Hogyan tűzz ki, és valósíts meg gazdagító pénzügyi célokat?

  • celok

Sokan úgy érzik, mintha csak úgy sodródnának az életben. Sokat dolgoznak, mégsem jutnak sehova, nincs meg az áttörés. A legfontosabb oka, amiért ők így éreznek, az az, hogy nem töltenek elég időt azzal, hogy elgondolkodjanak, mit is akarnak valójában az élettől. Nem tűztek ki maguk elé valós célokat. Elvégre is, ki vágna neki egy nagy utazásnak anélkül, hogy tudná az úti célt? Valószínűleg nem sokan!

A célok meghatározása egy rendkívül erőteljes folyamat, amely során végiggondolva az ideális jövőt, hatalmas motivációra lehet szert tenni, amitől ez az ideális kép valósággá válik.

Miért fontos, hogy legyenek pénzügyi céljaid?

Ha nem tudod hová mész, akkor elég kicsi az esélye, hogy jó helyre fogsz jutni, igaz? A célok kitűzésének folyamata segít Neked kiválasztani, hogy hová is szeretnél tartani az életben. Azáltal, hogy pontosan tudod, mit akarsz elérni, azt is meg fogod tudni mondani, hogy hova kell koncentrálnod az erőfeszítéseid. Szintén gyorsan ki tudod majd szűrni a zavaró tényezőket, amelyek könnyen tévútra vihetnek.

A legkiválóbb sportolók, sikeres üzletemberek és azok, akik jól teljesítenek, az élet minden területén használják a célok kitűzésének technikáját. A pontos, részletes megfogalmazása annak, mit is akarunk elérni, segít a hosszú távon a tervezésben és rövidtávon a motivációban. Emellett megkönnyíti az összpontosítást, az idő és erőforrások beosztását, így a többet hozhatsz ki az életéből, és a pénzügyeidből is.

Ha éles, világosan meghatározott, mérhető célokat tűzöl ki magad elé,hatalmas büszkeséggel fog eltölteni, mikor látod, hogy jó úton haladsz. Észre fogod venni a fejlődés folyamatát. A végtelennek tűnő göcsörtös út sima és átlátható lesz. Ez növeli a szakértelmed, a kompetenciád, önbecsülésed hiszen látni fogod az erőt, amivel képes vagy elérni azokat az álmokat, amelyeket megfogalmaztál. A célok kitűzése alapvetően óriási motivációt ad, ami akkor is utat tud mutatni, amikor mások feladják.

Hogyan állítsunk fel célokat?

Első lépésként határozz meg életre szóló, vagy nagyon hosszú időre szóló célokat, ez egy jó rálátást fog adni ahhoz, hogy a további részleteket meghatározd. Ilyenek például a karrier, pénzügyi, tanulmányi, családi, sport, szabadidős és a társadalmi tevékenységhez kapcsolódó célok. Ezek ténylegesen a TE céljaid legyenek, ne azok, amiket barátok, vagy szülők javasoltak. Fontosság szerint akár sorba is rendezheted őket, de mindenképpen válaszd ki azokat, amelyekre a legnagyobb hangsúlyt szeretnél fektetni.

Ezután ezeket az életre szóló célokat kezdd el feldarabolni, és egyre kisebb részcélokra lebontani. Csinálj éves, havi az után napi tervet, hogy mik azok a tevékenységek, amik szükségesek az egyes részcélok elérésére. Ez az elején lehet akár egy könyv elolvasása a témában, mely jobb rálátást ad a további teendőkre. Időnként vizsgáld felül a változásokat, tetszés szerint módosítsd a célokat.

Ez a pénzügyi tervezésben kifejezetten fontos. A befektetések megválasztása, azaz a hozamok növelése az adózás csökkentése és az állami támogatások (pl.: lakástakarék, nyugdíj megtakarítás) igénybevétele mind nem lehetséges, ha nem tudjuk, hogy mennyi időre, milyen célra takarékoskodunk. Ha valaki látja, hogy melyik pénzeket mire akarja majd felhasználni, akkor óriási előnyhöz jut, amit hosszú távon akár a vagyon dupláját is jelentheti.

A célok meghatározásának SMART módja

Amikor pénzügyi célokat kell meghatározni – de lehet szó bármilyen célról – mindig a SMART célok módszert szoktam alkalmazni. A SMART szó angolul okosat jelent, és ennek a szónak a segítségével emlékezhetünk arra az 5 fontos szempontra, amit minden célnál figyelemebe kell venni. Ha ezek közül csak egyet is kihagyunk, akkor a célunk nem lesz teljes értékű, mert nem fogalmazzuk meg elég pontosan.

(Azt ismered, hogy mi a különbség a célok és az álmok között? – A céloknak határideje van!)

Nos igen, és ezen felül még másik 4 nagyon fontos tulajdonsága. Nézzük ezeket:

  • (pecific) – Specifikus, vagyis pontosan körül írt.
  • (easurable) – Mérhető
  • (chievable) – megvAlósítható, ésszerű, elérhető
  • (elevant) – Releváns, vagyis témához tartozó
  • (ime-bound) – időTartamhoz köthető

Az a cél, hogy szeretnék egy házat, nem cél, maximum egy vágy. Meg kell határoznod, hogy pontosan milyet (S), mennyibe fog kerülni (M), hogyan tudod elérni (A), tényleg szeretnéd-e – és ezért hajlandó vagy áldozatokat hozni (R), és mikorra tudod megvalósítani (T). Ez maga a pénzügyi tervezés.

Ha ezeket a kérdéseket meg tudod válaszolni, akkor valami ilyesmit fogsz kapni:

“Szeretnék egy 10 millió forintos lakást Budapesten, 10 év múlva. Ezt úgy tudom elérni, ha nyitok két 10 éves, havi 20.000 Ft-os lakástakarék pénztárat, melyekből 10 év múlva állami támogatással együtt lesz 6,7 millió forintom, és ehhez felveszek 3,3 millió forint lakáshitelt további 10 évre, melynek törlesztője kb. 40.000 Ft / hó lesz. (amit tudok fizetni, hiszen a megtakarításba is havi 40 ezreket fizettem.)”

Ez cél kérem szépen! Mégis hányszor találkozok olyan ügyféllel, akinek ilyen célja van? Soha!

Jó, nem egyszerű a pénzügyi világ ezt megértem, de éppen ezért mondjuk mindig, hogy tessék tőlünk kérdezni: online, ingyen, kötöttség nélkül. Tedd fel a kérdésed és segítünk.

A célok meghatározásának 5 aranyszabálya a következő:

– Olyan célokat határozz meg, amelyek motiválnak, amelyeket el akarsz érni!

– a fentiek alapján SMART célokat fogalmazz meg

– Írd le a céljaid

– Készíts tervet, hogyan valósítod meg (fenti példa)

– Ragaszkodj a céljaidhoz!

Még valami, ha van gyermeked…

Miközben felállítod a saját célkitűzéseid, tedd meg ugyan ezt közösen gyermekeddel is. Az ilyen beszélgetések nagyon hasznosak és élvezni is fogjátok. Mindazonáltal segít jobban megismerni gyermeked vágyait, gondolkodását, és könnyebben fogod tudni motiválni őt is. Jó, ha a gyermek minél hamarabb hozzászokik saját céljai eltervezéséhez.Így ő is magabiztosabb lesz, látni fogja, hogy ha tesz valamiért, akkor annak előbb utóbb lesz eredménye. Felelősséget, kitartást tanul miközben rengeteg sikerélményt kap. Ez egyenes úton fogja elvezetni a felnőttkori sikereihez.

Szeretnél segítséget, hogyan tudod elérni pénzügyi céljaidat? A megfelelő pénzügyi termékeket mi ismerjük, így segítünk a célhoz vezető út pontos megtervezésében! Kérj időpontot az alábbi formmal és megmutatjuk ,hogyan érheted e, amit szeretnél.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:14+00:00 szeptember 4th, 2015|Pénzügyek|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Fehér György Márk szeptember 1, 2016 at 3:44 du. - Reply

    Nagyon szépen köszönöm a pénzügyi tanácsait, de el kell, hogy mondjam Önnek, hogy Én már jóval idősebb vagyok, mint hogy pénzügyi tervekkel foglalkozzam. De azért köszönöm.

  2. […] keresned. Ezért is tanácsoljuk, hogy mielőtt lakástakarékot kötsz, állítsd össze a pénzügyi céljaidat, és ha bármi kérdésed van, kérdezz minket […]

Leave A Comment