Lakáslízing vagy lakáshitel?

Lakást vennél és pénzre van szükséged? A lakáshitel mellett választhatsz lakáslízinget is, kérdés, hogy melyikkel jársz jobban. Összeszedtük, hogy mi a különbség a lakáshitel és a lakáslízing között, és megmutatjuk az előnyöket hátrányokat is!

A lakásfinanszírozás legelterjedtebb formája a lakáshitel, azonban elérhető e mellett a lakáslízing. Ezt a pénzügyi terméket nagy homály fedi, keveset hallunk róla, és sokan nem teljesen értik, mi a különbség a lakáshitel és a lakáslízing között.

Mi az a lakáslízing?

Szakszerűen megfogalmazva az, amikor a lízingbeadó a tulajdonjogot a lízingbevevő megbízásából teszi magáévá, azért, hogy az ingatlant a lízingbevevő birtokába és használatába adja a szerződésben meghatározott időintervallumra.

A szereplői is kicsit különbözőbbek, mint a hitelnél. Itt is van egy eladó, aki egyezik azzal, aki a hitelnél is az eladó. A vevő viszont átalakul lízingbevevővé, és ezzel együtt a bank helyét is a lízingtársaság veszi át, úgy, mint lízingbeadó.

lakashitel-es-lakaslizing-folyamata

Tehát ennél a lakásvásárlási – eladási formánál az eladó nem a vevőnek, hanem a lízingbeadónak adja el az ingatlanát. A lízingbevevő tulajdonába majd csak szerződésben leírt futamidő végén, az esetleges maradványértékeket megfizetve kerül.

A lakáslízingnek 3 formája van

 1. Nyílt végű: a futamidő végén a lízingbevevő eldöntheti, hogy a maradványértékek megfizetésével ő vagy más szerzi meg a tulajdonjogot
 2. Zárt végű: csak a lízingbevevőnek van lehetősége megszerezni a tulajdonjogot
 3. Visszlízing: a lízingbevevő hitelkiváltási, vagy bármilyen más célból eladja az ingatlanát a lízingcégnek, majd ugyanettől lízingbeveszi.

Általában felmerül az a kérdés, hogy bérbe lehet-e adni a lízingelt ingatlant. A válasz, hogy igen, de csak a lízingbeadó hozzájárulásával. Gyakran szoktak ilyen módon ingatlanhoz jutni azok is, aki kifejezetten befektetési céllal szeretnének egy ingatlant.

Mi a különbség a lakáshitel és a lakáslízing között?

Amiről már feljebb is olvashattál, az a maradványérték. Lakáshitelnél ilyen, hogy maradványérték nem létezik. Alapvetően ezt a lízingtársaságok határozzák meg egyoldalúan, hogy szeretnének e maradványértéket meghatározni. Ez arra jó, hogy a kezdő törlesztő részleteket minél alacsonyabbra tudják lenyomni, így vonzóbbá tenni az emberek számára az ilyen fajta lakásvásárlást.

De vigyázz! Épen ezért nem jó összehasonlítási alap a kezdő törlesztő, hiszen a lízing esetén a szerződés lejártakor a felvett összeg  5-10-15%-át egy összegben kell visszafizetned.

(Mind a lakáshitel, mind a lakáslízing sokkal bonyolultabb folyamat, mint elsőre gondolnád és számtalan apró buktató van a folyamatban. Mielőtt belevágsz írd meg nekünk, hogy mit szeretnél, és kézen fogunk, hogy minden simán menjen!)

A tulajdonszerzés ideje között is eltérések vannak. A lízingszerződésnél a lízingbevevő csak a futamidő leteltével tudhatja saját tulajdonában az ingatlant, míg a hitelnél nem így van.

A lízingszerződésnél lehetőség van a magasabb finanszírozási hányadra is, amit természetesen nem feltétlenül használnak ki a lízingbeadók. Ez pontosan azt jelenti, hogy a jogszabály szerint 5%-ponttal magasabb arányban terhelhető a deviza finanszírozású ingatlan.

Ha már a devizánál tartunk… Lakáslízingnél még mindig elérhetőek a deviza alapú ajánlatok. Ez a hiteleknél már nem igaz, mivel 2010 nyarától tilos deviza alapon jelzálogjogot bejegyezni magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra. Viszont, ha lízingeled a lakást, akkor az a lízingtársaság tulajdonában van, tehát lehet.

Az is egy fontos szempont lehet, hogy a lízingszerződésnél nincsenek életkori felső korlátok, tehát több személy számára elérhető lehet így egy új lakás.

Előnye még az ingatlanlízingnek, hogy ha lakást vásárolsz, akkor a vételár részét képező ÁFA-t kamatmentesen részletben is fizetheted.

A hitellel ellentétben a lízingnél kettős illetékfizetés áll fenn. Ezt úgy kell elképzelni, hogy mivel a lízingbeadó vásárolja meg a lakást, ezért neki kell kifizetni az illetéket. Hozzá kell tenni, hogy a 4% helyett kedvezményes 2%-ot fizet. Viszont azért kettős, mivel a végső tulajdonosnak is ezt meg kell fizetnie a tulajdonszerzés után.

Lássunk egy konkrét példát

Lakáslízing 10 éves futamidővel, 15 millió Forint értékű új lakás vásárlására, 10 millió forint önerővel az OTP Banknál:

 • törlesztőrészlet az 1. hónapban: 47 848 Ft
 • törlesztőrészlet a 2. hónapban: 47 901 Ft
 • törlesztőrészlet a 60. hónapban: 49 589 Ft
 • a lízing igénylés induló költsége: 30 000 Ft
 • az illeték mértéke: 0 Ft

Lakáshitel esetén a paraméterek egyezőek:

 • Fix10 lakáshitel:
  • induló havi törlesztő részlet: 57 500 Ft
  • kamat: 6,69%
  • THM: 7,20%
 • Lakáshitel változó kamattal:
  • induló havi törlesztő részlet: 53 204 Ft
  • kamat: 5,07%
  • THM: 5,40%

Amint láthatod a lakáslízing költsége kezdetben alacsonyabb, ahogy azt várni lehetett. Mégis általában elmondható, hogy az átlagember jobban jár ha a sima lakáshitelt választja.

Ha lakáshitelen, vagy lízingen gondolkodsz, szívesen segítünk megtalálni a számodra legjobb megoldást.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:01+00:00 október 22nd, 2016|Lakáshitel és kölcsönök, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment