Hogyan vegyél / adj el állampapírt, hogy a legjobban járj?

  • állampapír vétel és eladás

Magyar állampapírt sokféleképpen lehet vásárolni, és eladni is, de nem mindegy melyik módszert választod. Eladásnál és vételnél is felmerülhetnek költségek, amelyeket másik szolgáltatónál megúszhatsz. Amint láthatod majd, eladásnál akár százezreket is nyerhetsz egy okos húzással.

Arról, hogy mi az állampapír, megéri-e venni, mennyire biztonságos, stb., arról itt írtam: Minden amit tudnod kell a magyar állampapírról.

Hogyan lehet állampapírt vásárolni?

Állampapírt több helyen is vásárolhatunk. Az állampapír vásárlásához egy értékpapírszámlára van szükségünk, ami hasonlóan működik, mint egy sima bankszámla, csak ezen értékpapírokat tartanak nyilván, mint amilyen az államkötvény is. Ha valamelyik brókercégnél van már értékpapírszámlád, akkor azon keresztül is tudsz venni állampapírokat, vagy bemehetsz az Államkincstárba, hogy ott nyiss egy értékpapírszámlát.

Sokan nem tudják elképzelni, miként működik az állampapírok vásárlása a hétköznapokban. Az Államkincstár belülről pont úgy néz ki, mint egy bankfiók. Sorszámot húzol, és az ügyintéző segít, amiben tud. Hogy lásd, nincs mitől félned, készítettem egy képet a központ belsejéről:

Állampapír vásárlása - Államkincstár

 

Nézzük, hogy melyik megoldással jársz jobban: brókercég, vagy Kincstár?

Állampapír vásárlása

*Vigyázz! Lehet, hogy a költségeket a kamatból, vagy egyéb módon vonják le.

Összességében azt mondhatjuk, hogy ha már van egy másik bróker cégnél értékpapírszámlád, akkor megérheti ott venni az állampapírt is, amennyiben nem számítanak fel érte semmilyen költséget, és a kamatokból sem vonnak el. Ebben az esetben ugyanis nem kell új számlát nyitnod, amivel egyszerűbb lesz az ügyintézés, és nem kell kétszer utalnod. (Egyszer a Kincstárba, egyszer vissza) A bankban lévő számláid között egyszerűen átvezetheted ezeket a pénzeket.

Még ebben az esetben is érdemes lehet azonban a Kincstárnál venni a papírokat, ha nem elég számodra a 20.000 EUR BEVA garancia, vagy fontos számodra, hogy minden típusú papírt el tudj érni. Az Államkincstárnál is létezik WEBKincstár, ami pontosan úgy működik, mint egy internetbank. Így online is tudsz ügyeket intézni, csak a számla megnyitásához kell bemenned – ami kisebb vidéki településeken utazási költséget is jelenthet.

Vigyázz, hogy ne feledkezz meg a kamatok újra befektetéséről: az állampapírok kamatait ugyanis (kivéve a Babakötvény) pénzben kapod meg, azok nem kerülnek újra befektetésre, így erre figyelni kell, hogy ne álljon a számlán a pénz kamatozás nélkül. Ez igaz akkor is, ha bróker cégnél veszed a papírt, csak ott talán kicsit nehezebb megfeledkezni róla.

Hogyan add el az állampapírod?

Normál esetben az állampapíroknak van egy piaci árfolyamuk, amelyik attól függ, hogy mikor, mennyit fog fizetni neked az az állampapír. Mivel piaci értéke van a papírnak, attól függ az értéke, hogy mások mennyit hajlandóak adni érte. Ez igazából főként a kamatkörnyezettől, és az általad megvásárolt állampapír kamatától függ.

(A kötvények kockázatáról már írtam, az állampapírról szóló cikkben. Ha te veszel egy papírt, ami 3% kamatot fizet 5 évig, de 2 év múlva már a bankok is 10% kamatot adnak, akkor senki sem fogja tőled megvenni a papírodat annyiért amennyiért vetted, hiszen jobban járna, ha a pénzt a bankba tenné.)

