Minden idők TOP 17 pénzügyi idézete

 • pénzügyi idézet

Ha szóba kerül a befektetések világa, leggyakrabban három szó jut az emberek eszébe: hozam, bonyolult és kockázatos, A hétköznapi emberek számtalan kérdést tudnánk feltenni a befektetésekkel kapcsolatban. Éppen ezért jó néha áttekinteni, milyen befektetési bölcsességeket hagytak ránk a szakértők az évek során.

Az idézetek egészen Ben Franklinig nyúlnak vissza, némelyikük viszont olyan modern szakemberektől származik, mint Dave Ramsey vagy Warren Buffett. Habár a piac változó, a jó befektetési tanácsok időtlenek.

Nézzük is a TOP 17 idézetet. (A cikk végén kommentben add hozzá a saját kedvencedet!)

1. “A tudásba való befektetés mindig a legnagyobb hozamot fizeti.” – Benjamin Franklin

Ha a befektetésekről van szó, semmi sem kifizetődőbb, mint a tanulás és az önfejlesztés. Végezd el a szükséges kutatásokat, tanulmányokat és elemzéseket, mielőtt bármilyen befektetési döntést hoznál. Gondolj bele: egy könyv megvásárlása pár ezer forint, de egy jó döntéssel, ötlettel akár milliókat is nyerhetsz!

2. „A mélypontok a befektetési világban nem mindig érnek véget egy négyéves hullámvölgy elmúltával, van mikor csak 10 vagy 15 éves hullámvölgyek után végződnek.” – Jim Rogers

Habár a 10-15 éves mélypontok nem gyakoriak, mégis előfordulnak olykor. Ne szégyellj az árral szembemenni és befektetni a hullámvölgyek ideje alatt; a merész lépésnek köszönhetően meggazdagodhatsz – de a gatyád is rámehet. Tartsd szem előtt az első idézetet, és olyan iparágba fektesd a pénzed, melyet alaposan kitanulmányoztál. Ez után készülj fel rá, hogy a beruházásod esetleg még mélyebbre fog süllyedni, mielőtt fordul a kocka és elkezd kifizetődni.

3. „Elmondom, hogy gazdagodj meg: Zárd be az ajtókat. Légy félénk, mikor mindenki kapzsi, légy kapzsi, mikor mindenki fél.” – Warren Buffett

Állj készen arra, hogy befektess a zuhanó piacba, és hogy kiszállj a szárnyaló piacból. A legtöbben pont fordítva csinálják, ezért van az, hogy az átlag ember bukik a spekulációval, és jobban jár, ha nem csinál semmit, csak passzívan tartja a befektetéseit. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mikor mutatnak egy grafikont, ami töretlenül emelkedik, akkor ne gondold, hogy itt az ideje beszállni.

Pénzügyi idézetek

Warren Edward Buffett amerikai részvénybefektető és üzletember, 2006 júniusi bejelentése alapján a világ valaha volt egyik legnagyobb jótékonysági adományozója. Befektetéseivel hatalmas vagyont halmozott fel – 2006-ban a Forbes magazin Bill Gates után a világ második leggazdagabb embereként tartotta számon – és ezzel kiérdemelte az „omahai bölcs” becenevet. Befektetési társasága a Berkshire Hathaway, amelyben a részvények több mint 38%-át birtokolja; vagyonát 2006. június végén 44 milliárd dollárra becsülték.

4. „A tőzsde tele van olyan személyekkel, akik ismerik mindennek az árát, de nem ismerik semminek az értékét.” – Philip Fisher

Még egy bizonyíték arra, hogy a befektetés tanulás és kutatás nélkül könnyen megbánható befektetési döntésekhez vezet. A kutatás sokkal fontosabb, mint a közvélemény vakon való követése.

5. „A befektetésben ami kényelmes, az ritkán jövedelmező.” – Robert Arnott

A legkényelmesebb otthon ülni és várni, hogy egy “tanácsadó” megmondja, mit kell tenned. Ha nem képzed magad pénzügyekben, akkor nem fogod érteni, hogy mit csinál a tanácsadód, és tudod: “Buta ember és a pénze, hamar elválnak egymástól!”.

