 100 000 forintot, 40 év múlva közel 13 000 000 forintod lesz. Ha a második évtől kezdve havonta beruházol még 50 000 forintot (évente 600 000), 40 év elteltével nem kevesebb, mint 73 000 000 forint lesz a számládon.

Tartsd szem előtt, hogy példánkban feltételeztük, hogy a részvény és az osztalék értéke változatlan marad az évek során. A valós életben valószínűleg növekedni vagy csökkenni fognak ezek az értékek, így lényegesen több vagy kevesebb pénzt eredményezve.

Lehetőségeidhez mérten érdemes elindítani valamilyen rendszeres megtakarítási programot. Fontos, hogy legyen vésztartalékod, és olyan megtakarításod is, ami a későbbi kiadásokra, nyugdíjadra van elkülönítve. Sokkal kevesebbe kerül befektetni és a hozamokból költeni, mint hitelt felvenni. Bánj bölcsen a pénzeddel, és inkább kérdezz tőlünk, mielőtt döntést hoznál.

2017-02-13T21:14:11+00:00 október 26th, 2015|Befektetés|0 Comments

Leave A Comment