Alap esetben nem történik ilyen nagy változás, vagy változó kamatozású kötvényt veszel, és akkor a kamatod a kamatkörnyezettel együtt változik, és nincs ilyen kockázatod. Ekkor minél közelebb vagy a kamatfizetéshez, annál többet ér as papírod, hiszen aki megveszi, rövidebb idő alatt jut a kamatokhoz.

Nagyon leegyszerűsítve: Ha vettél egy papírt, és eltelik valamennyi idő, de te el akarod adni a lejárat előtt, akkor időarányosan megkapod a kamatokat is, hiszen pont annyival tudod drágábban eladni, mint amennyi idő eltelt a futamidőből. Szóval alapesetben nem veszítesz vele. Költségektől, kockázatoktól, és egyéb árazási sajátosságtól eltekintve, ha 3%-ot fizet egy évre egy papír, akkor fél év utáni eladáskor 1,5% kamattal számolhatsz.

Kivéve, ha nem: bizonyos papírokra plusz költséget kell fizetni lejárat előtti eladáskor.

Így spórolhatsz az eladáson 2%-ot

A változó kamatozású papírok (Bónusz és Prémium állampapírok) árfolyamából viszont a Kincstár 2% pontos büntetést von le, ha idő előtt akarod őket értékesíteni. Ezeket a papírokat ugyanis a Kincstárnál nincs lehetőséged más embereknek eladni, pedig nyilván lenne olyan, aki ennél többért is megvenné tőled.

UPDATE: 2017-től már csak 1% a büntetés, ha idő előtt adod el ezeket a papírokat! Ezért már nem feltétlen fogja megérni transzferálni.

Ez 1 millió forintnál még csak  20.000 Ft költséget jelent, de 10 millió forintnál már 200.000 Ft -ról beszélünk. Ekkor érdemes ezeket a papírokat az Államkincstártól eltranszferálni (átutalni) egy brókercéghez, akik szívesen segítenek majd vevőt találni a papírodra. (pl: Concorde).

Ekkor néhány költség felé fog merülni: nyitnod kell egy értékpapírszámlát a brókercégnél, amit 1-2 hónapig tartanod kell (ez kb. 1.000 Ft), valamint a transzfer díja is szintén 1.000 Ft.

Plusz a 0,3%-os max. 6.000 Ft-os utalási költség az államkincstárnál nagyon alacsony, ennél valószínűleg drágább lesz az új számládról elutalni a pénzt, de ez sem valószínű, hogy 10-20 ezer forintnál több lenne. Így összességében 10 millió forint esetén kb. 180 ezer forintot megspórolsz.

Láthatod, hogy egy viszonylag egyszerű dolog is, mint az állampapír vásárlása, rejthet magában apróságokat, amikre jó odafigyelni. Itt sincs olyan tanács, ami mindenkinek a legjobb lenne, de némi piacismerettel, és egy kis számolással hamar rájöhetünk, hogy akár jelentősen is jobban járhatunk egyik vagy másik megoldással.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-18T09:03:15+00:00 szeptember 18th, 2015|Befektetés|1 Comment

One Comment

  1. jfg szeptember 18, 2015 at 10:54 de. - Reply

    Ja és 1 milláig szabad befektetni 1-1 befektetési szolgáltatónál, mert az afeletti rész 10%-a elveszhet hála a Bszt.-nek (az értékpapírokat meg se veszik -> magyar részvénynél meg kell kérdezni a céget, mi van valójában(!) a részvénykönyvben. Érdemes 2016-ig várni a Keleres nevesített ügyfélszámlák bevezetéséig. De az is kijátszható…
    Külföldi részvénynél nehezebb kideríteni, hogy megvették-e.

Leave A Comment