Időnként ki kell lépned a komfortzónádból, hogy rátalálj a megfelelő befektetésre. Ismerd a komfortzónád határait és apránként lépegess túl rajta. Legalább annyira kell ismerned magadat is, mint a piacot. Képes vagy játékban maradni, miközben mindenki más igyekszik elhagyni a süllyedő hajót? Ki tudsz szállni az évszázad legnagyobb versenyéből? Tudnod kell, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó elviselni, és aszerint befektetni.

6. „Hány milliomost ismersz, akik egy takarékbetét-számlába való befektetésnek köszönhetően gazdagodtak meg? Zárom beszédem.” – Robert G. Allen

Habár a bankbetétbe való befektetés viszonylag kockázatmentes, a haszon is minimális lesz, az alacsony kamatok miatt. Mégse mondj le a betétekről teljesen, hiszen ez egy biztos hely a vésztartalékaidnak, a piaci befektetésekkel ellentétben.

7. „Fektess magadba. A karriered a jóléted hajtóműve.” – Paul Clitheroe

Mindannyian jólétre vágyunk, de hogyan érjük el? Minden a sikeres karrierrel kezdődik, mely a képességeiden és tehetségeiden alapszik. Fektess magadba az iskoláztatáson, könyveken és minőséges munkahelyen keresztül, ezáltal minőségien fejlesztheted képességeidet. Ismerd fel a tehetségeidet, és találj rá módot, hogy jövedelem-generáló eszközzé változtasd őket. Ha így teszel, a karriered valóban a „jóléted hajtóműve” lesz.

Ehhez kezdésként határozz meg célokat, majd készíts pénzügyi tervet.

8. „Időről időre, a piac valami lélegzetelállító ostobaságot csinál.” – Jim Cramer

A befektetésben nincsenek biztos dolgok; mindennek megvan a maga rizikója. Készülj fel a viszontagságokra.

9. „A befektetőnek mindig befektetőként, és nem spekulánsként kell viselkednie.” – Ben Graham

Te egy befektető vagy, nem pedig jövendőmondó. Döntéseid alapuljanak valós tényeken és elemzéseken, a rizikós, spekulatív előrejelzések helyett.

10. „Végeredményben nem az számít, mennyi pénzt keresünk, hanem, hogy mennyit tartunk meg, és, hogy az a pénz milyen keményen és hány generáción keresztül dolgozik nekünk.” – Robert Kiyosaki

Ha harmincévesen milliomos vagy, de a negyvenes éveidre már csődbe mész, nem értél el semmit. Növeld és védd meg a befektetési portfóliódat, figyelmesen variálva azt, és azt veszed majd észre, hogy ezzel sok jövendőbeli generációnak biztosítottál tőkét.

11. „Tudd, mit birtokolsz, és tudd, miért birtokolod.” – Peter Lynch

Végezd el a házi feladatod, mielőtt meghoznád a döntésedet. Ha már egyszer döntöttél, időnként értékeld újra a portfóliódat. Az, ami bölcs befektetés ma, nem biztos, hogy bölcs befektetés lesz a jövőben is. Persze vannak időtálló portfólió elképzelések is: sokszor a legegyszerűbb megoldások a legjövedelmezőbbek. A lényeg, hogy értsd azt, amit csinálsz, és legyél tisztában annak várható kimeneteleivel.

12. „Az anyagi nyugalom nem a vagyonszerzésen alapszik. Meg kell tanulni kevesebből élni, mint amennyit meg tudunk teremteni, hogy legyen pénzünk befektetni. Nem győzhetsz, amíg ezt nem tanulod meg.” – Dave Ramsey

Ha mérsékelten költesz, biztosíthatod a nyugdíjadat, gyermekeid jövőjét, és biztonságban élhetsz. Ha nincs legalább hat havi megélhetésednek elegendő megtakarításod, akkor először olvasd el ezt a cikket: Így érhetsz el anyagi biztonságot.

