Így gondolkozunk a pénzügyek terén

Egy friss amerikai kutatás szerint többségében három érzelem befolyásolja pénzügyi döntéseinket: a félelem, az elkötelezettség és a boldogság, ahogy azonban megvannak ezek előnyei, úgy a hátrányai is, ha túlzottan is ezekre hallgatunk. Olvasd el ezek hátterét, nézd meg, te vajon melyik csoportba tartozhatsz, és gondold át, hogy dönthetnél hatékonyabban pénzügyeidben!

A United Capital amerikai pénzügyi menedzsment cég legfrissebb kutatása szerint pénzügyeinkben általában három fontos érzelem alapján hozunk döntéseket. Ez a három érzelem nem más, mint a félelem, az elkötelezettség és a boldogság. Érdekes módon a többséget a félelmei befolyásolják legerőteljesebben egy-egy választásnál. Azért is fontos megismerned, te vajon hogyan hozod meg döntéseidet, hogy így fejleszthesd saját hibáidat, hiányaidat, hogy jobban kihasználhasd a kínálkozó lehetőségeket.

Jobb félni?

A cég kutatása szerint 48 százalékban a félelemé volt a vezető szerep a megkérdezetteknél a pénzügyi döntések meghozatalában. Azok, akiknél ez volt a fő szempont, jellemzően jobban felkészültek a váratlan helyzetekre, hiszen már előre igyekszenek latba vetni ezeket: számolnak a legrosszabbal, és próbálnak rá felkészülni. Éppen ezért ők általában nem nagyon költekeznek, sőt vonakodva adnak ki pénzt a kezükből.

Ez mind szép és jó, ugyanakkor, ha túlzásba esnek, akkor hajlamosak olyan sokáig rágódni egy-egy döntésen, hogy közben nagyon jó lehetőségektől esnek el. Ez a típus néha már csak arra fókuszál, hogy „mi mehet rosszul”, és gyakran túlértékelik a kockázat fokát. Ez a túlzott óvatoskodás a pénzügyekben ugyanúgy megbosszulja magát, mint ha fejetlenül beleugrunk mindenfélébe. Ha magadon is ezt látod, igyekezz figyelni rá, hogy ne dönts túlzott borúlátás vagy pesszimizmus alapján.

Jobb adni, mint…

28 százalékos súllyal esett latba az elkötelezettség a kutatásban. Ez alatt azt értjük, hogy sokan hajlamosak akár a saját érdekeiket is háttérbe szorítva olyan célokért áldozni vagyonukból, amelyeket jónak, fontosnak tartanak. Ők családtagjaikért, partnereikért, barátaikért is nagyvonalú áldozatokat képesek hozni.

Amellett azonban, hogy a másokkal való törődés, és a többiek érdekeinek szem előtt tartása fontos erény, nem szabad megfeledkezned saját céljaidról és szükségleteidről sem! Ez főleg manapság nagyon fontos, hiszen lehet, hogy ma jól élsz, és ezért adakozol is, de gondolj arra is, mi lesz veled 5-20-30 év múlva! Neked is gondoskodnod kell születendő gyermeked jövőjéről, no meg persze nyugdíjas éveidről is. Akárhogy is fáj, kénytelen vagy egy határt megtartani, mindenki felelős saját magáért.

A boldogság nyomában

Végül pedig 24 százalékos súlyt képviselt a válaszoknál a boldogság, az „élj a mának” szellemiség. Sokan vannak ugyanis, akik kevésbé törődnek mások, vagy akár saját maguk későbbi igényeivel, inkább a jelent igyekeznek maximálisan kihasználni. Ők jellemzően költekezőbbek a többieknél, optimistán állnak a jövőhöz mondván: „majd csak lesz valahogy”.

Nagyon jó érzés, ha így el tud lazulni az ember, ugyanakkor figyelni kell rá, hogy ne csússz át a felelőtlenség kategóriájába, hogy ne herdáld el már ma a jövődet. Ha ilyen típus vagy, mindenképp javasoljuk, hogy készíts legalább alapfokú pénzügyi tervet, hogy lásd, meddig nyújtózkodhatsz.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-09-24T10:26:30+00:00 szeptember 26th, 2016|Pénzügyek|1 Comment

One Comment

  1. […] hogy hagyod, hogy az érzelmeid vezéreljenek a befektetési döntéseidben. A befektetési döntéseidnek logikusnak kell lenniük és tényeken kell alapulniuk. Az érzelmek azonban rossz papírok kiválasztásához vezethetnek, […]

Leave A Comment