Sok szülő megbánta a babakötvényt

Az új babakötvény bevezetésekor az Államkincstár óriási kampányt indított a babakötvény népszerűsítése érdekében, de sokan nem gondoltak bele, hogy a csökkenő infláció miatt a kötvény hozama gyorsan alacsonyabb szinteken fog megpihenni. A kezdeti 8,7%-os hozam helyett ma már csak 3%-ot kapnak a megtakarító szülők.

A babakötvény egy 19 éves futamidejű államkötvény, amit 2013 december óta már csak az Államkincstárnál nyitható Start-számlára lehet vásárolni. Az erre a számlára befizetett összegekre éves szintem maximum 6.000 Ft állami támogatás jár. A kezdeti magas hozam nagyon sokakat csábított: a 2014 első 5 hónapjában már 17 600 db Start-számlát nyitottak a szülők.  Ez havonta 3520 db, míg ebben a hónapban már alig 1088 db új Start-számla nyílt, miközben több gyermek született.

Fontos megjegyezni, hogy még mindig vannak, akik bankoknál vezetik a Start-számlát, mert még 2013 előtt nyitották meg a gyermeküknek a megtakarítást. Ezek a számlák nem csak, hogy még rosszabbul kamatoznak, de az infláció emelkedésével ezek nem termelnek majd reálhozamot.  Ha a babakötvényetek nem az Államkincstárnál van, akkor vigyétek át oda. Ennek a menete, hogy az Államkincstárnál kell egy ígérvényt kérni, és ezt bevinni a mostani szolgáltatóhoz. Ekkor a mostani Start-számla megszűnik és annak állománya átkerül a Kincstárhoz. Ügyfélszolgálati lista itt.

Válassz hozzád illő megtakarítást

Ennek ellenére a felelősségteljesen gondolkodó szülők körében még mindig egy igen népszerű gyermek megtakarításról van szó, hiszen a babakötvény egy alacsony befizetésekkel is elindítható, biztonságos előtakarékosság. Ugyanakkor a hozam és a kockázat mindig kéz a kézben jár: alacsony kockázat mellett csak alacsony hozamot lehet elérni. Éppen ezért kell tisztában lennünk saját kockázatvállalási hajlandóságunkkal és célszerű megbízható szakembert keresni a gyermekcélú megtakarításunk kiválasztásához.

Egy számodra “túl biztonságos” befektetéssel ugyanis feleslegesen fosztod meg magadat – vagy gyermekedet – a magasabb hozamoktól. Főleg igaz ez hosszú távon. Hosszabb idő alatt ugyanis többet számít a hozam a kamatos kamat miatt, valamint kevésbé rizikósak a kockázatos befektetések. Így van egy határ, amikor már nem éri meg a babakötvény adta biztonság. (Ez a határ személyenként eltérhet.)

Mellesleg a babakötvényről nem tudhatod, hogy mennyi hozamot fog hozni a későbbiekben. A babakötvény hozamát pénzügyi portálok hosszútávon általában olyan 5% körülire becsülik, miközben egy kockázatos portfólióval akár két számjegyű hozamot is el lehet érni. Persze az sem garantált, így azt szoktuk javasolni, hogy ilyen esetekben se számolj többel, mint 8%-os éves hozam.

A szülők nem befektetési szakemberek

Sok szülő tudja magáról, hogy nem ért a pénzügyekhez, mégsem fordul szakemberhez, aki pedig így tesz, gyakran nem tudja, mi alapján válasszon tanácsadót. Mindkettő esetben nagyon óvatosnak kell lenni. Nem feltétlen rossz befektetés a babakötvény, csak tisztában kell lenni vele, hogy mit vállalunk a garantált hozamért cserébe. Egyáltalán, mitől függ a hozama?

A babakötvény egy úgynevezett változó kamatozású kötvény, amely kamata áll egy bázis kamatból, és egy kamatprémiumból. A kamatbázis megegyezik a kamat megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex százalékos mértékével, kiegészítve azzal, hogy amennyiben ez az érték negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő. Vagyis, a bázis itt a KSH által mért infláció. Erre fizetnek +3% pont kamatprémiumot. A hozam tehát egyenlő az infláció + 3% -kal, de min. 3%.

Mivel az infláció tavaly negatív volt, ezért most 3% a kamata. Ez megfelel egy akciós banki lekötés kamatának.

Látszik, hogy mennyire sokat számít a döntési folyamatban, hogy mekkora a hozam. Valójában már 2014 elején lehetett tudni, hogy csökkenni fog a babakötvény hozama, mégis ekkor a szülők többsége erre nem gondolt. Jól hangzott a 8,7% az óriásplakátok pedig csak ezt hirdették. Nagyon veszélyes egy-egy ilyen számra alapozni a befektetési döntést. Ugyanez működik a befektetési alapoknál: a legtöbben a múltbéli hozamok alapján döntenek. (Lásd.: Pénzpiaci alapok)

Egy befektetési döntésnél mindig vannak pro és kontra érvek, de egy szám sosem fejezi ki, hogy jó-e a befektetés, főleg nem egy olyan bonyolult terméknél, mint egy változó kamatozású kötvény, amilyen a babakötvény.

6 tipp, ha gyermek megtakarítást választasz:

1. Ha pénzügyi tanácsadóval beszélsz, kérdezd végig a költségeket: nézd meg a TKM mutatót, ha életbiztosításról van szó. (Ez ne legyen 3% felett!)

2. Ne dönts egy szám alapján a befektetés mellett: ismerd meg a feltételeket, olvasd el, hogy pontosan miről szól a befektetés.

3. Ha nem érted: akkor inkább maradj az alacsony hozamú megtakarításoknál, vagy kérdezz minket itt.

4. Vedd figyelembe az időtávot: ne kockáztass rövid távon, és ne ess el a hozamoktól, ha van időd.

5. Jól mérd fel a saját lehetőségeidet: mennyit fogsz tudni befizetni? Csak akkor vállalj, ha biztosan tudod teljesíteni.

6. Gondolj arra, amit még nem tudsz: mi van, ha 14 évesen kell gyermekednek a pénz? (A babakötvényt nem tudod kivenni)

Megéri-e a babakötvény?

Ha nem érné meg, akkor nem javasolnánk senkinek, hogy nyisson Start-számlát, de ez nem így van. A babakötvénynek megvan a maga helye a pénzügyi piacon, és egy igen kedvező megtakarítási forma lehet. Főleg azoknak a szülőknek ajánlott, akiknek már nincs 10 éve sem hátra a gyermek felnőtt koráig, vagy csak kis összegeket tudnak félretenni. Egyébként jó lehet azoknak is, akik többet tesznek félre, de a havi 500 Ft állami támogatást szeretnék kihasználni. Ehhez évi 60 000 Ft-ot kell a Start-számlára helyezni.

De ne  gondold, hogy évi 60 000 Ft -ból lesz gyermekeidnek lakása, és diplomája. Még 8%-os hozam mellett is célszerű legalább fejenként 10-20 ezer forintot eltenni erre a célra havonta. Persze ez nagyban függ attól, hogy mennyi idős a gyermeked. Születésekor, vagy 1-2 évvel utána még elég ez az összeg, később azonban egyre többet és többet kell félretenni ugyanekkora megtakarításhoz, mert elesel a kamatos kamattól, és éveket pazarolsz, ha vársz az indulással.

Az mindenképpen pozitív azonban, hogy ennek az állampapírnak a hozama az inflációhoz van kötve, nem pedig a banki alapkamathoz, vagy más állampapír hozamához. Előrejelzések szerint ugyanis a banki alapkamat még néhány évig lent marad, mivel igen fájó lenne most a gazdaságnak egy kamatemelkedés. Ezért aztán az MNB valószínűleg akkor sem fog lépni, mikor megindul az infláció felfelé.

Ha ez így lesz, akkor azok a megtakarítások, melyek fix kamatot fizetnek, valószínűleg negatív reálkamatot fognak produkálni. Magyarul többet fog értéktelenedni a pénz, mint amennyi a kamat. De nem a babakötvény, hiszen annak hozama mindig infláció felett van, azaz a 3%-ot stabilan hozza. Szintén megindulnak majd a pénzek a kockázatosabb befektetések felé, hiszen a megtakarítók mindig szeretnének reálhozamot kapni a befektetéseikre.

A másik azonban amivel nagyon vigyázz gyermek célra az a lakástakarék (pl. Fundamenta). Sokszor látom, hogy gyermek megtakarításként hirdetik, ajánlják, de ne dőlj be. A lakástakarékkal annyira mellé lőhetsz, hogy egyáltalán nem éred el a célod, és nem fogod tudni támogatni gyermekedet, amikor kellene.

Ha valami nem világos, inkább kérj ingyenes tanácsadást:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:15+00:00 július 29th, 2015|Gyermek, Megtakarítás|0 Comments

Leave A Comment