13. „A befektetés inkább a festék száradásának és a fű növésének figyeléséhez kellene, hogy hasonlítson. Ha izgalomra vágysz, fogj 800 dollárt és menj el Las Vegasba.” – Paul Samuelson

Ha azt hiszed, a befektetés hazárdjáték, akkor valamit rosszul csinálsz. A munkához tervezésre és türelemre van szükség. Ne szerencsejátékként tekints a befektetéseidre, hanem úgy, mint magvakra, melyeket elvetsz. Ne légy türelmetlen, mert a türelmetlenség kapzsiságot szül, a kapzsiság pedig vakságot. Nincsenek csoda befektetések, és havi 10 ezer forintból nem lesz milliós nyugdíjad.

14. „Nem fizetek előre. Ehelyett inkább befektetek, és hagyom, hogy a befektetések gondoskodjanak a fedezetről.” – Dave Ramsey

Mi a tökéletes válasz a következő kérdésre: „Fizessem ki a ________ (töltsd ki), vagy fektessek be a nyugdíjas évekre?” Vegyünk egy 30%-os kamatlábbal bíró hitelkártyát, ha nem egyenlítjük ki időben a rajta lévő tartozást, hamar pénztemetővé válhat. Fizesd ki a tartozást, ha magas a kamatláb, ha alacsony, inkább fektess be.

A legjobb befektetés, ha először a hiteleidet fizeted vissza!

15. „A legveszélyesebb szavak a befektetések világában: ezúttal másként lesz” – Sir John Templeton

Kövesd a piaci trendeket és előzményeket. Ne töprengj azon, hogy ezúttal másképp fognak-e történni a dolgok. Például, egy meghatározott tőke- vagy kötvényalapba való befektetés előtt annak öt éves, és semmivel sem rövidebb teljesítményét érdemes figyelembe venni.

16. „Most valaki azért ül a fa árnyékában, mert valaki más 20 évvel ezelőtt ültetett egy fát.” – Warren Buffett

Gondolkodj hosszú távon: a magas hozamú befektetések legtöbbször kockázatosak, így nem szabad rövid távon ilyen befektetést választani. (pl.: kereskedés részvényekkel) Ha azonban csak rövid távon látsz előre, akkor elveszített azt a hozamot, amik mások a jó tervezésnek köszönhetően realizálnak. Ha mindig félsz az elköteleződéstől, és csak 1-2 éves távban gondolkodsz, akkor valójában sokkal többet kockáztatsz, – és buksz is – mint az, aki képes előre tervezni.

17. „Lesznek recessziós időszakok és hanyatlások a tőzsdén. Ha nem tudod megérteni, hogy erre sor fog kerülni, nem állsz készen, és nem fogsz jól teljesíteni a piacon.” – Peter Lynch

A recessziós időszakokban és a hanyatlások idején meg kell tartanod a tervezett irányt. A gazdasági folyamatok ciklusosak, és a piac helyre fog állni. Legyél te is része a felvirágzásának. Ne stresszelj. Ha nem bírod ki a veszteséget, amit elszenvedtél, akkor rosszul választottál befektetést, és spekuláltál, ahelyett, hogy stratégiában gondolkodtál volna.

Összegzés:

Amint látod a legtöbb bölcsesség lényege, hogy tanulj, olvass, és tudd, hogy mit miért csinálsz, és mekkora kockázatot vállalsz! A befektetések világa nehéz és hideg lehet, de ha alapos kutatást végzel, és mindig előre tekintesz, jó esélyeid vannak a hosszú távú sikerre. Gondolj vissza ezekre az idézetekre, ha bizonytalannak vagy összezavarodottnak érzed magad a befektetések világában.

Hogyan illenek az idézetek a Te tapasztalataidra? Van olyan kedvenc idézeted, melyet hozzáadnál a listánkhoz?

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:14+00:00 szeptember 16th, 2015|Befektetés, Pénzügyek|2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Gábor október 1, 2015 at 12:37 du. - Reply

  Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

  Ne vedd meg azt, amire nincs szükséged, mert holnap azt kell eladnod, amire szükséged lett volna.

  • Szendrei Ádám október 1, 2015 at 12:39 du. - Reply

   Nagyon jók! 🙂

Leave A Comment