Lakástakarékpénztár – hogy működik, hogyan válassz?

Akár jól utánanéztél már, akár csak most ismered meg egyáltalán, a lakástakarék-pénztárnál mindig megéri figyelni az új információkat, hogy a lehető legjobban használhasd ki az ilyen lehetőségeket.

Tudtad például, hogy Magyarországon 4 lakástakarék is működik? Vagy tudod például, hogy neked a hiteles vagy hitel nélküli konstrukció érné meg jobban? Segítünk, hogy válassz az elérhető lakástakarékok közül!

Az utóbbi évek egyik slágerbefektetése a lakástakarékpénztár. Ez sokszor már az ember könyökén jön ki, annyit emlegetik, de a tapasztalat szerint sokszor mégsem tudunk erről eleget ahhoz, hogy tényleg optimálisan tudjuk kihasználni. Lássuk, mire kell figyelned!

Hogyan működik?

A lakástakarék lényege, nevéből láthatóan, hogy egy rendszeres befizetéssel igyekszel megtakarítani minél nagyobb összeget lakáscélú terveid megvalósítására. Egészen pontosan annyit kell tenned, hogy havonta befizetsz egy választott összeget.

Ezt a havi összeget minimum 4, maximum 10 évig fizeted a számlára. A biznisz számodra az, hogy a felhalmozott pénz után az állam 30 százalék támogatást, vagyis majdnem egyharmadot ad a megtakarításodhoz. Ráadásul egy 10 százalék körüli plusz hozammal is számolhatsz.

Az állami támogatás maximum 72 ezer forint lehet évente, ehhez neked havi 20 ezer, összesen évi 240 ezer forintot kell befizetned. A futamidő lejártakor ingatlanvásárlásra, -bővítésre, -beépítésre és -felújításra is fordíthatod a pénzt.

Amit azonban ritkábban vesznek figyelembe az érdeklődők, hogy akár a korábbi lakáshiteled törlesztését is fizetheted a lakástakarékból, tehát akár korábbi ingatlancélod megvalósítását is fizetheted LTP-vel.

Így válassz!

Magyarországon a legtöbben 2 lakástakarékot ismernek, a Fundamentát és az OTP-t. Pedig másik két szolgáltatónál is elérhető ez a szolgáltatás, és bizony érdemes is ezeket is megnézni. Ezek az Erste és az Aegon. Mindenképp érdemes mind a négy szolgáltatónál megnézni az aktuális kondíciókat, mert könnyen lehet, hogy nem a legismertebb szereplőnél találkozol a legjobb feltételekkel, ez egyénenként és időben is változó.

Abban, hogy melyik szolgáltatót válaszd, az első fontos kérdés, hogy van-e, illetve mekkora a számlanyitási díj. Ez a díj ugyanis akár 80 ezer forintra is rúghat, ha 10 évre kötöd, miközben a pénzintézetek időről időre hirdetnek olyan akciót, amelynek során akár ingyen is belevághatsz a lakástakarékba.

Az ilyen akciók gyakran feltételhez kötöttek, például annak a banknak az ügyfelei vehetik csak igénybe, vagy kell rendelkezned már egy lakástakarék-megtakarítással.

A másik nagyon fontos tényező, az EBKM, illetve a THM. Legtöbben csak az EBKM alapján választanak, vagyis hogy összesen mennyi hozamot ígérnek az egyes konstrukciók, és a legtöbbet hozót választják. Mások a THM szerint döntenek, tehát azokat a megoldásokat keresik, amelyek a legkedvezőbb feltételek mellett egészítik ki kölcsönnel a megtakarításukat. A kettőt azonban együtt kell vizsgálni.

Az EBKM nem minden!

Ahogy látod, az EBKM egy fontos, de nem mindent eláruló mutatószám. Ugyanis bár ugyanúgy kellene számolni ennek értékét minden esetben, a valóságban mégis vannak eltérések. Az EBKM mértéke ugyanis nagyon erősen függ a futamidő hosszától: minél hosszabb időre kötöd az LTP-t, annál kisebb az EBKM.

Lássunk egy példát, amikor „A” és „B” tesztalanyaink havi 20 ezer forintot tesznek be, egyikük 4, másikuk pedig 10 évre.

 „A” – 4 évre„B” – 10 évre
OTP, számlanyitási díj nélkülEBKM: 12,36%EBKM: 4,87
OTP, csökkentett számlanyitási díjjalEBKM: 11,06
Erste, számlanyitási díj nélkülEBKM:11,47
ErsteEBKM: 11,21EBKM: 5,44
FundamentaEBKM: 10,56EBKM: 6.96
AegonEBKM: 10,53EBKM: 4,98

 

Látható tehát, hogy bár ugyanúgy jár a 30 százalékos állami támogatás, sőt forintálisan több támogatásra  teszel szert a hosszabb futamidő alatt, csak az EBKM alapján biztos a gyorsabb megoldás mellett döntenél.

Felvennél hitelt is?

Hiteles vagy nem hiteles konstrukció? Fontos kérdés. Alapvetően azt kell eldöntened, hogy a futamidő lejártakor elég lesz-e a takarékban összespórolt pénz és a mellé járó támogatás, no meg persze a saját többi forrásod, vagy hitelre is szükséged lesz terveid megvalósításához.

Utóbbinál általában érdemes a hiteles konstrukciót választani, mivel az LTP-hez jellemzően kedvező kamatozású hitelt kaphatsz. A hitelezési piac mai állapotát nézve most kisebb a különbség, akár a normál piaci hitellel jobban is járhatsz, azonban ahogy a bankszektor is magára talál a válság után, ez várhatóan ismét az LTP-hitel felé billenti majd a mérleget.

Arra azonban mindenképp vigyázz, hogy ne azért válassz hitellel járó LTP-t, mert ahhoz akció jár. Ilyenkor ugyanis bár olcsóbban vághatsz bele a megtakarításba, a futamidő végén mégis kevesebb hozamra teszel szert, azaz kevesebb pénzzel jössz ki a dologból, mint számoltad. 4 évre számolva ez így néz ki:

SzolgáltatóTeljes megtakarítás (Ft)/futamidőFelvehető kölcsön (Ft)EBKMTHMTörlesztő/futamidő
OTP1 172 354 / 45 hónap1 327 64611,06%8,90%26 000 / 60 hónap
Erste1 287 564 / 48 hónap1 512 43611,21%7,48%29 174 / 60 hónap
Fundamenta1 301 843 / 49 hónap1 918 15710,56%6,21%38 511 / 57 hónap
Aegon1 172 386 / 45 hónap1 427 61410,53%6,19%27 269 / 60 hónap

 

Ha tehát hiteles LTP-t vennél fel, kérdezz minket, hogy mire kell figyelned, hol jársz legjobban, és mire számíthatsz valójában az akciók és hitelkamatok közepette a futamidő végén 4-10 év múlva! Írj online, vagy kérdezz tőlünk személyesen, megtaláljuk a rád szabott megoldást.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:03+00:00 július 21st, 2016|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment